Objavljeno: 8.12.2005 00:38 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor November 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus FE-120

Olympusov aparat FE-120 je kljub podobni oznaki nekoliko drugačen od modelov FE-100/110. Malenkost je tanjši in bolj podolgovat. Po tehničnih značilnostih spada med zmogljivejše aparate spodnjega cenovnega razreda. Ponuja namreč tipalo s kar šestimi milijoni pik. Objektiv omogoča trikratno optično povečavo, v širokokotnem načinu pa je kot nekoliko ožji, kot bi si želeli: razpon objektiva bi v 35-mm formatu ustrezal goriščni razdalji med 38 in 114 mm. Zaslon LCD je velik 1,8 palca, njegova ločljivost pa je dokaj nizka, le 86.000 pik. Optičnega kukala, ki bi prišlo prav pri slikanju v temi ali mraku, aparat nima.

Opremljen je s 14 MB vgrajenega pomnilnika, a to bo premalo tudi za najmanj zahtevne, tako da bo ob nakupu treba poseči še po pomnilniški kartici xD. V osnovi gre za aparat, namenjen slikanju v samodejnem načinu - ročnih nastavitev tako ni veliko. Posebnost aparata je obilo scenskih načinov slikanja. Ponuja jih namreč kar 16, med njimi pa bodo nekateri manj izkušenim fotografom prišli zelo prav, denimo način za slikanje motivov izza stekla.

Po zajemu videoposnetkov zaostaja za nekaterimi konkurenti. Ločljivost posnetkov je namreč samo 320 × 240 pik, izberemo pa si lahko, ali želimo zajem 15 ali 30 slik na sekundo. Pri snemanju smo omejeni samo z velikostjo pomnilniške kartice. Pohvalili bi supermakro način, ki omogoča, da se slikanemu motivu približamo na vsega 2 cm.

Ostrenje je dokaj hitro in natančno. Tudi v slabših svetlobnih razmerah se je Olympus dobro odrezal, saj je opremljen z dodatno lučko, s katero si v temi in mraku pomaga pri ostrenju. Nekoliko bi pograjali oceno temperature bele barve, saj so v nekaterih okoljih (več različnih virov svetlobe) slike rahlo modrikaste.

Ročnega nastavljanja je pri FE-120 dokaj malo. Nastavimo lahko kompenzacijo osvetlitve, medtem ko aparat ne ponuja ročnega nastavljanja občutljivosti ISO ali zajema temperature bele barve.

Velika ločljivost tipala, ki po diagonali meri samo 2,5'', pomeni, da je FE-120 precej občutljiv za šum, ki je zelo opazen. To še posebej velja za slikanje v temačnejših okoljih, kjer avtomatika poveča občutljivost ISO, ki še poveča šum. S kontrastnimi prehodi FE-120 nima težav, prav tako se dobro obnese tudi pri zajemu podrobnosti. Bliskavica svoje delo dobro opravlja na krajših razdaljah.

FE-120 v kompaktnem ohišju ponuja dokaj visoko ločljivost zajema posnetkov, hitro ostrenje in dober makro način. Zahtevnejši bodo raje posegli po aparatu, ki omogoča nekoliko več ročnega nastavljanja, če pa nas zanima samo samodejni način, gre za zanimiv izdelek, ki bo verjetno uspešno tekmoval s konkurenco.

Olympus FE-120

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 5,95 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,5 m-neskončno (2-50 cm makro); čas od 1/2000 do 4 s; doseg bliskavice 3,7 m, razpon ISO: samodejna (50-320).

Cena: 62.400 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si, (01) 236 33 20.

Za: Dober makro, hitrost ostrenja.

Proti: Občutljivost za šum, omejene zmožnosti ročnega nastavljanja, nima optičnega kukala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji