Objavljeno: 24.4.2007 02:46 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2007 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Solonote S96J

Večino prenosnikov, ki so na voljo v obliki barebone, prodajalci pa sami sestavijo računalnik "do konca", izdelujejo manj znani izdelovalci, ki so dejavni predvsem na trgu OEM (pogosto tudi za najbolj uveljavljena imena iz sveta računalništva). Nekakšna izjema je podjetje Asus, ki je sicer eden največjih izdelovalcev OEM prenosnikov na svetu, obenem pa vendarle ponuja tudi modele pod lastno blagovno znamko. Solonote S96J je zgrajen na osnovi njihovega računalnika iz programa OEM, gre pa za prenosnik s procesorjem Core Duo, 512 MB pomnilnika in 60 GB diska. Za grafiko skrbi ATIjev procesor X1600, zaslon pa prikazuje sliko z ločljivostjo 1280 × 800 pik. Nad zaslonom je vgrajena spletna kamera, ki bo prišla prav tistim, ki uporabljajo programe za neposredno sporočanje ali za videokonference.

Prenosnik po zunanjosti povzema nekatere linije ohišja, ki jih najdemo tudi pri izdelkih, na voljo pod Asusovo blagovno znamko, obenem pa spominja na množico drugih prenosnikov manj uveljavljenih izdelovalcev. Opremljenost z vmesniki je dobra. V prenosnik je namreč vgrajen tudi vmesnik bluetooth, prav tako ne manjka razširitveno mesto ExpressCard. Žal prenosnik nima mesta za starejše kartice PC Card, ki so dandanes še vedno precej bolj razširjene od kartic ExpressCard.

Solonote se lahko pohvali z dokaj trdno izdelanim ohišjem, le tipkovnica nas ni najbolj prepričala, saj je dokaj slabo vpeta v ohišje in se med tipkanjem upogiba. To bo motilo predvsem tiste, ki tipkajo desetprstno. Nad sledno ploščico nismo imeli pripomb, tudi gumba ob njej sta se dobro odzivala na klikanje.

Rezultati meritev zmogljivosti so skoraj enaki kot pri drugem prenosniku iste blagovne znamke, TW3A. To ne preseneča, saj gre za skoraj enako sestavljena računalnika. Se pa Asus precej bolje odreže po času trajanja akumulatorja, saj prenosnik brez napajalnika deluje skoraj tri ure in pol. To je dokaj dober rezultat. Vgrajena grafična kartica Radeon Mobility X1600 bo zadovoljila tudi nekoliko zahtevnejše, saj spodobno poganja tudi novejše 3D igre.

Solonote S96J ponuja dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo. Pri prodajalcih bo na voljo v različnih sestavih, tako da bo vsak našel model po svojem okusu.

Solonote S96J

Poslovni indeks Winstone 2004: 20,8.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 26,4.

Trajanje delovanja: 3 ure 24 min.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 7.

Mere: 33 × 27 × 4,1 cm, 3 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2300E, 1,63 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, DVD-RW, WLAN 802.11abg, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 955,20 EUR.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Za: Ugodna cena.

Proti: Slabše vpeta tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji