Objavljeno: 26.2.2008 00:56 | Monitor Februar 2008 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Samsung Q45

Samsung je precej zveneče ime v svetu zabavne elektronike, kjer obvladuje širok spekter izdelkov. Bolj kot to, da so se lotili tudi izdelave prenosnikov, čudi dokaj pozen vstop na slovenski trg.

Preizkušeni malček z 12,1-palčnim zaslonom pritegne pozornost s svojo lahkostjo, ki mu omogoča solidno prenosnost, in všečnimi čistimi oblikovnimi linijami. Sicer je nekoliko debelejši, a mu tega ob optični enoti in reži PCMCIA ne gre pretirano zameriti. Nekoliko pa so v Samsungu skoparili z vhodno-izhodnimi priključki. Marsikdo bi si želel več kot le dva priključka USB (od katerih je en zelo blizu izbočenega dela baterije), k vgrajenemu zgledno zmogljivemu grafičnemu procesorju Nvidia GeForce 8400M s 128 MB lastnega pomnilnika pa bi namesto analognega izhoda za zunanji zaslon bolj sodil sodobnejši digitalni vmesnik DVI. "Manjka" tudi izhod s-video. Premore pa vmesnik firewire, bralnik pomnilniških kartic XD, SD in Memory Stick ter optični digitalni zvočni izhod. Nad zaslonom je spletna kamera z ločljivostjo 1,3 megapike.

Srce računalnika predstavlja procesor Intel Core 2 Duo s taktom 2 GHz, ki mu pri bolj ali manj zahtevnih opravilih pomaga še 2 GB pomnilnika. Ventilator je presenetljivo tih in se ob običajnem delu le redko zažene. Akumulator, ki nekoliko štrli iz ohišja na zadnji strani, ob polni osvetljenosti zaslona zadošča le za dobri dve uri dela. Na akumulatorju je indikator, ki ob pritisku prikaže trenutno zalogo energije tudi ob ugasnjenem računalniku.

Kakovost izdelave je solidna. Vtis nekoliko skazi na levi strani malce privihana tipkovnica, ki je sicer dobro odzivna in se med tipkanjem ne upogiba. Mehanske zatiče zaslona nadomešča vzmetni mehanizem tečajev, ki pokrov drži zaprt. Za odpiranje je sprva potrebna nekoliko večja sila in zaradi lahkosti je treba prenosnik z eno roko prijeti, da se ne privzdigne. Vsi, ki imate težave z glivicami med prsti zaradi pogostega tipkanja, si končno lahko oddahnete. Ohišje in tipkovnica sta prevlečena s srebrovimi ioni, ki zamorijo vse zlobne bakterije. Šalo na stran, ohišje je res diskretno svetlikajoče in prijetno za otip.

Sledilna ploščica ni ugreznjena v ohišje, kar prinaša novo zmago v boju z nesnago. Odzivnost je solidna in uspešno nadomesti miško, ko nam ta ni na voljo. Zaradi majhnih mer so nekoliko prikrajšane nekatere tipke na tipkovnici, ki je angleška z dotiskanimi slovenskimi znaki.

Ločljivost 1280 × 800 pik bleščečega se zaslona je primerna za njegovo velikost. Barve so žive, svetilnost je dobra, a precej neenakomerna. Spodnji rob je znatno bolj osvetljen, kar se najbolj opazi pri temnih prizorih in enobarvnem ozadju. Kotna vidljivost bi bila lahko nekoliko boljša.

Mali prenosnik je vsekakor solidno zmogljiv, njegov glavni adut je razmerje prenosljivosti in cene. Za resno delo mu manjka kak priključek več in boljši zaslon.

Samsung Q45

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 79.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 73.

Trajanje delovanja: 2 uri 6 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 3.

Mere: 29,9 × 217 × 3,6 cm, 1,86 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7250 2 GHz, 2 GB RAM, 160 GB disk, DVD-RW DL, WLAN 802.11a/b/g.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 1230 EUR.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Za: Zmogljivost, razmerje cena/prenosljivost.

Proti: Slab zaslon, število vmesnikov, trajanje akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji