Teme - pametni

 • Kartica vseh kartic z brezplačnim prednaročilom

  Pametna plačilna kartica Plastc Card, ki na prodajne police pride poleti 2015, je brezplačno na voljo kot prednaročilo. Ob prejemu bo še vedno treba zanjo odšteti 155 ameriških dolarjev, a se bo za žrtev odkupila z vgrajenim zaslonom iz elektronskega papirja, ki bo dinamično prikazal podatke o imetniku, shranjenih karticah, črtnih kodah in še kaj, prepisljivim magnetnim in NFC / RFID čipom, nizko energijsko Bluetooth povezavo (BLE), prostorom za podatke o dvajsetih plačilnih karticah ter avtonomijo, ki narekuje zgolj mesečno polnjenje vgrajene baterije. Na nesramno povabilo se bo bržčas odzvalo precej Zemljanov, saj je kartica Plastc kljub plačljivi rezervaciji v prvem tednu zbrala pet milijonov prednaročil. Kartico, ki bo naredila red v denarnici, bodo z veseljem poslali tudi v Slovenijo.

  Objavljeno: 29.11.2014 10:00 | Teme: pametni
 • Pametna podloga za jogo

  SmartMat je podloga za izvajanje joge, ki se poveže z izbranim pametnim telefonom ali tablico ter izkušnjo obogati z nasveti izkušenega trenerja. Čeprav je SmartMat na prvi pogled videti kot običajen telovadni pripomoček, se v njem skriva tanka plast tipal, ki zaznajo uporabnikovo gibanje. Na podlagi zbranih informacij posamezniku nato v sliki in besedi pomaga do pravilnega izvajanja zastavljenih likov. SmartMat se poveže tako z napravami iOS kot Android in je odprt za sodelovanje z drugimi aplikacijami.

  Objavljeno: 3.10.2014 10:00 | Teme: pametni, pametna tipala, šport
 • Pametna slušalka

  Motorola je predstavila naslednjo generacijo svojih pametnih naprav. Čeprav med prišleki prednjačita telefona Moto X in G ter ura Moto 360, je veliko pogledov pritegnil ušesni vložek Hint. Gre za Bluetooth slušalko v vlogi osebnega pomočnika. Enako kot Googlova očala, tudi Moto Hint skrbi za obveščanje uporabnika, le da mu informacije dostavi z glasom namesto s sliko. Motorolin Namig bo najbolje deloval z novima telefonoma Moto X in G. Na voljo bo jeseni, v šestih različnih barvah in s cenovno postavko poldrugega stotaka ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 7.9.2014 09:00 | Teme: pametni
 • Kitajska pamet

  Kitajsko podjetje Baidu se rado primerja z ameriškim Googlom. Ker se slednji zadnje čase ukvarja predvsem z ustvarjanjem povezanega sveta, v katerem bi njegove iskalne storitve bile še bolj cenjene, ne čudi, da tudi Kitajcem zgolj iskalnik ni več dovolj. Na konferenci Baidu World so predstavili dva prototipa, ki nakazujeta, kakšna je velikanova vizija za prihodnost. Prva pametna naprava, ki bo razširila povezan svet podjetja Baidu, se imenuje Baidu Eye. Gre za pametna očala nalik Googlovemu Glassu, ki jih nadzorujemo z glasom in gestami. Za razliko od ameriških očal, kitajska nimajo vgrajenega zaslona, informacije iz okolice le zajemajo ter jih posredujejo povezanemu telefonu.

  Objavljeno: 6.9.2014 07:00 | Teme: google, pametna očala, pametni
 • Pametno kolo

  Študentka Samsungove akademije Maestros Academy je v sodelovanju z italijanskim oblikovalcem izdelala koncept pametnega kolesa. Alice Biotti in Giovanni Pelizzoli sta si zamislila kolo, ki ga nadzoruje z njim povezani pametni telefon. Med priboljški, s katerimi sta opremila futuristično prevozno sredstvo, prevladujejo zadnja kamera, nadzor luči ter štirje laserji, ki vozniku utirajo pot. Več v priloženem video posnetku.

  Objavljeno: 8.7.2014 08:00 | Teme: samsung, pametni
 • Pametni avtomobili

  Napredek v računalniških tehnologijah odpira povsem nove, doslej neslutene možnosti rabe v sodobnih avtomobilih. Računalniki v vozilih danes skrbijo za zabavo, informiranje, varnost, jutri pa bodo, kot kaže, celo samodejno vozili namesto nas. Zato najbrž ni presenetljivo, da se na pohod v avtomobile podaja celotna računalniška industrija, z Googlom, Applom in Microsoftom na čelu. S platformami, ki jih že poznamo z mobilnih naprav. Toda ob številnih prednostih se porajajo tudi nekateri dvomi, morda celo strahovi. A to najbrž ne bo zaustavilo nadaljnjega razvoja, ki obljublja pravcato revolucijo v avtomobilizmu.

  Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2014 | Teme: pametni
 • Ameriška vojska s pametnimi puškami

  Predstavniki vojske v ZDA so sporočili, da so kupili prve pametne puške proizvajalca Tracking Point. Podjetje, ki svoje usluge sicer največkrat ponuja lovcem, je tako na pragu velikega posla. Ameriška vojska, ki ogromno denarja in časa zapravi za usposabljanje ostrostrelcev, išče način, s katerim bi nekaj korakov preskočila in povprečneže na hitro pretvorila v vojake s sokoljim očesom.

  Objavljeno: 11.2.2014 18:00 | Teme: pametni
 • Microsoftovo pametno dvigalo 

  V Microsoftovih raziskovalnih laboratorijih ustvarjajo pametno dvigalo, ki bo zaznavalo želje potnikov. Dvigalo bodo v Redmondu opremili s tipali tipa Kinect, ter tako s pomočjo kamere oziroma kamer opazovali dogajanje na hodniku. Ker se ljudje, ki želijo vstopiti na dvigalo, obnašajo drugače kot naključni mimoidoči, jih bo programska oprema v dvigalu nemudoma pozvala, da vstopijo. Vrata se bodo pričela samodejno odpirati in pripirati ter z dotično gesto vprašala čakajočega obiskovalca, ali želi vstopiti. Slednji bo zgolj prikimal in dvigalo bo nared za vkrcanje.

  Objavljeno: 24.1.2014 13:00 | Teme: microsoft, pametni
 • Upravljanje televizorja s prstom

  Alternativni nadzor digitalnih vsebin je prihodnost. O njem se krešejo mnenja, med drugim smo se s tematiko udarili tudi sami, rane pa popisali v povezanem članku. Alternativni nadzor televizorja danes običajno pomeni zamenjavo ostarelega daljinskega upravljalnika za mahanje z rokami ali izdajo glasovnih ukazov. Samsung namerava v letu 2014 nabor razširiti z nadzorno shemo, ki jo upravljamo s pomočjo enega samega prsta. Prestavljanje kanalov, spreminjanje glasnosti ali ustavitev predvajanja, vse bo dobesedno dostopno v konici slehernikovega mezinca (beri: najverjetneje kazalca). Izbrana akcija se bo odvijala skladno z gibanjem uporabnikovega prsta, vrtenje v smeri urnega kazalca bo na primer jačalo zvok. Ali bo Korejcem uspelo dovolj natančno zaznavati posameznikove želje in če bo tovrstna nadzorna shema množici sploh privlačna, bo seveda pokazal čas.

  Objavljeno: 24.12.2013 05:00 | Teme: samsung, TV, televizor, pametni
 • Zapestni trak, ki spremlja prehrambne navade

  Podjetje Airo Heath je predstavilo inovativni zapestni trak, ki poleg običajnih zmožnosti štetja korakov, spremljanja spanca in merjenja stresa, beleži tudi naše prehrambne navade. Po besedah predsednika uprave podjetja, gospoda Jayakumarja, imajo različna hranila drugačne svetlobne lastnosti, ko krožijo po naših žilah. Skupaj z istoimensko aplikacijo za pametne telefone, nam trak Airo zna razčleniti zaužito hrano na beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate in prešteti prejete kalorije. Airo bo na voljo jeseni 2014. V prednaročilu hočejo zanj 150 ameriških dolarjev, medtem ko bo v redni prodaji veljal še 50 zelencev več.

  Objavljeno: 30.10.2013 05:00 | Teme: pametni

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

JXGuB2E3qYI

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji