Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor April 2013 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Toshiba Satellite C855-2G8

Toshiba v seriji Satellite C ponuja cenovno dostopne prenosnike. V zdaj že pred skoraj letom dni stilsko prenovljeni seriji izbiramo med več barvami, praviloma pa veljajo izdelki za cenejše iz Toshibine ponudbe.

Preizkušeni prenosnik je bele barve, zaključek je svetleč z rahlim karirastim vzorcem, sredi pokrova je večji napis izdelovalca. Zaobljena oblika in vzorec se prenašata na robove, pri oblikovanju je čutiti preprostost. Sama plastika ne deluje najbolj trdno in kompaktno, a cenovnemu razredu primerno. V notranjosti je še več bele barve, vendar visok sijaj nadomesti bolj groba površina. Kombinacija majhnih vrezanih kvadratov in krogov na odebeljeni plastiki pod tipkovnico. Praktično, saj ne bomo zlahka puščali prstnih odtisov ali odrgnin, kot smo vajeni pri visokem sijaju, uporabljenem na zunanji strani. Visok sijaj najdemo le še med razmiki med tipkami na tipkovnici.

Ohišje ni ravno najtrše, četudi je primerno odebeljeno pod tipkovnico, kjer vdajanja plastike ni čutiti, kljub temu pa se čuti nekaj mehkobe nad optično enoto in okoli tipk na tipkovnici, kar je nekoliko moteče med tipkanjem. Tipke sicer ponujajo dovolj odpora in so primernih velikosti, a imajo krajši hod, to pa zahteva nekaj privajanja. Spet velja omeniti preprostost, ki velja tudi za notranjost prenosnika. Tipkovnica res ni najboljša, vendar pri Toshibi niso dodajali večpredstavnih tipk in dodatnih gumbov, s katero bi nakazovali na kaj več, kot naj bi ta prenosnik predstavljal.

Sliko bomo gledali na 15,6-palčnem zaslonu, ki jo prikazuje v ločljivosti 1366 × 768 pik. Površina zaslona je v visokem sijaju, torej bomo zaznali nekaj odseva, prav tako slika izgublja na kakovosti barv, opaziti je tudi slabši kontrast ob ogledovanju zaslona s strani ali z nekaj več nagiba. Po sliki se bomo sprehajali s sledilno ploščico, katere površina ima prav tako nekaj strukture, z dvema ločenima gumboma. Postavljena je nekoliko bolj na levo stran pod tipkovnico.

Vgrajen je Intelov procesor Core i3-3120M, ki teče pri 2,5 GHz in išče podporo v kar 6 GB rama, za podatke imamo na voljo 750 GB diska. Grafično plat obdeluje v procesor vgrajena Intel HD Graphics 4000. Ob straneh prenosnika lahko izbiramo med dvema vhodoma USB 2.0 in enim USB 3.0, priključimo se lahko v žično ali brezžično omrežje, prav tako se lahko povezujemo prek vgrajenega bluetootha ali pa prenašamo fotografije kar neposredno prek čitalnika pomnilniških kartic, ne manjka niti optična enota. Vgrajeni zvočniki ne presenetijo, dobro skriti nad tipkovnico pod zaslonom ne postrežejo z najboljšim zvokom, kljub napovedim izdelovalca »SRS Premium sound HD«. Zvok je piskajoč, s precej hreščanja pri visoki jakosti.

Na naših testih se je odrezal solidno in ne bo podlegel povprečnim domačim računalniškim potrebam. Ker s svojimi 2,3 kilograma vendarle ne gre niti za težji prenosnik, pa bo tudi baterija poskrbela za dobre štiri ure avtonomije.

Gre torej za cenovno dostopen prenosnik z nekaj kompromisi pri materialih, a nekoliko več delovnega pomnilnika in prostora za shranjevanje. Kar zadeva ceno, mu težko karkoli očitamo, lahko pa pohvalimo nekaj premišljenih potez izdelovalca tudi v tem nižjem razredu.

Toshiba Satellite C855-2G8

Hitrost (SYSmark Productivity): 128.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 203.

Trajanje delovanja: 4 ure 16 minut.

Mere: 38,0 × 24,2 × 3,35 cm, 2,3 kg .

Značilnosti: Intel Core i3 3120M, 2.50GHz, 6 GB RAM, 750 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, DVD-RW.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Brez operacijskega sistema.

Cena: 480 EUR.

Prodaja: www.acord-92.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Nizka cena, velik disk.

✗    Vdajanje ohišja, tipkovnica, zvočniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji