Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2013 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Toshiba Satellite U840

Toshibin ultra tanki U840 ne ponuja presežkov v nobeni smeri. Gre za povprečneža, ki odtehta z razmeroma nizko ceno glede na segment, v katerem nastopa. Pri celoti pa še najbolj zmoti predvsem kup Toshibine programske navlake, ki neprestano zahteva pozornost uporabnika.

Toshibin prenosnik je grajen iz plastike, to pa v veliki meri prekriva aluminij. Najdemo ga tako okrog tipkovnice in na opori dlani kot tudi na hrbtni strani zaslona. A žal celota kljub temu ne deluje posebej trdno, saj se del pod tipkovnico precej rad upogiba, pa tudi zaslon se ob premikih rad zaziblje.

Tipkovnica se skupaj z ohišjem rada nekoliko upogiba, drsna ploščica pa je velika in omogoča klikanje po celotni površini, a po kakovosti ne dosega dražjih konkurentov.

Nad njima stoji povprečen zaslon, ki ga odlikuje nadpovprečna kotna vidljivost, nad njim pa najdemo tudi spletno kamero osnovne kakovosti, ki bo spletnim pogovorom kljub temu zadostovala.

Modelu U840 so namenili procesor Intel Core i5, ki deluje pri 1,7 GHz in se ponaša z majhno porabo energije, družbo pa mu dela 4 GB pomnilnika. Akumulator dvojici zagotavlja skoraj 5 ur avtonomije, za shranjevanje podatkov pa sta zadolžena 500 GB disk in 32 GB SSD disk, ki sta ob tovarniško nameščenem operacijskem sistemu Windows 7 programsko združena v hibridni pogon. Pri namestitvi novega operacijskega sistema pa se stvari rade nekoliko zataknejo, saj je disk SSD tako majhen (vidnega je le slabih 12 GB), da ne zadostuje za zajetnejše namestitve operacijskih sistemov. Poleg tega niti namestitev za Windows 7 niti najnovejši Linuxi v osnovi ne premorejo gonilnikov za diskovno polje, s katerim sta diska povezana.

Kljub temu se je Toshiba U840 na naših preizkusih dovolj dobro odrezala, pa tudi grafično je po zaslugi namenskega pomnilnika nekoliko zmogljivejša od večine konkurentov. A to žal še vedno ne pomeni, da je grafika dovolj zmogljiva za igranje zahtevnejših 3D iger.

Prenosnik hladen zrak zajema na dnu ohišja in ga izpihuje proti zadnji strani, zato nam ob morebitni vročini ne greje leve ali desne roke, in to je dobro. Vgrajeni zvočniki sicer ne omogočajo velike jakosti in ne pričarajo posebej pestrega zvoka, a ne dajejo vtisa cenenosti, saj niti ob višjih tonih in najvišji jakosti ne popačijo zvoka.

Prenosnik je opremljen z izhodom HDMI in priključkom USB 3.0 na levi, na desni pa najdemo še dva  priključka USB 2.0, bralnik pomnilniških kartic in omrežni priključek. Tako premore pravzaprav vse, kar večina poslovnih uporabnikov potrebuje, cena pa je s 704 evri primerna tudi za čase, ko je gospodarska rast slabša. Le kakšne podrobnosti, kot so nekoliko manj trdni deli na ohišju in čvrstost tečajev pokrova, bo moral uporabnik takšni Toshibi oprostiti.

Toshiba Satellite U840

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 107.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 194.

Trajanje delovanja: 5:47.

Mere: 34,2 × 23,2 × 2,0 cm, 1,58 kg.

Značilnosti: Intel Core i5-3317U, 1,7 GHz, 4096 MB RAM, 500 + 32 GB disk, WLAN 802.11a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 704 EUR.

Prodaja: www.acord-92.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Cena, hibridna raba dveh diskov, avtonomija, delno aluminijasto ohišje.

✗    Premajhen disk SSD, tipkovnica, trdnost tečajev zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji