Teme - procesor

 • Umetna inteligenca na ključku USB

  Strojno učenje je trenutno ena najbolj vznemirljivih tehnologij prihodnosti, s katero se ukvarjajo tako računalniški velikani, kot mladi startupi. Tehnologijo uporabljajo na številnih področjih, kot so računalniški vid, razpoznava govora in napredni algoritmi za napovedovanje dogodkov na osnovi procesiranja velikanske količine podatkov.

  Objavljeno: 3.5.2016 01:00več
 • Intel ukinja procesorje Atom

  Intel je v senci najavljenega prestrukturiranja družbe, pri katerem bodo odpustili 12.000 ljudi ali 11% vseh zaposlenih, poskrbel še za eno odmevno spremembo. Podjetje je nemudoma ukinilo nadaljnji razvoj procesorjev Atom z delovnimi imeni Sofia in Broxton, s katerimi so nameravali konkurirati na področju pametnih telefonov in samostojnih tablic.

  Objavljeno: 2.5.2016 01:00več
 • Intelov procesor za oblačne storitve

  Intel je predstavil novo generacijo procesorjev Xeon E5-2600, ki premore modele s kar 22 jedri. Novi procesorji, ki temeljijo na arhitekturi Broadwell, so namenjeni predvsem strežnikom za ponudnike storitev v oblaku. Srečali pa jih bomo verjetno tudi v najzmogljivejših delovnih postajah za urejanje video posnetkov v ločljivosti 4K in razvoj aplikacij za navidezno resničnost.

  Objavljeno: 4.4.2016 01:00več
 • Intel ukinil navijanje cenejših procesorjev Skylake

  Intel je napravil konec navijanju običajnih procesorjev iz serije Skylake, ki so ob izidu prijetno presenetili z odklenjenim množilnikom. Kupci so namreč presenečeno ugotovili, da je tudi v cenejših procesorjih mogoče nastavljati možnost bclock, torej procesor naviti.

  Objavljeno: 10.2.2016 05:00več
 • Microsoft obuja Windows na platformi ARM

  Več različnih virov navaja, da namerava Microsoft v letošnjem letu obuditi različico operacijskega sistema Windows za osebne računalnike s platformo ARM. Spomnimo se, da je ARM že bil podprt z različico Windows 8, zlasti v tablicah Microsoft Surface RT, vendar je nato ta podpora izginila s prihodom okolja Windows 10. ARM ostaja za zdaj podprt le pri mobilnih telefonih.

  Objavljeno: 17.1.2016 01:00več
 • Bio-procesor za športne pripomočke

  Samsungova družina procesorjev se širi. Tako imenovani Bio-procesor je nared za množično proizvodnjo. Gre za procesor, ki je v osnovi namenjen inovativnim športnim pripomočkom. Vezje ima vsa potrebna tipala, ki bodo med drugim merila uporabnikov srčni utrip, stopnjo stresa, maščobe v telesu, mišično maso in telesno temperaturo. Bio-procesor bo iz igračk, kakršne so danes pametne ure in športne zapestnice, naredil uporabne pripomočke za ljudi, ki skrbijo za svoje zdravje. V letu 2015 je prodaja nosljivih pripomočkov narasla za 200 odstotkov in Samsung si želi levjega kosa pogače. Procesor bo proizvajalcem naprav na voljo v prvi polovici 2016.

  Objavljeno: 3.1.2016 09:00več
 • Hladilniki zvijajo Intelove nove procesorje Skylake

  Minuli teden so na nemški strani PC Games Hardware zgroženo ugotovili, da se pod nekaterimi hladilniki Intelovi novi procesorji iz družine Skylake ukrivijo. To se zgodi med premikanjem oziroma prestavljanjem računalnika, ki ima nameščena procesor in hladilnik, privijačena na matično ploščo. Zagotovo so problematični hladilniki proizvajalca Scythe, medtem ko ostali trdijo, da njihovi hladilniki ne povzročajo težav. Intel zgodbo preiskuje.

  Objavljeno: 7.12.2015 05:00več
 • Intelov superračunalnik z 72 jedri v delovni postaji

  Intel želi imeti pomembnejšo vlogo na področju delovnih postaj, ki jih uporabljajo strokovnjaki za video produkcijo, animacije, projektiranje in čedalje bolj tudi za znansvtene raziskave. V prvi polovici naslednjega leta bodo objavili poseben modul za delovne postaje, ki bo vseboval procesor Xeon Phi (Knights Ferry), ki premore kar 72 jeder.

  Objavljeno: 18.11.2015 01:00več
 • Samsungov novi osemjedrnik

  Samsung ima nov osemjedrni procesor za mobilne naprave, v prvi vrsti telefone, ki jih bomo srečali v bližnji prihodnosti. Novi procesor Exynos 8 Octa 8890 je narejen s 14-nanometrsko procesno tehnologijo, na samem vezju pa se prvič nahaja tudi modem za omrežja LTE (Cat. 12/13). 64-bitni procesor z arhitekturo ARMv8 je po ocenah proizvajalca okoli 30% zmogljivejši in 10% varčnejši od sedanjih modelov.

  Objavljeno: 17.11.2015 01:00več
 • Tožba zaradi lažnega števila jeder

  Konec novembra je uporabnik vložil tožbo zoper podjetje AMD, konkretno zaradi njihovih marketinških trditev o procesorjih, ki temeljijo na platformi Bulldozer. Ti naj bi omogočali tudi do osem jeder, kar pa je po mnenju uporabnika laž.

  Objavljeno: 9.11.2015 14:00več
ph