Objavljeno: 19.12.2006 15:11 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor December 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Panasonic Lumix DMC-FZ50

Digitalni fotoaparati SLR z izmenljivimi objektivi so na voljo po čedalje nižjih cenah, tako da je že kar nekaj izdelovalcev fotoaparatov opustilo razred "polprofesionalnih" kompaktnih aparatov. Panasonic v tem razredu še kar vztraja. Dosedanjega paradnega konja, model DMC-FZ30, ki je bil preizkušen v letošnji januarski številki, je tako nadomestil njegov zmogljivejši naslednik, Lumix DMC-FZ-50.

Zunanjost aparata je skoraj enaka zunanjosti predhodnika. Trdno plastično ohišje z objektivom v kovinskem ohišju dobro sede v roko, pohvalili pa bi tudi vmesnik za nastavljanje, saj so bolj ali manj vse nastavitve na dosegu prsta. Obenem je na aparatu še vedno dovolj prostora, da ne pritiskamo gumbov nehote. Zaslon ima nižjo ločljivost od predhodnika (207.000 pik proti 235.000), še vedno pa je nameščen na gibljivo roko, tako da lahko nanj gledamo tudi, kadar je kot slikanja nekoliko nenavaden.

Razlike v primerjavi s FZ-30 so majhne tudi, ko se posvetimo tehničnim značilnostim aparata. FZ50 podpira višjo ločljivost slikanja, saj ima tipalo z 10,1 megapike. Višja je tudi ločljivost videa, ki je največ 848 × 480 pik in kakor nalašč za gledanje na zaslonih z razmerjem 16 : 9. Najvišja občutljivost ISO je zdaj 1600 (3200 v načinu "high sensitivity"). Aparat ne podpira več formata TIFF, ostala pa je podpora formatu RAW. V ta namen je v paketu priložene programske opreme tudi RAW pretvornik SilkyPix Developer Studio. Vsi, ki uporabljajo zunanje bliskavice, bodo veseli tega, da nastavek za zunanjo bliskavico zdaj v celoti podpira TTL.

Kakovost fotografij je primerljiva kot pri predhodniku. Resnici na ljubo dodatni dve megapiki ne prineseta kakšne občutne prednosti, spet pa moramo pograjati občutljivost za šum. Ta je pri vsaki nastavitvi ISO, večji od 200, precej opazen. Algoritem za odpravo šuma to sicer popravi, vendar je potem ostrina slike slabša (saj ima algoritem precej dela). Ostrenje je silno hitro, prav tako aparat porabi zelo malo časa za vklop, saj mu ni treba izvleči objektiva. Nadzor nad slikanjem je odličen: nastavitve tudi najzahtevnejšim uporabnikom ponujajo obilo možnosti za ročno nastavljanje parametrov, pohvalili pa bi tudi obroča za ročno ostrenje in zumiranje, saj sta zelo natančna. Kakovost videoposnetkov je dobra, zanimivo pa je, da se pri zajemu videa bolje obnesejo nekateri žepni modeli. Vendar ti večinoma ne ponujajo širokozaslonske ločljivosti.

Lumix DMC-FZ50 bo tekmoval predvsem z aparati SLR nižjega cenovnega razreda. Ti navadno v osnovnih kompletih ponujajo bolj omejen razpon goriščnice, se pa zato lahko pohvalijo z večjo prilagodljivostjo, pravim optičnim kukalom in predvsem boljšim tipalom. Vsi, ki želijo rešitev vse-v-enem in ne nameravajo telovaditi z menjavo objektivov, bodo nad FZ50 navdušeni, le med slikanjem bodo za vrhunski posnetek morali nastavitev ISO zadržati pri nižjih vrednostih.

Panasonic Lumix DMC-FZ50

Razred: Zelo zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 9,98 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 8.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-420 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-3,7; ostrenje 0,3 m-neskončno (5 cm makro); čas od 1/2000 do 60 s; domet bliskavice 7 m, razpon ISO: samodejna, 80, 100, 200, 400, 800, 1600 (3200 v načinu "high sensitivity").

Cena: 159.990 tolarjev.

Prodaja: PC Hand, www.pchand.si.

Za: Velika optična povečava, natančno ostrenje.

Proti: Občutljivost za šum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji