Članki

 • Mobilnosti ne damo

  Sodeč po gneči na barcelonskem sejmišču, na katerem je sredi februarja potekal kongres in sejem Mobile World Congress z letnico 2009, je jasno, da so mobilne telekomunikacije ena najbolj vročih panog ta hip. Izdelovalci mobilne opreme in mobilni operaterji nas bodo tudi letos znova skušali prepričati, da je njihova "roba" daleč najboljša ...

  Objavljeno: 2.3.2009 12:40 | Kategorija: Nove tehnologijeveč
 • Tri dimenzije v domači sobi

  V svetu treh razsežnosti je pravzaprav zelo nenavadno, da si vizualna sporočila ogledujemo le v dveh dimenzijah. Si predstavljate revijo, ki jo držite v roki, v treh dimenzijah? Ali pa ogled svojih najbližjih na fotografijah z globino? Morda 3D televizijo ali pa celo igranje iger v 3D prostoru? Nekatere rešitve bodo prišle na vrsto šele v bližnji prihodnosti, nekaj pa je dosegljivih že danes.

  Objavljeno: 24.2.2009 | Kategorija: Nove tehnologijeveč
 • Pisma bralcev

  Miha Rejc

  Objavljeno: 24.2.2009 | Kategorija: Pisma bralcevveč
 • Tehnomanija

  Apple je v zadnjih letih v računalniški industriji zgled za uspešno in taktično poslovanje. Toda ali so temelji družbe res tako trdni, kot se zdi? Kako si drugače razlagati to, da se vsi sprašujejo (skupaj z vlagatelji, kar se že pozna na borzi), kaj bo, če na čelu družbe ne bo Steva Jobsa. Prvi mož Jabolka je namreč javno spregovoril o svoji bolezni (v nasprotju z govoricami naj ne bi šlo za raka) in nekaj tednov zatem celo napovedal polletno bolniško odsotnost. V javnosti pa panika. Tu se je najbolje pokazalo, da velike družbe ne bi smele biti odvisne od posameznika, pa naj bo še tako talentiran. Ali gre le za panično ravnanje javnosti ali dejstvo, bo seveda pokazal čas. Zgodovina je že enkrat pokazala, da Jobs preprosto zna narediti razliko. Kaj pa preostalih 32.000 zaposlenih?

  Objavljeno: 24.2.2009 | Kategorija: Tehnomanijaveč
 • Trojna igra tudi v zraku

  Kabelski operater UPC, ki od jeseni ponuja trojček digitalnih telekomunikacijskih storitev (televizija - internet - telefon) v večini svojih kabelskih omrežij po Sloveniji, bo v začetku leta 2009 identično storitev začel ponujati tudi prek brezžičnih povezav. Storitev, ki bo imenovana kar Lastovka, bo namenjena predvsem uporabnikom zunaj urbanih naselij, ki nimajo dostopa niti do omrežja kabelske televizije niti do telefonskega omrežja, ali pa telefonsko omrežje ne omogoča širokopasovnega dostopa do interneta, kaj šele dostop do internetne televizije. V našem laboratoriju smo novo storitev preizkusili kot prvi.

  Objavljeno: 27.1.2009 | Kategorija: Nove tehnologijeveč
 • Pisma bralcev

  Najprej čestitam k izbiri odličnega projektorja za domači kino! Tudi moja osebna preferenca so projektorji LCoS. Upam, da imate tudi primerno platno in zatemnjen prostor s stenami, ki niso preveč svetlo pobarvane? Najboljšo možno sliko boste seveda dobili predvsem z dobrimi izvori slike (satelitska televizija, filmi blu-ray ipd). "Najboljša slika" pa je precej odvisna tudi od osebnih preferenc in, kot rečeno, od lastnosti samega prostora.

  Objavljeno: 27.1.2009 | Kategorija: Pisma bralcevveč
 • Tehnomanija

  Vsi že vrsto let pričakujemo, da bo Linux zavladal na področju osebnih računalnikov. Pri strežnikih z njim že nekaj časa ni več šale. Toda v nasprotju s pričakovanji je Linux nesporni kralj na povsem drugem koncu lestvice, pri najzmogljivejših računalnikih na svetu. Na zadnjem seznamu 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu je kar 469 takih, na katerih deluje Linux kot primarni operacijski sistem ali pa je nameščen v mešanem okolju. Prvi superračunalnik brez Linuxa najdemo šele na desetem mestu, kjer je, zanimivo, sistem na Microsoftovi platformi Windows HPC Server. Poglavitni razlog? Če izvzamemo Linux, tekmecem primanjkuje primernih razvojnih orodij za izkoristek zmožnosti teh rekorderjev.

  Objavljeno: 27.1.2009 | Kategorija: Tehnomanijaveč
 • Še korak več k popolnosti

  Video projektorji so še vedno in bodo verjetno vselej korak dlje od vse večjih ploskih televizorjev. Predvsem po velikosti slike, ki jo lahko projicirajo, še vedno pa tudi po kakovosti prikazane slike. Vendar pa je mogoče že tako odlično sliko visoke ločljivosti še nekoliko izboljšati. Dobrodošli v svet interpolacije gibanja.

  Objavljeno: 23.12.2008 | Kategorija: Nove tehnologijeveč
 • Pisma bralcev

  Minolta se je pred leti združila s Konico, pozneje pa je skupno podjetje kupil Sony. Ves ta čas pa se je obdržal Minoltin standard (oziroma bajonet) za objektive, tako da lahko oba vaša objektiva brez težav uporabljate na Sonyjevih aparatih DSLR (ti so Alpha 900, 700, 350, 300 in 200). Glede na to, da ste navajeni delati z zrcalno refleksnim aparatom, svetujemo nakup enega od teh. Izstopa predvsem vstopni model Alpha 200, ki je sodobnik vašega Dynax 4. Aparat stane manj kot 400 evrov, skupaj z osnovnim objektivom okrog 520 evrov, v kompletu z dvema objektivoma (18-70 mm ter 75-300 mm) pa dobrih 600 evrov. Velja omeniti, da ima večina digitalnih aparatov SLR (tudi omenjena A200) tipalo, manjše od velikosti navadnega filma. To pomeni da se vsi objektivi (torej tudi vaša dva) obnašajo, kot da bi jih pomnožili s faktorjem 1,5. 50 mm objektiv tako postane 75 mm objektiv. Izjema je najdražji aparat, model Alpha 900, ki ima enako veliko tipalo kot film, je pa zato zelo drag, ohišje velja 2850 evrov.

  Objavljeno: 23.12.2008 | Kategorija: Pisma bralcevveč
 • Tehnomanija

  Programerji pri razvoju novih programov včasih zaradi lažjega testiranja počnejo prav hecne reči, pogosto pa pri tem pozabijo "pospraviti" za seboj. Nekaj takega se je očitno zgodilo tudi v Googlu pri razvoju platforme Android. Novi telefon T-Mobile G1 se preprosto vnovič zažene, če v kateremkoli programu, recimo odjemalcu elektronske pošte, vtipkamo besedo "reboot", To, kar je ena najbolj bizarnih napak v zadnjem času, je odkrilo nekaj uporabnikov povsem slučajno, med tipkanjem besedil. Google je med tem "napakico" že popravil. Kaj za vraga so mislili?

  Objavljeno: 23.12.2008 | Kategorija: Tehnomanijaveč