Objavljeno: 27.6.2006 15:10 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Junij 2006 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

OKI C5450n

Barvni laserski tiskalnik C5450n se uvršča med zmogljivejše Okijeve tiskalnike. Na videz je popolnoma enak šibkejšemu modelu C3200n, le na zadnji strani opazimo poleg omrežne in USB povezave še priključek za vzporedno povezavo. Tudi v notranjosti bomo zelo težko odkrili kakšno razliko. Oba uporabljata tehnologijo LED namesto klasičnega laserja. Edina vidna razlika je le v oznaki barvila (tonerja), ki pa ga lahko kljub temu vgradimo v šibkejši model in tako za nekaj dodatnih tisočakov natisnemo kar dva tisoč strani več. Obratno zamenjavo so preprečili zgolj s koščkom plastike, ki ga lahko z malo spretnosti odstranimo. Le menjava valja je preprečena s tipalom. Druge komponente lahko brez težav zamenjamo. Bistvena razlika pri Oki C5450n je skrita očem. Ima namreč zmogljivejši procesor, 128 MB vgrajenega pomnilnika, možnost razširitve še s 256 MB, vgradimo lahko tudi disk, namesto posnemanja GDI pa ima C5450n PCL in postscript. Tudi v sami hitrosti tiskanja je razlika, vendar dosti manjša, kot smo pričakovali. Uporabniški vmesnik je dokaj razumljiv, saj je od predhodnika dodatno naphan z možnosti. Seveda lahko tudi te natisnemo na papir, za boljši pregled. Tiskalnik lahko prav tako upravljamo prek spletnega brskalnika, saj je omrežni modul še naprednejši kot pri C3200n. Tiskalnik je zato namenjen bolj skupni pisarniški rabi. Le tako lahko namreč popolnoma izkoristimo napredni omrežni vmesnik. Ker gre le za razred zmogljivejši tiskalnik, bi lahko omogočili dokup dodatnih predalov za papir, a je na voljo le en predal in večnamenski podajalnik. Možno je dokupiti še modul za tiskanje na obe strani, pri modelu C5450dn pa je to že vgrajeno.

Zanimivo, da se po hitrosti tiskanja ne razlikuje preveč od šibkejšega modela C3200n, saj petnajst strani dolg dokument natisne v skoraj enakem času (oseminpetdeset sekundah). Bistvena razlika nastane pri tiskanju barvnih besedilnih dokumentov, saj devet strani dolgo poročilo natisne v devetinštiridesetih sekundah. To je deset sekund hitreje kot prej opisani model. S tem se postavi ob bok tudi najhitrejšim konkurentom. Tudi tiskanje fotografij v obeh načinih PCL in postscript mu ne povzroča težav, saj natisne vektorsko sliko v dvaindvajsetih sekundah, to pa je med vsemi preizkušenimi modeli skoraj najhitreje. Le dokumenti v zapisu PDF mu delajo preglavice, saj se z njimi muči dlje kot C3200n, ki ima šibkejši procesor. A to je za model s postscriptom razumljivo. Naslovnico Monitorja tako natisne v osemintridesetih sekundah, štiri sekunde počasneje kot zmore C3200, vendar v primerjavi s konkurenco še vedno sodi v sam vrh.

Odtis črno-belega besedila je žal še vedno svetleč, toda črke so zelo ostre in podrobnosti dobro vidne. Tudi kakovost fotografije je vidno boljša, kot jo je zmogel natisniti šibkejši model, vendar je raster še vedno malce viden.

Zaradi večje zmogljivosti posod z barvili je cena izpisa črno-bele strani nekoliko nižja in bomo odšteli 4,78 tolarja. To je med konkurenti precej ugodna cena. Barvna stran pa nas bo stala 32,66 tolarja. Slednje resda ni najceneje, a je v mejah normale.

OKI C5450n

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, omrežni, vzporedni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 1200 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 24 strani na minuto (črno belo), 16 strani na minuto (barvno).

Tehnične lastnosti: 300 listov (predal), 128 MB, PLC, PLC6, postscript 3.

Cena: 157.080 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 4,78 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 32,66 tolarja.

Prodaja: Mikroing, www.mikroing.si.

Za: Cena tiskalnika, možnost menjave vseh komponent.

Proti: Svetleč črni odtis, počasno tiskanje dokumentov PDF.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji