Teme - pametni

 • Avtomatizacija doma osrednja tema sistema iOS 10?

  Applovo platformo za avtomatizacijo doma HomeKit so proizvajalci naprav toplo sprejeli, zato je tovrstnih pripomočkov iz dneva v dan več. Žal z množičnostjo postaja problematičen njihov nadzor. Kupci so primorani za različne naprave uporabljati različne aplikacije, kar je milo rečeno, potrata časa. Apple se težav zaveda, zato naj bi pripravljal lastno aplikacijo za naprave, združljive z njihovim HomeKitom. Pri MacRumors trdijo, da bodo v Cupretinu aplikacijo HomeKit priložili naslednji veliki nadgradnji mobilnega operacijskega sistema iOS 10. Ugibanja je sprožila objava Applovega uslužbenca na spletišču Amazon, v kateri trdi, da bodo HomeKit naprave jeseni deležne jabolčnega darila. Vse skupaj se sklada z drugimi tovrstnimi opažanji, med katerimi je tudi patentirana ikona za HomeKit, ki jo je Apple zaščitil že lani.

  Objavljeno: 9.5.2016 01:00 | Teme: apple, pametni, ios
 • Pametna vzmetnica lovi prešuštnike

  Špansko podjetje Durmet predstavlja bizarno pametno napravo. Smarttres, z brezžično povezljivostjo in štiriindvajsetimi tipali opremljena vzmetnica, bo lastnika opozarjala na morebitno akcijo brez njegove vednosti. Zmožnost Lover Detection System mu bo ob nezvestobi partnerja na telefon nemudoma poslala sporočilo. Da poročilo ne bi bilo preveč suhoparno, poskrbita funkciji Speedometer in Intensity and impact per minute, ki ga opremita z žgečkljivimi podrobnostmi. Sumničavost bo rogonosca stala 1750 ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 19.4.2016 09:00 | Teme: Internet of Things, pametni
 • Pametne žarnice za boljši spanec

  Philips je predstavil novo serijo pametnih žarnic Hue. Žarnice Philips Hue white ambience bodo posnemale naravno svetlobo. V navezi z ustreznimi rutinami bo naravna svetloba žarnice Hue skrbela za boljši spanec uporabnika. Posodobljena mobilna aplikacija bo žarnici znala ukazati, da med drugim posnema sončni vzhod, zahod ter nočno svetlobo, ki jo bodo veseli predvsem otroci z bojaznijo pred temo. Poleg spanja se bodo žarnice Hue white ambience ukvarjale tudi z razpoloženjem uporabnika. Med nastavitvami so hladen ambient, delovna svetloba ter toplota dnevne sobe. Žarnice bodo spomladi na voljo posamezno, v kompletu ali v namenskih izdelkih, na primer v svetilkah. Cene Nizozemci še niso izdali.

  Objavljeno: 15.3.2016 07:00 | Teme: pametni
 • Pametna ključavnica

  Podjetje Phishon Lab na spletnem inkubatorju Indiegogo zbira denar za proizvodnjo pametne ključavnice TappLock, ki uporabniku olajša odklepanje s pomočjo prepoznave prstnega odtisa. Ključavnica bo na voljo v dveh oblikah, večja s triletno zalogo energije bo lahko polnila telefon, manjša bo imela baterijo, ki zdrži šest mesecev. Obe se bosta lahko povezali s poljubnim pametnim telefonom (Android, iOS), ki bo hranil do 100 različnih odtisov. TappLock za prepoznavo prstnih odtisov uporablja tipalo FPC 1020, ki ga med drugim najdemo v telefonu Huawei Mate 7. Tipalo zagotavlja natančno in hitro prepoznavo odtisa, brez bojazni, da bi nas pustilo na cedilu. Čeprav je do konca kampanje še 27 dni, so podporniki že zdaj zbrali dovolj denarja, da se proizvodnja lahko začne. Ključavnici za 30 in 50 ameriških dolarjev bosta na voljo septembra.

  Objavljeno: 30.1.2016 10:00 | Teme: pametni, android, ios
 • Sesanje z robotom in telefonom

  Robotske sesalnike danes videvamo praktično na vsakem koraku. Ne glede na blagovno znamko gre povečini za pametne stroje, ki osovraženo hišno opravilo izvajajo s pomočjo prostorske preslikave. Robot je opremljen z ustreznimi tipali in kamerami, ki mu povedo, kje je že čistil. LGjev primerek tovrstnega sesalnika se zadeve loti malo drugače. Poleg običajne opreme mu pri sesanju pomaga povezava z namensko mobilno aplikacijo. Slednja uporabniku omogoča, da s kamero ukaže robotu HOM-BOT Turbo+, kateri del stanovanja je potreben dodatne pozornosti. Predhodnik napovedanega sesalnika se pri LGju prodaja za 500 ameriških dolarjev, medtem ko cena novinca še ni znana. Bržčas jo skupaj z drugimi podrobnostmi izvemo naslednji mesec na ameriškem sejmu elektronike CES, ko bo robotski sesalnik uradno predstavljen.

  Objavljeno: 22.12.2015 08:00 | Teme: LG, pametni
 • Digitalna beležnica

  Podjetje Wacom, ki je znano po vrhunskih vnosnih napravah za fotografe in grafične oblikovalce, je predstavilo beležnico Bamboo Spark. Gre za poseben rokovnik, ki v notranjosti skriva običajen papir, digitalno pero in prostor za izbrano pametno napravo. Združek klasične in sodobne tehnologije bo uporabniku nudil udobno zapisovanje opomb ter ustvarjanje skic in idej. S pritiskom na osrednji gumb v rokovniku se bo fizična vsebina preslikala na povezano napravo, kjer bodo omogočene nadaljnje spremembe oziroma olepšave. Digitalno pero bo s pametno napravo povezano prek tehnologije Bluetooth, obenem pa bo napolnjeno z običajnim črnilom, ki bo omogočalo pisanje in risanje na vsakršen papir formata A5. Črnilo naj bi zadostovalo za tri mesece običajne rabe, nakar ga bomo lahko dokupili. Tri polnila nas bodo olajšala za deset ameriških dolarjev. Bamboo Spark bo na voljo v treh različicah, ki se bodo med seboj razlikovale zgolj po prostoru za pametno napravo. Poleg telefonske in tablične variante, bo na voljo tudi beležnica za uporabnike Applove tablice iPad Air 2. Vsi trije modeli bodo imeli cenovno postavko v višini 160 USD.

  Objavljeno: 5.9.2015 14:00 | Teme: pametni
 • Pametno smučišče

  Ameriški Vail bo postal prvo pametno smučišče na svetu. S pomočjo radiofrekvenčnega prepoznavanja smučarskih vozovnic bodo pri Vail Resorts dinamično spremljali gnečo ter čakalne dobe na posameznih vlečnicah, sedežnicah in kabinskih žičnicah. Rezultati bodo v realnem času prikazani v mobilni aplikaciji smučišča na način Googlove družabne navigacije Waze. V projekt bodo zajeli tudi druga smučišča, že letos se Vailu pridružijo Beaver Creek, Breckenridge in Keystone, v naslednji sezoni pa še smučišča v Utahu in Kaliforniji.

  Objavljeno: 17.8.2015 07:00 | Teme: pametni
 • Hekerji lahko pametni puški spremenijo tarčo

  Puška z merilno napravo podjetja TrackingPoint, ki samodejno nameri v tarčo in ustreli, je sprožila nemalo polemik. Merilni sistem ShotView sta pod drobnogled vzela tudi raziskovalca Runa Sandvik in Michael Auger ter prišla do skrb vzbujajočih ugotovitev. S pomočjo puškine brezžične povezave ter zlorabe naložene programske opreme sta prevzela nadzor nad pametnim strelnim orožjem. Pred novinarji revije Wired sta puški spremenila tarčo ter nato orožje povsem onesposobila. Podrobnosti o varnostni luknji pametne puške podjetja TrackingPoint bosta objavila na hekerski konferenci Black Hat v Las Vegasu.

  Objavljeno: 1.8.2015 08:00 | Teme: vdor, pametni, varnost
 • Tovornjaki brez voznika na nemških cestah

  Nemški proizvajalec vozil Daimler AG želi tovornjake brez voznika že letos popeljati po nemških cestah. Nakano je razkril Wolfgang Bernhard, ki je za nemški časnik Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung povedal, da bodo vsa potrebna dovoljenja pridobili v naslednjih tednih. Avtonomna tovorna vozila se bodo najprej popeljala po cestah okoli Stuttgarta. Gre za vozila, ki jih upravlja računalnik. Naveza radarja, laserjev in kamer zaznava ovire in cesto, kar računalniku omogoča, da uspešno nadzira pospeševanje, zaviranje in usmerjanje vozila. Avtonomni tovornjaki niso v resnici vozila brez voznika, saj je človek vedno prisoten, da v primeru potrebe prevzame nadzor nad krmilom. Na mestu je primerjava z avtopilotom v letalu. Kljub uspešno prestanemu testu v Nevadi (ZDA) in smelim načrtom na domačem terenu, se pri Daimlerju zavedajo, da je pot še dolga. Pametna vozila bodo morala biti desetkrat boljša od človeškega voznika, ako si želijo pridobiti zaupanje širše javnosti.

  Objavljeno: 29.7.2015 08:00 | Teme: avtomobil, pametni
 • Pametna zobna ščetka za otroke

  Na spletnem inkubatorju Kickstarter se je pojavil dodatek, ki navadno zobno ščetko spremeni v igralni krmilnik. Playbrush je naprava s povezavo Bluetooth 4.0, ki v navezi s poljubno zobno ščetko ter namenskimi igrami poskrbi, da se otrok nauči in izvaja pravilno nego zob. Pripomoček cilja na otroke med četrtim in desetim letom starosti. Zanimiv dodatek, ki bo nadobudnežem približal sicer prezirano opravilo, je prvim podpornikom na voljo za 54 evrov. Obenem bodo razvijalci priprave ob vsakem prispevku darovali kakovostno zobno ščetko otroku, ki jo potrebuje.

  Objavljeno: 15.4.2015 05:00 | Teme: pametni, Kickstarter

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

WgtTlaQnT-o

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji