Objavljeno: 19.2.2015 14:00

Računalniki Lenovo z reklamnim programom

Uporabniki novih računalnikov podjetja Lenovo so bili do nedavnega deležni "obogatenega iskanja" po spletu, saj so bili rezultati obogateni z oglasi, Podrobnejši pregled dogajanja na računalniku je razkril, da so računalniki delovali povsem v skladu s pričakovanji proizvajalca. Slednji jim je namreč "testno" vgradil reklamni program Superfish, ki vohuni za uporabnikom in njegovimi (spletnimi) navadami ter skladno z dognanji meša štrene dežurnemu brskalniku.

Najbolj narobe pri tem je, da to počne pri zaščitenih povezavah HTTPS, kar pomeni, da za to uporablja hekerski način vdiranja v povezavo "Man in the middle". Varnostni strokovnjaki so že ugotovili, da se da zaradi tega tovrstno "obogatenim" prenosnikom Lenovo prisluškovati, ko so naprimer v splet povezani prek kiberkavarne ali hotelske povezave.

Lenovo ni edini proizvajalec računalnikov, ki rad prilaga nadležno programje novim računalnikom (Dell), je pa prvi, ki je PCjem priložil zares sumljivo programsko kodo, saj pripomoček Superfish tudi protivirusni programi označijo kot virus in predlagajo takojšen izbris.

Lenovo je nečedno prakso priznal in program na prizadetih modelih G40, Y40 in Z50 že v januarju onemogočil. Poudarjajo tudi, da njihovi poslovni modeli Thinkpad niso bili deležni tega eksperimenta...

Lenovo

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji