Objavljeno: 29.11.2018 10:00

S sejmom CeBIT je konec

Organizatorji nekoč največjega svetovnega sejma IT so sporočili, da je CeBIT zaključil svojo pot.

CeBIT je bil nekoč glavni pokazatelj novih trendov v ITju, proti koncu devetdesetih let je beležil tudi po 850.000 obiskovalcev – letos jih je bilo le še dobrih sto tisoč, torej osemkrat manj. Razstavljavcev je bilo na vrhuncu malce čez osem tisoč, lani le še malenkost čez tisoč. Tudi Monitorjevci smo se nekoč redno udeleževali sejma v nemškem mestu Hanover, a je bilo v zadnjih letih tam predstavljenih res vse manj zanimivosti.

Naslednji CeBIT bi moral biti junija leta 2019, za zaprtje pa so se odločili zaradi upada tako obiskovalcev kot razstavljavcev. Pri podjetju Deutsche Messe so sicer povedali, da nameravajo sami prevzeti sejem, a da še razmišljajo o možnostih, po vsej verjetnosti bo postal del kakega drugega sejma oziroma prireditve v sklopu sejmišča v Hanovru. Mimogrede, še leta 2017 je na CeBITu razstavljalo kar 14 slovenskih podjetij, kar je bil vsekakor svojevrstni rekord.

Kot zanimivost si lahko preberete naše stare novice o sejmu – denimo iz leta 1999, ko se je govorilo o takrat novi tehnologiji ADSL, par let za tem, leta 2002, smo že govorili o brezžičnih standardih, denimo novem 802.11b, takrat so se tudi cene brezžičnih usmerjevalnikov začele nižati in so bili, kot smo zapisali v novici, zanimivi tudi za rabo doma. Takrat je bila predstavljena tudi tehnologija UMTS, prišel je Intelov Pentium 4. Leto zatem se je že pojavljal brezžični standard 802.11g, Intel je najavil mobilne procesorje družine Centrino, omenili smo IBM Thinkpade, dve leti kasneje je IBM svoj oddelek z računalniki prodal Lenovu. Takrat smo pisali tudi o »ročnih računalnikih«, denimo PocketPC, Palm, Clie...

 Spodaj še slika iz CeBIT 2006, kjer smo na stojnici Deutsche Telekoma lahko navidezno resničnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji