• Vsi telefoni so ranljivi!

    Na dan so prišli Snowdnovi dokumenti, ki razkrivajo, da je britanska obveščevalna agencija GCHQ vdrla v podjetje Gemalto. To nizozemsko podjetje je največji proizvajalec kartic SIM na svetu in letno izdela okrog dve milijardi kartic za 450 operaterjev v 85 državah. GCHQ je pridobila podatke, ki ji omogočajo praktično neomejeno prisluškovanje pogovorom in sporočilom, ki se prenašajo prek telefona.

    Objavljeno: 21.2.2015 05:00
  • Se Sony umika iz mobilnega posla?

    Vse kaže, da se Sony umika iz mobilnega posla. Dolgoročni načrti podjetja razkrivajo, da se kanijo Japonci v prihodnje usmeriti zgolj na področja, ki prinašajo dobiček ob minimalnem tveganju. Mobilni svet v opis ne spada, saj hitre spremembe in huda konkurenca prinašajo visoko stopnjo rizika. Slednje je priznal sam predsednik podjetja, Kazuo Hirai, ko je potrdil, da Sony ne načrtuje povečanja prodaje pametnih telefonov. Za nameček bodo Japonci letos v oddelku za pametne telefone na veliko odpuščali, posamezni modeli pa bodo posodobljeni počasneje kot v preteklosti. Prihajajoči zastavonoša Xperia Z4 na sejmu MWC sploh ne bo predstavljen, čeprav se bliža trenutek njegove splavitve. Mar to pomeni, da se bliža konec telefonov Xperia? Zadnja šušljanja pravijo, da ne, Sony bojda mrzlično išče proizvajalca, s katerim bi priljubljeno blagovno znamko obdržal pri življenju.

    Objavljeno: 21.2.2015 01:00
  • SD kartica za boljši zvok

    Digitalna glasba ima pred analogno vrsto prednosti. Najbolj očitna je enaka kakovost, ne glede na vrsto prenosa. Sony nas želi prepričati nasprotno. Po pregrešno dragem predvajalniku Walkman (1200 USD), ki so ga Japonci predstavili na sejmu CES, pripravljajo novo presenečenje. Gre za pomnilniško kartico microSD, ki naj bi pričarala boljši zvok. Podrobnosti o čarovniji so zamolčali, zato nam ni jasno, kako bo 64 GB kartica za dobrih 150 ameriških dolarjev presegla konkurenčne izdelke enakih karakteristik, ki stanejo četrtino japonske cene. Digitalni placebo bo na voljo marca, najprej na Japonskem.

    Objavljeno: 20.2.2015 11:00
  • Cenejši 64-bitni mobilni procesorji

    Qualcomm je predstavil 64-bitni procesor za naprave srednjega cenovnega razreda. Gre za seriji Snapdragon 400 in 600. Vsi štirje predstavljeni modeli, 415, 425, 618 in 620 so se od večjega brata (Snapdragon 810) naučili, kakšen trik. Serija 400, ki bo osnovana na energijsko varčnih jedrih ARM Cortex A-53, bo tako na voljo v osemjedrni konfiguraciji, medtem ko bo serija 600 imela grafično procesno enoto naslednje generacije Adreno GPU ter podpirala predvajanje in snemanje 4K videa. Procesorji Snapdragon 425, 618 in 620 bodo 64-bitni tehnologiji dodali še nov LTE modem (X8), ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo 300 Mbps. Naprave s Snapdragonom 415 bodo na prodajnih policah v prvi polovici leta 2015, telefoni s preostalo trojico svežih CPUjev pa v drugi.

    Objavljeno: 20.2.2015 01:00
  • Računalniki Lenovo z reklamnim programom

    Uporabniki novih računalnikov podjetja Lenovo so bili do nedavnega deležni "obogatenega iskanja" po spletu, saj so bili rezultati obogateni z oglasi, Podrobnejši pregled dogajanja na računalniku je razkril, da so računalniki delovali povsem v skladu s pričakovanji proizvajalca. Slednji jim je namreč "testno" vgradil reklamni program Superfish, ki vohuni za uporabnikom in njegovimi (spletnimi) navadami ter skladno z dognanji meša štrene dežurnemu brskalniku.

    Objavljeno: 19.2.2015 14:00
  • LGjev ukrivljen monitor v Sloveniji

    Prvi ukrivljen IPS monitor z razmerjem stranic 21:9 in velikostjo 34 palcev je na voljo tudi v Sloveniji. LGjev model 34UC97 z jasnim prikazom brez popačenja iz (skoraj) kateregakoli kota, z ločljivostjo 3440 × 1440 slikovnih pik in ukrivljenostjo, ki se zgleduje po naravni liniji očesa, da je občutek ob gledanju udoben in prijeten, odpravlja potrebo po postavitvi z dvema zaslonoma. Dodatna zaslonska površina bo bržčas zadostna tako profesionalcem kot navdušencem nad domačo zabavo. Za hiter prenos podatkov poskrbi Thunderbolt 2, ki je štirikrat hitrejši od USBja 3.0 in podpira verižno povezovanje naprav. Monitor ima dva tovrstna priključka, DisplayPort in dvoje USB 3.0 ter HDMI vrat. Programska oprema omogoča razdelitev zaslona na štiri področja z osmimi različnimi razmerji stranic in priklop zaslona na dva vira, med katerimi najdemo pametne telefone, osebne računalnike, kamere, predvajalnike Blu-ray in igralne konzole. S to funkcijo lahko uporabnik na enem zaslonu sočasno prikazuje sliko iz obeh virov. LGjev ukrivljen monitor nosi cenovno postavko 1250 evrov.

    Objavljeno: 19.2.2015 01:00
  • Pametna očala naprodaj

    Sony je začel s pobiranjem naročil za pametna očala SmartEyeglass Developer Edition. Najprej jih bodo deležni na Otoku in v Nemčiji. Par stane 670 evrov. Gre za napravo z operacijskim sistemom Android 4.4, enobarvnim zaslonom z ločljivostjo 419 × 138 slikovnih pik, 3 MP kamero, mikrofonom, zvočnikom ter brezžično in Bluetooth povezljivostjo. Vse našteto nadgradi z mnoštvom tipal, med katerimi ne manjkajo žiroskop, merilec pospeška, svetlosti ter elektronski kompas. Videti je, da bodo Sonyeva očala nekaj časa edina tovrstna možnost za kupce željne pametnega naglavnega okrasja. Apple pametna očala kategorično zavrača, Google pa je svoja poslal nazaj v razvojne laboratorije, saj niso dosegala (pre) visokih pričakovanj. Japonci z očali mislijo resno, po prvem valu bodo marca na voljo še v osmih drugih državah, ZDA, na Japonskem, v Franciji, Italiji, Španiji, Belgiji, na Nizozemskem in Švedskem.

    Objavljeno: 18.2.2015 12:00
  • VLC bo sodeloval s Chromecastom

    Obljuba dela dolg. Lansko poletje so razvijalci priljubljenega predvajalnika VLC napovedali podporo Googlovemu Chromecastu in videti je, da bo večpredstavnostni ključek s švicarskim nožem videa naposled zares sodeloval. Zmožnost naj bi bila ena izmed večjih novosti v naslednji veliki različici predvajalnika VLC. Nakano so najprej zapazili pri spletišču Android France. Pri pregledu objavljene kode, VLC je namreč odprtokodni projekt, so našli odsek z nazivom Chromecast output module. Edina skrivnost, ki ostaja nerazkrita, je, ali bodo funkcionalnosti deležne vse različice predvajalnika (mobilne, namizne).

    Objavljeno: 18.2.2015 01:00
  • Slaba banka paketno prodaja IT podjetja 

    Kot poroča današnji Dnevnik, si v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) prizadevajo, da bi podjetja s področja IT, ki jih imajo v svojem portfelju, prodali enemu kupcu. Kot še pišejo, naj bi kupec s tem dobil vodilni položaj na trgu veleprodaje in maloprodaje tehnološke opreme v državi.

    Objavljeno: 17.2.2015 20:00
  • Applova ura z zdravstvenimi težavami

    Težko pričakovana pametna ura, ki bo letos na voljo v treh različnih izvedbah in v milijonskih količinah, se spopada z zdravstvenimi težavami. Namesto, da bi bila osredotočena na uporabnikovo zdravje, med drugim naj bi mu samodejno merila srčni utrip, pritisk in stopnjo stresa, se bo morala umeriti na druge cilje, saj je izdatno testiranje pokazalo, da obstoječa tehnologija ni kos jabolčnim načrtom. Meritve niso bile dovolj natančne, ampak preveč odvisne od okoliških dejavnikov. Precej verjetno je, da naprednejših zmožnosti, na primer merjenja kisika v krvi, v uri Apple Watch še dolgo ne bo. Zanimanje za uro kljub temu ne pojenja, The Wall Street Journal poroča, da so v Cupertinu naročili izdelavo kar šestih milijonov začetne zaloge. Prevladuje začetni model Apple Watch Sports, ki bo v prodaji predvidoma veljal 350 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 17.2.2015 20:00
  • Odkrit najbolj sofisticiran vladni črv doslej

    Kaspersky Lab je na konferenci v Mehiki razkril pristope, prijeme in programsko opremo Equation Group, s katero so za zdaj še neznane sile poldrugo desetletje vohunile za več deset državami. Gre za najbolj sofisticiran kos zlonamerne kode doslej, ki presega tudi slavne Stuxnet, Flame in Regin.

    Objavljeno: 17.2.2015 18:00
  • Ukradena milijarda dolarjev?

    Ruski strokovnjaki za računalniško varnost iz podjetja Kaspersky Lab so razkrili največji kiber napad, ki zajema več kot sto bank in milijardo ameriških dolarjev vreden izplen. Večina prizadetih bančnih sistemov se nahaja v Rusiji, drugi na Kitajskem, v Ukrajini, Uzbekistanu in drugod. Pri preiskavi so Rusi sodelovali tako z Interpolom kot Europolom. Novica je kot grom odjeknila prek spleta, pojavljajo pa se že prvi dvomi. Strokovnjaki podjetja Fox-IT, ki so podobno novico objavili decembra in na podlagi, katere so se dela lotili tudi Rusi, so prepričani, da se je skupina kriminalcev, zaradi njihovega poročila pritajila in morda sploh ne obstaja več. Drugi dvomijo o višini izplena, saj naj bi se velika količina denarja vrnila v prvotne roke. V vsakem primeru je razkritje Kaspersky Laba koristno za banke, ki se lahko poslej bolje pripravijo na tovrstne napade. Slednji so iz dneva v dan bolj domišljeni, njihovi snovalci pa potrpežljivi kot nikoli doslej.

    Objavljeno: 17.2.2015 01:00
  • Lenovo varnostni odpoklic: zamenjava napajalnega kabla LS-15

    Družba Lenovo je ugotovila napako v napajalnem kablu LS-15, ki je bil priložen prenosnikom IdeaPad in Lenovo, izdelanim med februarjem 2011 in junijem 2012. Omenjeni kabel je podjetju dobavil zunanji dobavitelj, Lenovo pa bo strankam napajalni kabel zamenjal brezplačno.

    Objavljeno: 16.2.2015 10:00
  • Apple z električnimi avtomobili

    V Cupertinu so odločeni, da je po glasbi in telefonih, na vrsti novo področje, ki čaka na svojega kralja. Skrivni projekt Titan, na katerem dela več kot sto zaposlenih, se vrti okoli istoimenskega električnega avtomobila. Očividci pravijo, da Titan oblikovno spominja na enoprostorca. Na projektu delajo znana imena avtomobilske industrije, med drugim Marc Newson, ki je v preteklosti delal za Ford. Velikost projekta in skrivni sestanki s proizvajalci avtomobilov višjega kakovostnega razreda, nazadnje v Avstriji, dajo slutiti, da je Applova nakana resna. Pojavljajo se celo govorice, da bo Applov naslednji nakup podjetje Tesla, s čimer bi se podjetje iz Cupertina hipoma zavihtelo v sam vrh panoge električnih prevoznih sredstev. Tovrsten nakup bi Apple predvidoma veljal 75 milijard ameriških dolarjev. Apple za zdaj ostaja brez komentarja.

    Objavljeno: 16.2.2015 10:00
  • Applovi prijemi prestrašili tatove

    Reuters poroča, da je Applov varnostni prijem z načinom Lost Mode, tako prestrašil tatove, da se je število kraj telefonov iPhone in tablic iPad drastično zmanjšalo. Način Lost Mode so v Cupertinu splavili z nadgradnjo operacijskega sistema iOS, uporabnik pa ga omogoči v nastavitvah oblaka iCloud. Nastavitev se imenuje Find My iPhone (Find My iPad). V primeru kraje lastnik napravo z omogočeno oblačno storitvijo poišče prek spleta in izbere možnost Lost Mode. Tatinu se ukradena naprava hipoma zaklene, nakar mora za povrnitev v življenje vnesti lastnikov Apple ID. Pol manj ukradenih telefonov z logotipom ugriznjenega jabolka je opogumilo tudi druge proizvajalce. Google in Samsung sta podobna varnostna prijema že udejanjila, obljubil pa ga je tudi Microsoft.

    Objavljeno: 16.2.2015 05:00
  • Obama je za sodelovanje, Silicijeva dolina pa ne

    Ameriški predsednik Obama je na srečanju White House cybersecurity summit tehnološka podjetja pozval k sodelovanju na področju varnosti, ki naj bi v prihodnje pomagalo reševati težave s kiberterorizmom, kot jih je pred kratkim  imelo podjetje Sony. Srečanje se odvija v srcu Silicijeve doline, na univerzi Stanford, vabilo na udeležbo pa so velikani iz te iste Silicijeve doline (Google, Yahoo and Facebook) zavrnili. Zavrnitev lahko brez dvoma povežemo s Snowdenovimi razkritji delovanja agencije NSA.

    Objavljeno: 15.2.2015
  • Microsoft namesto S-Aplikacij?

    Govorice o novem telefonu Galaxy S6 (ki jih najverjetneje sproža kar Samsung) pravijo, da so Korejci morda vendarle obupali nad svojim aplikacijami »S« (S-Voice, S-Health, S-Note itd.), saj naj na novem telefonu ne bi bile več prednaložene. Uporabniki jih bodo seveda lahko namestili naknadno, iz tržnice z aplikacijami. Po drugi strani naj bi bile na telefonu že prednameščene Microsoftove aplikacije Skype, OneNote, OneDrive in Office Mobile (menda celo z prezplačno naročnino na Office 365).

    Objavljeno: 15.2.2015
  • Amazon ne mara več Hrvaške?

    Hrvaška revija Bug poroča, da je Amazon Hrvaško »čez noč« odstranil iz spiska držav iz katerih je mogoče kupovati v tem največjem svetovnem spletnem trgovcu. Že dosedaj je bilo v množici trgovcev, ki prodajajo prek Amazona težko najti tiste, ki so dostavljali v Hrvaško, po novem pa v to državo ne dostavljajo tudi izdelkov, ki jih prodaja sam Amazon.

    Objavljeno: 14.2.2015
  • Chromebook z Androidom

    Kitajska spletna stran Digitimes poroča, da vse kaže na to, da bo Google spomladi predstavil prenosnik Chromebook, ki bo tipa dva v enem. V resnici bo namreč tablica z Androidom, ko ji bomo priklopili še tipkovnico, pa se bo spremenila v prenosnik Chromebook.

    Objavljeno: 14.2.2015
  • Nova generacija baterij iz Tesle in zakaj bi to želeli

    Izdelovalec električnih avtomobilov in baterij tudi za druge znamke Tesla Motors, ki bo sodeč po ostalih podvigih svojega lastnika Elona Muska kmalu počel še vse kaj drugega, razvija novo generacijo baterij, ki bi lahko namesto električnega vozila napajala kar celotne hiše. Razlogov je več, možnosti uporabe pa tudi. Fizika se v načelu strinja, detajli pa bodo še zelo zanimivi.

    Objavljeno: 13.2.2015 09:00
  • Tablice in telefoni z – Windows 98

    Uporabnik  8bitsince86 je na Redditu objavil povezavo do videa, v katerem pokaže, kako na najnovejšem iPadu Air 2 požene Windows 98, v njem pa igro Fallout 2. V videu sicer ni videti, kako hitro igra sploh deluje, vendar – izgleda, da deluje. Seveda je za tak poseg iPad nujno najprej »jailbreakati«, kar v zadnji različici iOS trenutno ni (več) mogoče. Zaenkrat.

    Objavljeno: 13.2.2015
  • Ročno delo se izplača

    Po internetu je zakrožila fotografija Kitajke, ki sedi pred množico telefonov (iPhone 5s), spremno besedilo pa pravi, da gre za »Pridno delavko, ki manipulira lestvico aplikacij v App Storu«. Delavka naj bi namreč po vrsti nameščala in odnameščala določene aplikacije. Razlog? Število prenosov aplikacij v Applovi trgovini z aplikacijami je tista magična številka, po kateri Apple odloča, katere aplikacije se bodo v trgovini pokazale najprej. In jih bodo zato »pravi« uporabniki bolj verjetno zares namestili.

    Objavljeno: 12.2.2015
  • Ne pred televizorjem!

    Samsung kupce svojih pametnih televizorjev opozarja, naj pred televizorjem, ki ima vklopljeno upravljanje prek prepoznave govora, ne govorijo občutljivih in osebnih podatkov, saj jih bo televizor posnel in poslal podjetju, ki za Samsung izvaja omenjeno prepoznavo. To je najverjetneje podjetje Nuance, ki med drugim razvija tudi program Natural Speaking, ki smo ga preizkusili v januarski številki Monitorja.

    Objavljeno: 12.2.2015
  • Agencija za varstvo konkurence spet proti Telekomu

    Po tem, ko je nedavno postala pravnomočna odločba Agencije za varstvo konkurence (AVK) o »problemu ISDN/ADSL«, je Agencija sporočila, da je zaključila še en postopek presoje zlorabe prevladujočega položaja podjetja Telekom Slovenije.

    Objavljeno: 12.2.2015
  • Neverjetni Googlovi roboti

    V senci medijske pozornosti pri družbi Boston Dynamics, v lasti velikana Google, dosegajo neverjeten napredek pri razvoju robotov, ki znajo samostojno hoditi. Njihove najnovejši robot z imenom Spot je najbolj dovršen robotski štirinožnik doslej, predvsem po zaslugi novih dosežkov na področju tipal, podporne programske opreme in umetne inteligence.

    Objavljeno: 11.2.2015 01:00
  • 2 GB za varnost

    Ob včerajšnjem dnevu varnosti na internetu Google poziva svoje uporabnike naj preverijo svoje varnostne nastavitve v Google računu, za nagrado pa jim bodo pripisali 2 GB dodatnega prostora na disku v oblaku Google Drive.

    Objavljeno: 11.2.2015
  • MyCoin: nova prevara v imenu bitcoina

    Vrata je zaprla še ena internetna borza, kjer naj bi bilo mogoče trgovati z bitcoini. V petek je sumljivo prenehala obratovati hongkonška stran MyCoin, ki je s seboj odnesla tudi okrog 340 milijonov evrov, ki so jih imeli na trgovalnih računih investitorji.

    Objavljeno: 10.2.2015 15:00
  • Začenja se napad na Kubo!

    Petnajstega januarja so ZDA sporočile, da bodo po 53 letih odpravile gospodarsko blokado sosednje otoške države Kube, zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo tudi prebivalci tega socialističnega raja dobili dostop do storitev in izdelkov zahodne civilizacije.

    Objavljeno: 10.2.2015
  • Najbolj simpatična napaka, sploh!

    Raspberry Pi 2, najnovejši mini računalnik, ki je v prodaji od nedavnega, je, kot kaže malce sramežljiv, ko ga fotografirajo. Uporabniki so namreč opazili, da se računalnik ugasne, če ga fotografiramo z bliskavico.

    Objavljeno: 10.2.2015
  • Naslednik goriljega stekla bo Corning Phire

    Izdelovalec najboljšega stekla za zaslone pametnih telefonov Corning je napovedal, da bodo še letos začeli prodajati novo vrsto stekla z imenom Phire, ki bo skoraj tako dobra kot nesojeni safir. V nekaterih pogledih bo – kot vsako steklo – od safirja še boljša.

    Objavljeno: 9.2.2015 05:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji