Objavljeno: 29.5.2007 02:05 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Maj 2007 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Toshiba Tecra A8-104

Tecra A8 je predstavnik poslovnega razreda prenosnikov in prvi Toshibin prenosnik, ki sodi med nekoliko robustnejše modele. Ohišje je odeto v konzervativno sivo-črno barvno kombinacijo, brez določenih elementov modernega oblikovanja prenosnikov. Pač, v poslovnem razredu očitno štejejo druge vrline kot pa prijetno oblikovanje.

Elektronska "drobovina" prenosnika je razredu primerno zmogljiva. Procesor je iz trenutno aktualne ponudbe mobilnih dvojedrnikov izdelovalca Intel, družbo mu dela 1 GB pomnilnika. Podatki se shranjujejo na prostoren, 120 GB disk SATA s 5400 obrati na minuto. Povezljivost zagotavljajo gigabitni vmesnik LAN, brezžični vmesnik s podporo standardom a/b/g ter tudi vmesnik bluetooth. Zanimiv in včasih nepogrešljiv ostanek zgodovine je tudi vgrajen serijski vmesnik, ki ga marsikatera (namenska) strojna oprema še vedno s pridom izkorišča. Omenimo še, da prenosnik za čas delovanja ostaja presenetljivo hladen, in to kljub temu, da se vgrajeni ventilator vklopi le poredkoma. Pohvalno.

Tipkovnica ima, za razliko od nekaterih drugih prenosnikov tega izdelovalca, dokaj dobro razporeditev tipk. Na njej so slovenski znaki dotiskani na angleško razporeditev, na srečo pa je tipka "enter" običajne, "evropske" velikosti. Mnogim je namreč nizka in majhna ameriška vnosna tipka v nadlogo. Kazalec po zaslonu vodimo z dobro odzivno sledno ploščico, medtem ko sledne paličice preizkušen prenosnik ni imel. "Pogrešali" smo možnost prijave uporabnika s prepoznavo prstnega odtisa, ki bi ga v prenosniku za poslovno rabo nekako pričakovali.

Posebnost prenosnika je odpornost proti politju s tekočino in morebitnim udarcem. Proti vdoru tekočine se bojuje z vodotesno tipkovnico, poškodbe diska pa preprečuje sistem zaznavanja udarcev in padcev prenosnika. Več o tem si preberite v posebnem članku v tokratni številki, na priloženem DVDju pa si oglejte, kako je prenosnik prestal naš preizkus politja in padca po tleh.

Poslovno naravnanost prenosnika potrjuje tudi nameščeni operacijski sistem Windows Vista Business, ki mu dela družbo že kar nepregleden kup dodatne programske opreme. Opravilna vrstica je tako ob zagonu računalnika že skoraj do polovice zaslona nagnetena z ikonami programov, ki delujejo v ozadju.

Preizkus zmogljivosti prenosnika smo opravili v Oknih XP, saj namenskih programov za preizkus zmogljivosti za Visto še ni. Presenečeni smo bili nad hitrostjo delovanja v grafično intenzivnih programih, predvsem zato, ker računalnik nima vgrajene samostojne grafične kartice z ločenim pomnilnikom za izrisovanje slike. Rezultat 24,7 pri poganjanju poslovnih programov je soliden hitrostni dosežek, medtem ko smo pričakovali kaj več kot zgolj dve uri in pol delovanja na akumulator.

Omenimo še garancijske pogoje. Splošna garancija velja spoštljiva 3 leta, posebnost pa je možnost povračila denarja v primeru, da nam v roku leta dni po nakupu prenosnik odpove. Seveda, če se držimo garancijskih pogojev (poškodbe uporabnika ne pridejo v poštev) in prenosnik pravočasno registriramo na za to namenjeni spletni strani izdelovalca.

Toshiba Tecra A8-104

Poslovni indeks Winstone 2004: 24,7.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 33,7.

Trajanje delovanja: 2 uri 36 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 7.

Mere: 36,8 × 26,8 × 3,6 cm, 3 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2500, 2 GHz, 1024 MB RAM, 120 GB disk, DVD?RW, WiFi 802.11a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 1366 EUR.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Za: Zmogljivost, zaslon, garancijski pogoji. Delna robustnost.

Proti: Trajanje delovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji