Teme - procesor

 • Hladilniki zvijajo Intelove nove procesorje Skylake

  Minuli teden so na nemški strani PC Games Hardware zgroženo ugotovili, da se pod nekaterimi hladilniki Intelovi novi procesorji iz družine Skylake ukrivijo. To se zgodi med premikanjem oziroma prestavljanjem računalnika, ki ima nameščena procesor in hladilnik, privijačena na matično ploščo. Zagotovo so problematični hladilniki proizvajalca Scythe, medtem ko ostali trdijo, da njihovi hladilniki ne povzročajo težav. Intel zgodbo preiskuje.

  Objavljeno: 7.12.2015 05:00več
 • Intelov superračunalnik z 72 jedri v delovni postaji

  Intel želi imeti pomembnejšo vlogo na področju delovnih postaj, ki jih uporabljajo strokovnjaki za video produkcijo, animacije, projektiranje in čedalje bolj tudi za znansvtene raziskave. V prvi polovici naslednjega leta bodo objavili poseben modul za delovne postaje, ki bo vseboval procesor Xeon Phi (Knights Ferry), ki premore kar 72 jeder.

  Objavljeno: 18.11.2015 01:00več
 • Samsungov novi osemjedrnik

  Samsung ima nov osemjedrni procesor za mobilne naprave, v prvi vrsti telefone, ki jih bomo srečali v bližnji prihodnosti. Novi procesor Exynos 8 Octa 8890 je narejen s 14-nanometrsko procesno tehnologijo, na samem vezju pa se prvič nahaja tudi modem za omrežja LTE (Cat. 12/13). 64-bitni procesor z arhitekturo ARMv8 je po ocenah proizvajalca okoli 30% zmogljivejši in 10% varčnejši od sedanjih modelov.

  Objavljeno: 17.11.2015 01:00več
 • Tožba zaradi lažnega števila jeder

  Konec novembra je uporabnik vložil tožbo zoper podjetje AMD, konkretno zaradi njihovih marketinških trditev o procesorjih, ki temeljijo na platformi Bulldozer. Ti naj bi omogočali tudi do osem jeder, kar pa je po mnenju uporabnika laž.

  Objavljeno: 9.11.2015 14:00več
 • Mobilni procesor bo odkrival grožnje

  Pred časom predstavljeni mobilni procesor podjetja Qualcomm Snapdragon 820 z novo generacijo grafičnega pospeševanja Adreno 530 ne bo zgolj izredno varčna in zmogljiva rešitev za prihajajoče telefone višjega cenovnega razreda, temveč bo poskrbel tudi za njihovo varnost. Snapdragon 820 bo namreč strojno nadziral delovanje aplikacij ter poskrbel, da bo vsakršna sumljiva aktivnost zatrta v kali. Ker se večina protivirusnih mobilnih programov zanaša na sezname znanih groženj, je nepridipravom omogočen preprost mimohod. V sodelovanju z razvijalci priljubljenih varnostnih rešitev, med njimi najdemo imena Avast, AVG in Lookout, jim bo Qualcomm v prvi polovici leta 2016 zagotovo grenil življenje.

  Objavljeno: 1.9.2015 08:00več
 • Težave tudi v podjetju Qualcomm

  Govorice, da se je podjetje Qualcomm znašlo v težavah, dobivajo z vsakim dnem več potrditev. Družba, ki sicer nudi ene izmed najbolj zmogljivih procesorjev (Snapdragon) za pametne telefone in druge mobilne naprave, izgublja posel na vseh straneh, nekoč nemočna konkurenca pa prevzema vodilno vlogo. Spodnji in srednji segment telefonov je tako domala prevzelo podjetje MediaTek, številni proizvajalci, denimo Samsung, pa razvijajo svoje različice procesorjev ARM.

  Objavljeno: 24.7.2015 01:00več
 • Digitalna mišica

  Osrednji procesorji so navadno tista računalniška komponenta, o kateri se uporabniki ob nakupu novega računalniškega sistema dlje časa odločamo. Upravičeno? Da in ne, odvisno pač od  uporabnika in njegovih potreb. V zadnjih letih je razvoj procesorjev tako zelo napredoval, da preprosto ne moremo več govoriti o ozkem grlu, saj je večina procesorjev v zglednem času kos praktično vsaki nalogi in tako večino življenja preživijo v mirovanju in čakanju na ukaze uporabnika.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Pričakujemo lahko telefone z desetimi jedri

  Podjetje MediaTek je pred kratkim predstavilo nove, deset-jedrne procesorje, bojda naj bi dobili kar nekaj pozitivnih odzivov s strani proizvajalcev pametnih telefonov. Že sedaj sodelujejo s kar nekaj proizvajalci, na seznamu so med drugimi tudi Sony, LG, HTC, ZTE, Lenovo in Meizu. Novi procesorji iz serije Helio X20 jim naj bi omogočili, da postanejo konkurenčni tudi pri dražjih telefonih. Trenutno njihove procesorje najdemo predvsem v napravah nižjega in srednjega cenovnega razreda.

  Objavljeno: 19.5.2015 10:00več
 • Qualcommova vizija mobilne prihodnosti

  Qualcomm je na konferenci MWC razkril prihodnost procesorske platforme ARM, ki bo prvič vsebovala tehnologije za samodejno učenje, zaznavo okolice in naravno interakcijo z uporabniki. Platformo so poimenovali Zeroth Platform, omogočala pa bo računalniški vid, razpoznavo govora, intuitivno varnost in zavedanje okolice, denimo z lokacijskimi in drugo kontekstno povezanimi informacijami.

  Objavljeno: 3.3.2015 01:00več
 • Cenejši 64-bitni mobilni procesorji

  Qualcomm je predstavil 64-bitni procesor za naprave srednjega cenovnega razreda. Gre za seriji Snapdragon 400 in 600. Vsi štirje predstavljeni modeli, 415, 425, 618 in 620 so se od večjega brata (Snapdragon 810) naučili, kakšen trik. Serija 400, ki bo osnovana na energijsko varčnih jedrih ARM Cortex A-53, bo tako na voljo v osemjedrni konfiguraciji, medtem ko bo serija 600 imela grafično procesno enoto naslednje generacije Adreno GPU ter podpirala predvajanje in snemanje 4K videa. Procesorji Snapdragon 425, 618 in 620 bodo 64-bitni tehnologiji dodali še nov LTE modem (X8), ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo 300 Mbps. Naprave s Snapdragonom 415 bodo na prodajnih policah v prvi polovici leta 2015, telefoni s preostalo trojico svežih CPUjev pa v drugi.

  Objavljeno: 20.2.2015 01:00več
ph