Objavljeno: 28.5.2012 11:30 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor Maj 2012 | Teme: laser, tiskalnik, zlati Monitor, nenehni testi

Ricoh Aficio SPC242SF

Večnamenska naprava Ricoh Aficio SPC242SF je namenjena manjšim in srednje velikim poslovnim okoljem. Po videzu je sorodna barvnemu tiskalniku Aficio SPC242dn, ki smo ga prav tako preizkušali v tej številki. Razlika je v tem, da je večfunkcijskemu modelu na zgornjem delu dodan optični bralnik z vgrajenim samodejnim podajalnikom dokumentov. Opremljen je še z malce večjim monokromatskim LCD zaslonom in več funkcijskimi tipkami, ki rabijo za nadzor faksa in kopirnega dela naprave.

Med vgrajenimi vmesniki sta USB in omrežni, družbo pa jima dela še PictBridge. Za doplačilo si moremo omisliti tudi brezžično povezavo. Delo s papirjem je primerno namembnosti. Predal sprejme 500 listov, z možnostjo razširitve z dvema dodatnima enake velikosti. Odlagalnik prenese 150 listov, vgrajen pa je tudi samodejni obračalnik, ki omogoča tisk na obe strani. Tudi večnamenski podajalnik ne izostaja, a je enak kot pri modelu SPC242dn, to pomeni, da je treba vsak list posebej vstaviti ročno.

Tiskalni del je, kot nakazuje že videz, zelo podoben modelu SPC242dn, torej zmore ločljivost 2400 × 600 pik na palec in vsebuje 256 MB nerazširljivega pomnilnika. Tudi tonerji so enaki in zmorejo 6500 črno-belih in 6000 barvnih strani. Oglaševana hitrost je malenkost višja, a se je v praksi SPC242SF izkazal za počasnejšega. Najvišja izmerjena hitrost je bila 18 strani na minuto pri tiskanju besedilnega dokumenta. Največja razlika se je opazila pri tiskanju bitnih slik, kjer je bila testna datoteka končana v nekaj manj kot minuti in pol, to je skoraj pol minute kasneje kot pri tiskalnem bratu, ki že tako velja za počasnega pri teh opravilih. Na srečo v pisarniškem okolju največkrat tiskajo besedila, zato je ta pomanjkljivost znosnejša. Kakovost je sprejemljiva, a bi jo priporočali le za rabo znotraj podjetja, saj besedilo ne dosega ravni konkurenčnih izdelkov, obenem pa imajo večje enobarvne površine veliko opaznih belih lis, kamor ni bilo naneseno barvilo.

Optični bralnik sliko zajema z ločljivostjo 1200 × 1200 pik na palec in zagotavlja spodobno hitrost branja in kopiranja. Dobro deluje tudi samodejni podajalnik dokumentov, ki je za pisarniško delo nepogrešljiv.

Aficio SPC242SF je sposoben služiti v vlogi, za katero je namenjen. Vse naloge zadovoljivo opravlja, to pa je tudi vse. Po ničemer pretirano ne izstopa. Glede na nazivno hitrost 21 strani na minuto smo pričakovali hitrejšo napravo. Sami se morate odločati, ali to in razmeroma nizki stroški tiskanja ustrezajo vašim potrebam.

Ricoh Aficio SPC242SF

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 7.

Velikost (razred): A4 (Osnovni barvni).

Vmesniki: USB, omrežni, PictBridge.

Ločljivost: 2400 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 21 strani na minuto (črno-belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL6, posnemanje PostScript 3, 256 MB.

Prodaja: www.vibor.si.

Cena: 655 EUR (cena natisnjene ČB strani: 1,6 centa, barvne: 8,5 centa).

Za: Zmore vse.

Proti: Tiskanje bi lahko bilo hitrejše.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji