Teme - procesor

 • 3 milijarde dolarjev odškodnine zaradi procesorjev

  Oracle je izgubil pomemben, predvsem pa drag sodni spor z nekdanjim partnerjem, korporacijo Hewlett Packard. Spor je nastal leta 2011, ko se je Oracle enostransko odločil, da bo v svojih izdelkih prenehal podpirati procesrosko platformo Itanium, v katero je HP v preteklem desetletju vložil veliko sredstev.

  Objavljeno: 1.7.2016 01:00več
 • AMD išče poti do stare slave

  AMD je na sejmu Computex postregel z nizom novosti, s katerimi išče nove kupce v tržnih nišah, kjer tekmeci niso tako močni. Najprej so na oder postavili nove mobilne procesorje APU z delovnimi imeni Stoney Bridge in Bristol Bridge. Z njimi ciljajo predvsem na trg prenosnih računalnikov, hibridov in tablic, odlikuje pa jih manjša porabe energije (35 in 15 Wattov). AMD se hvali, da nudijo novi procesorji 53% večjo grafično zmogljivost kot predhodna generacija in so za polovico zmogljivejši od Intelovih mobilnih procesorjev Skylake.

  Objavljeno: 4.6.2016 01:00več
 • Intel Core i7-6950X Extreme

  Intel je na sejmu Computex tudi uradno predstavil svoj najzmogljivejši procesor doslej. Model Core i7-6950X Extreme ima vgrajenih kar 10 jeder, ki delujejo pri taktu 3GHz (po potrebi krajši čas tudi do 3,5 GHz). Procesor ima vgrajen 25 MB velik predpomnilnik in najnovejšo tehnologijo Intel Turbo Boost 3.0 za večjo prepustnost.

  Objavljeno: 31.5.2016 01:00več
 • Procesorji ARM za dobo navidezne resničnosti

  Podjetje ARM bo v letu 2017 predstavilo novo, precej zmogljivejšo generacijo procesorjev z mislijo predvsem na podporo navidezni resničnosti. Ker želijo, da bi mobilne naprave postale enakopravni vir gradiva za navidezno resničnost, bodo novi procesorji Cortex-A73 in grafični procesor Mali-G71 naredili precej večji zmogljivostni skok, kot smo bili vajeni pri menjavi generacij izdelkov v preteklih letih.

  Objavljeno: 30.5.2016 01:00več
 • Novi najzmogljivejši Intel Core i7 Broadwell-E

  Intel uradno sicer še ni najavil svojega najzmogljivejšega procesorja za osebne računalnike, vendar so o njem že pricurljali številni zanimivi podatki. Kdor je res vztrajen, ga morda lahko celo kupi na eBayu. Ker je Intel številne predserijske primerke razdelil raznim partnerjem, so si nekateri očitno dovolili, da poizkušajo z redkim izdelkom zaslužiti še kak dolar več. Cena novega procesorja Broadwell-E Core i7-6950X trenutno dosega nekaj manj kot 2.000 dolarjev, dvakrat več kot Intel trenutno ceni sedanji najzmogljivejši procesorski primerek.

  Objavljeno: 4.5.2016 01:00več
 • Umetna inteligenca na ključku USB

  Strojno učenje je trenutno ena najbolj vznemirljivih tehnologij prihodnosti, s katero se ukvarjajo tako računalniški velikani, kot mladi startupi. Tehnologijo uporabljajo na številnih področjih, kot so računalniški vid, razpoznava govora in napredni algoritmi za napovedovanje dogodkov na osnovi procesiranja velikanske količine podatkov.

  Objavljeno: 3.5.2016 01:00več
 • Intel ukinja procesorje Atom

  Intel je v senci najavljenega prestrukturiranja družbe, pri katerem bodo odpustili 12.000 ljudi ali 11% vseh zaposlenih, poskrbel še za eno odmevno spremembo. Podjetje je nemudoma ukinilo nadaljnji razvoj procesorjev Atom z delovnimi imeni Sofia in Broxton, s katerimi so nameravali konkurirati na področju pametnih telefonov in samostojnih tablic.

  Objavljeno: 2.5.2016 01:00več
 • Intelov procesor za oblačne storitve

  Intel je predstavil novo generacijo procesorjev Xeon E5-2600, ki premore modele s kar 22 jedri. Novi procesorji, ki temeljijo na arhitekturi Broadwell, so namenjeni predvsem strežnikom za ponudnike storitev v oblaku. Srečali pa jih bomo verjetno tudi v najzmogljivejših delovnih postajah za urejanje video posnetkov v ločljivosti 4K in razvoj aplikacij za navidezno resničnost.

  Objavljeno: 4.4.2016 01:00več
 • Intel ukinil navijanje cenejših procesorjev Skylake

  Intel je napravil konec navijanju običajnih procesorjev iz serije Skylake, ki so ob izidu prijetno presenetili z odklenjenim množilnikom. Kupci so namreč presenečeno ugotovili, da je tudi v cenejših procesorjih mogoče nastavljati možnost bclock, torej procesor naviti.

  Objavljeno: 10.2.2016 05:00več
 • Microsoft obuja Windows na platformi ARM

  Več različnih virov navaja, da namerava Microsoft v letošnjem letu obuditi različico operacijskega sistema Windows za osebne računalnike s platformo ARM. Spomnimo se, da je ARM že bil podprt z različico Windows 8, zlasti v tablicah Microsoft Surface RT, vendar je nato ta podpora izginila s prihodom okolja Windows 10. ARM ostaja za zdaj podprt le pri mobilnih telefonih.

  Objavljeno: 17.1.2016 01:00več
ph