Objavljeno: 29.10.2019 11:00

Novi Monitor že v prodaji!

Na prvi dan, ko se je poletje dokončno poslovilo in nas je zalil dež, smo sestavili novo številko Monitorja.

Naslovna tema je novi Applov telefon iPhone 11, ki je končno dohitel kar nekaj tehničnih novosti, ki so jih pred njim uvedli konkurenti z androidnega sveta. Predvsem premore odlično kamero, ki je lahko tudi širokokotna in obvlada tudi nočne posnetke.

Sledi primerjalni test laserskih tiskalnikov, naprav, ki so tehnično vedno manj zanimivi, še vedno pa jih uporabljamo. Ker nas bralci po elektronski pošti pogosto sprašujejo, kateri tiskalnik naj kupijo, smo se odločili preveriti in preizkusiti 15 modelov šestih blagovnih znamk.

Poleg iPhona smo preizkusili še dva nova telefona, eden, dražji, je prišel iz Sonyevega tabora (Xperia 5), drugi, cenejši, pa iz Samsungovega (Galaxy A30s).

V bolj "bralnem" delu Monitorja smo se posvetili problematiki vzgoje, ki jo namesto nas vedno bolj opravljajo spletni velikani in družabna omrežja. Denimo Youtube, ki včasih premore tudi vsebine, ki niso primerne za otroke. Otroke, ki uradno ne bi smeli biti na njem, če nimajo vsaj 13 let, pa seveda vseeno so. 

Opozarjamo še na razmišljanje o prihodnosti, ko se bomo vozili z električnimi avtomobili, ki bodo hkrati služili tudi kot nekakšen "predpomnilnik" oz. shramba za električno energijo. Postali bodo del elektroenergetskega omrežja in bili tudi nadzorljivi iz njega. Vsaj takšne so želje tehnologov, ki se ukvarjajo s tem področjem.

V rubriki Nove tehnologije smo razložili brezstične tehnologije. Osnova je že znani RFID (njegovega prednika je Sovjetska zveza uporabila za prisluškovanje ameriški ambasadi), nadgradnja pa NFC, ki ga uporabljajo naši telefoni.

V Nasvetih smo se posvetili novim Microsoftovim "Powertoysem" in razglabljali, ali je res, da Maci ne potrebujejo protivirusnika. Za povrh pa zapisali, kako si lahko naredimo lastni spletni radijo, ali pa se z malce elektronike lotimo tistega pravega, valovnega. 

In seveda - nismo pozabili, da letos mineva 50 let Unixa, operacijskega sistema legende, ki je spremenil svet. 

  . 

V prilogi Monitor Pro, namenjeni poslovnemu IT, smo se tokrat posvetili Informacijski in kibernetski varnosti ter Podatkovnim centrom.

Naslednja številka izide v torek, 26. novembra.

Digitalni Monitor

Monitor lahko berete tudi v spletni različici HTML, vse dosedanje številke revije so brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Monitor lahko berete tudi na telefonih in tablicah Apple in Android, pa tudi v spletni trgovini:

Android: www.monitor.si/monitor_play

iPhone: www.monitor.si/monitor_iphone

Splet: revija.monitor.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji