• Evropa dobiva internetno policijo

    Evropska Unija je sprejela sklep o izgradnji novega sistema za obveščanje, nadzor in preprečevanje internetnega kriminala na celotnem območju članic. Evropska policija Europol je dobila začetna sredstva v višini 300.000 evrov, s katerim bodo zgradili boljši sistem za medsebojno obveščanje, spremljanje in lociranje kriminalnih aktivnosti. Cilj nove strategije, ki jo bodo uveljavljali postopoma v naslednjih petih letih, je boljša povezava med državami pri raziskavah mednarodnega internetnega kriminala, pa tudi v povezovanju z gospodarstvom. Vzpostavljen bo namreč sistem, kjer bodo spremljali obvestila iz različnih virov. Europol med drugim vzpostavlja sistem, s katerim bo mogoče pregledovati vsebine diskov osumljencev na daljavo (z upoštevanjem zakonskih omejitev), načrtujejo pa tudi pravcate "internetne patrulje", ki bodo odkrivale in spremljale aktivnosti kriminalcev pri elektronskih transakcijah.

    Objavljeno: 8.12.2008
  • Nokia World 08

    Nokia je predstavila mobilni telefon, s katerim želi konkurirati Apple iPhonu in Blackberryu. Nokia N97 ima namreč velik na dotik občutljiv zaslon, pa tudi drsno izvlečno tipkovnico, ki pride prav pri vnosu besedil. Uporabniški vmesnik je izrazito usmerjen proti internetni rabi, saj bo telefon omogoča posebno okno za spremljanje dogajanja na socialnih omrežjih in enostavno posodabljanje lastnih podatkov ter profilov.

    Objavljeno: 8.12.2008
  • Microsoft se zopet ogreva za Yahoo?

    Vse kaže, da se Microsoft kljub nedavnemu zanikanju ponovno ogreva za prevzem celote ali dela družbe Yahoo. Večina poznavalcev meni, da zaposlitev Dr. Qi Luja, ki je bil eden od direktorjev v družbi Yahoo, zadolžen za iskalnik in spletno poslovanje, predstavlja prvi korak v tej smeri. Še posebej zato, ker bo Qu Lu v Microsoftu zadolžen za internetni oddelek, med nalogami pa je tudi priprava tega oddelka na tesnejše sodelovanjem z internetnim velikanom. Da se nekaj dogaja je posredno potrdil tudi prvi mož Microsofta Steve Balmer, ki je za Wall Street Journal zatrdil, da bi bilo bolje, če bi bil posel okoli povezovanja spletnih iskalnikov zaključen čim prej. Microsoft torej v prvi fazi razmišlja predvsem o sinergijah na področju spletnih iskalnikov in še posebej spletnega oglaševanja, kjer je Google krepko pred obema tekmecema.

    Objavljeno: 8.12.2008
  • Trojanec napada omrežja

    Nova različica trojanskega konja, imenovanega DNSChanger, je na pohodu. Da gre za resno nevarnost, opozarjajo prav vsi ponudniki protivirusnih rešitev, saj trojanec napada vse naprave, priključene v lokalno omrežje, ne glede na njihov operacijski sistem.

    Objavljeno: 7.12.2008
  • DDR3-pomnilnik s prepustnostjo 44 GB/s

    Proizvajalec pomnilnika TeamGroup je na trgu prisoten šele zadnjih nekaj let, a že od svojih začetkov cilja predvsem na najzahtevnejše stranke. Je tudi eden prvih, ki ponuja vrsto zmogljivih DDR3-pomnilniških modulov, ki so posebej optimizirani za platforme, ki gostijo nove Core i7 procesorje. Zadnja pohitritev delovanja za skoraj 30 odstotkov je dosegla prepustnost pomnilnika 44 GB/s, kar je trenutno največja vrednost v potrošniškem segmentu.

    Objavljeno: 7.12.2008
  • Intelovi prostovoljci zbrali več kot milijon delovnih ur

    Korporacija Intel, ki je letos praznovala 40. obletnico, je ob tej priložnosti izpostavila večje sodelovanje z bližnjo okolico. Intelovi zaposleni so tako tekom celega leta po nekaj ur namenili prostovoljstvu in pomoči lokalnim šolam in drugim neprofitnim organizacijam. Število ur prostovoljnega dela je še pred koncem leta preseglo milijon.

    Objavljeno: 6.12.2008
  • Vse več odpuščanj v ZDA

    Na recesijo ni imun praktično nihče. Tokrat sta svoje načrte o krčenju delovne sile razkrili podjetji AT&T, ameriški telekomunikacijski gigant, ter Adobe. Prvi bo zmanjšal število zaposlenih za 12.000 glav, drugi pa za dobrih 8 odstotkov.

    Objavljeno: 6.12.2008
  • Navigacija po Sloveniji z Google Maps

    Velikan Google je brez večjega oznanila v spletno aplikacijo Google Maps dodal navigacijo tudi po naši deželi. Slovenija je sicer že nekaj časa pokrita, sedaj pa lahko spletne zemljevide uporabimo tudi za načrtovanje poti. Preprosto vnesemo začetni in končni položaj, program pa relativno hitro in učinkovito preračuna optimalno pot in nam postreže s točnimi navodili. Tako izdelamo preprost potovalni načrt, saj lahko vnesemo več vmesnih točk, izračuna pa se nam tako dolžina kot približen čas potovanja. Sistem samodejno deluje tudi s sicer nespremenjeno Google Maps aplikacijo na telefonih.

    Objavljeno: 5.12.2008
  • Nvidia bo preimenovala svoje izdelke

    Zagrizeni uporabniki neredko odkrijejo marsikatero skrito informacijo. Tokrat so pri VR-Zone pod drobnogled vzeli zadnjo različico Nvidia grafičnih gonilnikov in v njej odkrili preimenovanje nekaterih grafičnih kartic, tako za namizne kot tudi za prenosne računalnike.

    Objavljeno: 5.12.2008
  • Trdi disk velikosti bančne kartice

    Plextor je predstavil enega najmanjših zunanjih trdih diskov na svetu. Z vsega 9 centimetri dolžine in zanemarljivo debelino ter težo 90 gramov omogoča Plextor PX-PPH120U, kot se miniaturna naprava imenuje, preprost prenos podatkov.

    Objavljeno: 5.12.2008
  • Garmin predstavil novosti

    Slovenski uvoznik ameriških navigacijskih naprav Garmin, podjetje Geoset, je na tiskovni konferenci predstavilo poslovne rezultate za preteklo leto, hkrati pa tudi novosti na področju navigacije. Slovenske uporabnike bo nedvomno najbolj razveselila nova različica priljubljenih zemljevidov Adria Route (gre za različico 2.20), ki sedaj stoodstotno pokriva naše cestno omrežje, enako dobro pa pokriva tudi hišne številke. Dodanih je nekaj novih avtocestnih odsekov, predvsem v Prekmurju, novi zemljevidi pa imajo kategorizacijo cest prilagojeno našim vinjetam. V letu 2009 lahko pričakujemo nekaj nadgradenj obstoječih naprav, seveda pa tudi nove naprave.

    Objavljeno: 4.12.2008
  • 400-gigabajtni Blu-ray plošček

    Pri Pioneerju se te dni bahajo z novim dosežkom, saj so na tajvanskem sejmu, imenovanem IT Month javnosti predstavili prve delujoče primerke 16-slojnih Blu-ray ploščkov s kapaciteto 400 GB. Ploščki naj bi bili združljivi s trenutnimi modrožarkovnimi predvajalniki, njihova masovna proizvodnja pa je načrtovana za leto 2010.

    Objavljeno: 4.12.2008
  • Računalniške miške so z nami že 40 let

    Računalniška periferija ima dolgo zgodovino. Samo računalniška miška letos praznuje 40 let obstoja, v tem času pa so digitalni glodalci prehodili dolgo pot, uporabniki pa smo jih vzeli za svoje. Prvo računalniški miški sorodno napravo so raziskovalci inštituta Standford Research izdelali leta 1968 in jo 9. decembra tudi prvič pokazali širši javnosti.

    Objavljeno: 4.12.2008
  • Microsoft WARP bo grafiko računal s procesorjem

    Microsoft pripravlja novo grafično platformo, imenovano Windows Advanced Rasterization Platform, krajše WARP. Slednja bo za izris grafičnih elementov uporabljala kar osrednji procesor, tako da si lahko že v Windows 7 (in drugih DirectX 10 sposobnih OS) obetamo poganjanje OS brez namenske grafične kartice. Seveda pri tem ne bo odveč, če v našem drobovju domuje vsaj dvojedrnik.

    Objavljeno: 3.12.2008
  • iPhone za slepe

    Ne, ne gre za novo različico pametnega mobilnika Apple iPhone, temveč le za prilagojeno ploščico, ki bo omogočila uporabo tako želene igračke tudi slepim in slabovidnim. S pomočjo prilagojenih (vgraviranih) tipk, na katerih slepi prepoznajo namenske oznake, se bodo ti uporabniki lažje prebili do funkcij telefona.

    Objavljeno: 3.12.2008
  • Chrome bo dobil razširitve

    Googlovi razvijalci resno razmišljajo o možnosti vključitve dodatnih aplikacij, t. i. razširitev v svoj spletni brskalnik. Google Chrome naj bi tako po vzoru Firefoxa v bodoče omogočal uporabo razširitev, ki bi jih pripravili kar uporabniki sami

    Objavljeno: 3.12.2008
  • Drugi paket popravkov za Visto prihaja aprila

    Spletišče TechARP že poroča o drugem paketu popravkov za operacijski sistem Windows Vista. SP2, kot se bo skupek programja imenoval, naj bi bil na voljo aprila, že februarja pa naj bi pri Microsoftu med ljudstvo izpustili njegovo preizkusno različico.

    Objavljeno: 2.12.2008
  • Slovenski robot zmagal na fesitvalu inovativnosti Europrix

    Veliki humanoidni govoreči robot RoboVox, ki smo ga pred meseci lahko občudovali v različnih slovenskih mestih je prejel veliko priznanje. Neodvisna žirija mednarodnega festivala Europrix Multimedia Awards mu je namreč prisodila oceno najboljšega v kategoriji mobilnih aplikacij.

    Objavljeno: 2.12.2008
  • IBM za zdravje

    življenja in preživljanja prostega časa ljudi. Med prihajajočimi tehnologijami, ki jih razvijajo v IBM-ovih laboratorijih, je bržkone najzanimivejša kategorija prav zdravstvo.

    Objavljeno: 2.12.2008
  • Nikonov novi poglavar – Nikon D3X

    Pri Nikonu so danes razkrili svoj najboljši aparat, kar so ga naredili v zadnjih letih. Novemu paradnemu konju je ime D3X in je naslednik modela D3, ki v fotografski skupnosti beleži številna priznanja zaradi svoje zanesljivosti, preprostosti za uporabo in vzdržljivosti. Novi šef ponuja bistveno višjo ločljivost – tokrat kar 24,5 milijona točk – in postavlja nova merila kakovosti fotografij.

    Objavljeno: 1.12.2008
  • ASUS s storitvijo Premium servisa

    ASUS je za svoje najboljše stranke, torej tiste, ki kupujejo njegove najdražje osnovne plošče, pripravil poseben servisni program, imenovan ASUS Premium Service (APS). Storitev APS bo uporabnikom omogočala brezplačno pošiljanje okvarjene osnovne plošče v servis, njeno čim prejšnjo popravilo ali zamenjavo in posledično čim krajši rok odprave napake.

    Objavljeno: 1.12.2008
  • iPhone z Linuxom

    Skupina Devteam ima očitno zelo rada Applove izdelke, še posebej pametni mobilnik iPhone. In ker gre za prave Linux mojstre, se trudijo združiti oba svetova. Po tem ko so pri Devteam zasloveli z nasveti, kako odkleniti iPhone, so tokrat šli še korak dlje. Na Applovega mobilnega zastavonošo so namreč namestili Linux jedro različice 2.6.

    Objavljeno: 1.12.2008
  • Tudi Samsung z upogljivim zaslonom

    Videti je, da se časi mobilnih telefonov z upogljivimi zasloni hitro bližajo, saj proizvajalci na raznih sejmih kažejo čedalje več delujočih prototipov. Po tajvanskem inštitutu ITRI je svojo zamisel glede upogljivih zaslonov na japonskem sejmu FPD 2008 Expo prikazal tudi Samsung. O telefonu je sicer zelo mali javno znanih podatkov, za zastekljenim razstavnim prostorom pa so prikazovali, kako se telefon odpira in zapira z vključenim notranjim upogljivim zaslonom. Osnova naj bi bil 2,5-palčni zaslon OLED, ki ga je mogoče z upogibanjem podvojiti, s čimer dobimo precej večjo površino, ki ima ločljivost dvakrat po 480 x 272 pik. Ker gre za zaslon OLED so tehnični podatki impresivni - svetilnost 200 cd/m2 in kontrastno razmerje kar 100.000:1. Zaslon je debel komaj 0,5 mm, življenjska doba pa naj bi bila kljub upogibanju kar 20.000 ur.

    Objavljeno: 30.11.2008
  • Fedora 10

    Podjetje Red Hat je objavilo novo različico odprtokodnega operacijskega sistema Fedora Linux, ki v deseti izvedenki prinaša kopico izboljšav. Nova različica, ki je nastajal pod delovnim imenom Cambridge prinaša boljšo souporabo omrežij (ad-hoc), lepši, grafični program za zagon sistema, nova orodja za oddaljeni dostop in upravljanje s tiskalniki, izboljšano podporo za zvok, spletne kamere in virtualizacijo. Nov je paket za diagnostiko in odpravo težav, orodje za lažjo pripravo virtualnih namenskih naprav (appliance), vključeno je novo ogrodje za lažji razvoj poslovnih aplikacij. Seveda so avtorji poskrbeli, da so v novi distribuciji tudi zanje različice glavnih gradnikov in aplikacij, kot so Gnome 2.24, Eclipse 3.4, RPM 4.6, OpenOffice.org 3.0 in drugi.

    Objavljeno: 30.11.2008
  • Fotoaparat in tiskalnik v enem

    Polaroid je v sodelovanju z družbo Takara Tomy predstavil digitalni fotoaparat z možnostjo trenutnega izpisa fotografij z vgrajenim tiskalnikom. Tomy Xiao TIP-521 je pravzaprav plod sodelovanja več podjetij, namensko pa so ga oblikovali po zgledu slavnih Polaroidovih instantnih fotoaparatov iz sedemdesetih let. Osnovo tvorita digitalni fotoaparat s 5 milijoni pik in Polaroidov mini tiskalnik PoGo, ki je sicer nastal za tiskanje fotografij iz mobilnih telefonov. Tiskalnik uporablja tehnologijo podjetja Zink (Zero Ink), ki za tisk ne potrebuje kakih posebnih kartuš, temveč se vse potrebne kemikalije nahajajo na posebnem papirju, podobno kot pri originalnih Polaroidih. Celota omogoča natisniti fotografijo dimenzij 5 x 7 cm v manj kot minuti. Nanj je mogoče tiskati tudi iz drugih naprav, saj ima vgrajen vmesnik IrDA, podatke pa hrani na karticah SD/SDHC. Žal bo na začetku na prodaj le na Japonskem, kjer bo zanj potrebno odšteti okoli 285 evrov. Komplet 20 listov posebnega papirja stane približno 7 evrov.

    Objavljeno: 29.11.2008
  • Nova regulativa za mobilno gostovanje

    Evropska unija pripravlja nove zgornje meje za cene mobilnih telekomunikacijskih storitev v primerih, da uporabniki gostujejo v drugih omrežjih in državah EU. Cilj nove regulative je zmanjšati stroške in nezadovoljstvo uporabnikov, kadar uporabljajo storitve v drugih državah članicah, zlasti tedaj, ko grejo na dopust.

    Objavljeno: 29.11.2008
  • Ali je »centreks« lahko blagovna znamka?

    Ime »centreks« je generično ime za napredno storitev govorne telefonije, ki je bila razvita že v 60ih letih prejšnjega stoletja v Ameriki (seveda pod imenom »centrex«) in se v različnih državah prodaja pod različnimi blagovnimi znamkami. Začuda je Telekomu Slovenije leta 1999 pri Uradu RS za intelektualno lastnino uspelo zaščititi blagovno znamko centreks, medtem ko je taisti urad leta 2000 zavrnil Telekomov poskus zaščite blagovne znamke ADSL, ki je prav tako generično ime (za širokopasovne telekomunikacijske storitve). Mimogrede, centrex je sicer tudi ime skupine mednarodnih podjetij, ki se ukvarjajo s predelavo zemeljskega plina, ime centreks pa se za storitev govorne telefonije uporablja tudi tudi na Hrvaškem, Srbiji, Bosni in Makedoniji, vendar ime nikjer ni zaščiteno kot blagovna znamka.

    Objavljeno: 28.11.2008
  • Prenosnik iz bambusa

    Asus je predstavil prenosni računalnik, ki je precej bolj ekološko zasnovan kot dosedanji izdelki. Novi prenosnik bo tako imel ohišje skoraj v celoti narejeno iz naravnega materiala - bambusa, kar prispeva tako k lažji reciklaži, kot hkrati tudi bolj prestižnem in ekskluzivnem videzu računalnika. Ker gre za naravne materiale, prvič pri računalnikih govorimo lahko tudi o vonju ohišja, ki je nekaj povsem drugega z neprijetnimi vonjavami nekaterih plastik. V nasprotju s pričakovanji je ohišje tudi zelo trdno in predvsem trpežno. Prenosnik iz bambusa je bil prvi in edini, ki je preživel ekstremne razmere na himalajskem vrhu na višini 8.848 metrov.

    Objavljeno: 28.11.2008
  • Najhitrejši grafični pomnilnik na svetu

    Podjetje Hynix Semiconductor je predstavilo doslej najhitrejši grafični pomnilnik, ki je namenjen novi generaciji grafičnih procesorjev, ta hip nedvomno podatkovno najbolj zahtevnih računalniških podsistemov v rabi. Novi pomnilnik tipa GDDR5 je hkrati tudi eden največjih oziroma najzmogljivejših, saj premore prostor za kar 1 Gb podatkov. Morda še bolj pomembno je, da zmore izvesti prenos podatkov s hitrostjo 7 Gb/s, kar je 40% bolj kot pri dosedanjem najhitrejšem pomnilniku. Pri 32-bitnem podatkovnem kanalu je pomnilniški podsistem sposoben tako procesirati kar 28 GB podatkov na sekundo. Kljub temu je novi pomnilnik obenem energijsko precej skromen. Zato je primeren za rabo v različnih napravah, ki segajo od grafičnih kartic za osebne računalnike, igralne konzole in celo prenosne naprave. V redni prodaji bo v začetku naslednjega leta.

    Objavljeno: 28.11.2008
  • Lunascape - trije brskalniki v enem

    Lunascape je nov spletni brskalnik, ki omogoča hkratno pogajanje jeder vseh treh velikih tekmecev - Tridenta iz Internet Explorerja, jedra Gecko in Firefoxa in WebKita, na katerih temeljita brskalnika Google Chrome in Apple Safari. Pri zaganjanju novih spletnih strani uporabnik za vsako izbere, s katerim jedrom bo prikazana. Poleg tega je mogoče preklopiti uporabo jedra preprosto s klikom na ikono v spodnjem levem kotu. Brskalnik si na željo uporabnika lahko tudi zapomni s katerim jedrom dostopoma do posamezne strani ob kasnejšem vnovičnem obisku.

    Objavljeno: 28.11.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji