Objavljeno: 10.11.2020 12:00 | Teme: Amazon, EU

EU je podal obtožnico proti Amazonu

Uradniki Evropske komisije so pod vodstvom komisarke Margrethe Vestager podali formalno obtožnico proti družbi Amazon zaradi zlorabe vodilnega položaja na področju spletnih storitev, zlasti spletne prodaje. Komisija meni, da ima dovolj dokazov o spornih poslovnih potezah, s katerimi Amazon onemogoča neodvisne ponudnike v Evropi, zlasti v velikih državah, kot sta Francija in Nemčija.

V obtožnici med drugim navajajo sporno prakso ponujanja izdelkov pod lastno tržno znamko Amazon. Kot prodajalec ima Amazon namreč zelo dober vpogled v trende prodaje določenih tipov ali celo specifičnih izdelkov, česar seveda ne deli z drugimi proizvajalci. To mu omogoča, da pri zelo priljubljenih izdelkih ponudi lastne proizvode in izrinejo neodvisne proizvajalce.

Tu ne gre le za hipotetično možnost, saj je celo časnik Wall Street Journal že poročal o Amazonovih izdelkih, ki so nastali na podlagi analize prodaje konkurenčnih izdelkov. Amazon sicer trdi, da to počnejo tudi druge trgovske verige, vendar Evropska komisija z odgovori ni zadovoljna.

Sočasno z obtožnico, ki se nanaša na monopolni položaj na področju prodaje izdelkov, je EU najavil še drugo preiskavo proti Amazonu, ki se nanaša na logistične storitve, ki jih Amazon zlorablja v svojo korist. Že nekaj časa je znano, da Amazon ni več zgolj spletni prodajalec, temveč tudi logistično podjetje, ki izdelke pripelje do vrat kupca.

Pri tem so zelo uspešni s posebno ponudbo brezplačne dostave v okviru storitve »Amazon Prime«, ki marsikaterega kupca prepriča, da kupuje pri Amazonu. EU v tej drugi preiskavi trdi, da Amazon podatke iz programa Prime ne nudi drugim logističnim družbam in jih tako izriva iz posla.

Amazon je že podal izjavo, v kateri se ne strinja z ugotovitvami EU. Trdijo, da Amazon predstavlja le okoli 1% svetovne prodaje in da v ciljnih državah obstajajo večje verige od največje spletne trgovine. Pozabljajo seveda povedati, da je le malo teh tako zelo globalnih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji