Objavljeno: 20.4.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2012 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Medion Erazer X7813

Tokrat preizkušeni Medion Eraser je na pogled značilno "gamerski" (no, prav, igričarski) prenosnik. Njegove mere in masa so zelo zajetne, na oko pa želi biti kljub povsem črni plastiki atraktiven in njegova zunanjost je opremljena s številnimi odprtinami za hlajenje. Je strojno zmogljiv in dobro opremljen in se po zaslugi (v Sloveniji) manj zvenečega imena ponaša z razumno ceno. Mimogrede, za manj poučene, Medion je ena največjih računalniških blagovnih znamk v Nemčiji, lani pa je lastnik te znamke postal gigant Lenovo. Zanjo je odštel 907 milijonov dolarjev.

Njegovo ohišje je črno in želi na hrbtni strani velikega z LED osvetljenega zaslona polne visoke ločljivosti posnemati črno brušeno kovino. Enaka je tudi plastika pod tipkovnico, kjer najdemo drsno ploščico s trdima tipkama. Ponavadi bi zapisali, da sta pretrdi, vendar se nam zdi to v tem primeru smiselno, da lahko kljubujeta jezi razigranih igričarjev. Tipkovnica nad njo je resda dovolj dobra in dodatno označena z znaki, ki so v igrah največ rabljeni, vendar je v našem primeru opremljena z nemškimi črkami.

Nad tipkovnico je velika tipka za vklop in nekaj dodatnih za dotik občutljivih tipk, sama za dotik občutljiva površina pa je zelo slabo vpeta v ohišje. Drži jo le lepilo in priključno kablovje, zato rada odstopi. Prav tako nas je motilo, da se optična enota odpira s pomočjo ene izmed teh za dotik občutljivih tipk, saj brez gonilnikov ne delujejo. In ker vemo, da marsikateri nadobudni igričar pogosto menja operacijske sisteme, je to zelo nepriročno, saj je treba za delovanje namestiti gonilnike.

Strojno je prenosnik zmogljiv in njegov štirijedrni procesor Intel i7 je ob pomoči nVidie GeForce GTX 560M (1,5 GB) in 16 GB zalogo pomnilnika na naših preizkusih pridelal zelo visoke rezultate, še posebej na področju grafičnih zmogljivosti. Tudi disk je zajeten in bo nanj mogoče spraviti kar 1 TB zahtevnih 3D iger.

Na desni najdemo blu-ray optično enoto in dva vhoda USB, levo pa so še trije, med katerimi dva vrste 3.0. Tam je tudi šestkanalni izhod zvočne kartice in izhod za mikrofon ter bralnik pomnilniških kartic. Omrežni priključek je zadaj, prav tako tudi izhoda HDMI in VGA, zraven pa je še priključek eSATA. Priključkov tako prenosniku ne manjka in tudi zvočniško je zelo dobro opremljen.

Cena 1599 evrov se zdi glede na ponujeno ugodna, žal pa je nekoliko slabša izdelava nekaterih delov ohišja; pa vendar tako zelo, da med podiranjem igričarskih rekordov ne bo moteča. In glede na zmogljivosti je tudi avtonomija z dobrimi tremi urami zelo dobra.

Medion Erazer X7813

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 136.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 220.

Trajanje delovanja: 3:17.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 2.

Mere: 42,8 × 28,8 × 5,5 mm cm, 3,8 kg.

Značilnosti: Intel Core i7 2630QM, 2,0 GHz, 16 GB RAM, 1 TB disk, WLAN 802.11a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 17,3-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 1599 EUR.

Prodaja: www.conrad.si.

Za: Odlične zmogljivosti in zmogljivosti grafike, glasnost zvočnikov, ločljivost zaslona, opremljenost, avtonomija.

Proti: Masa, mere, odpiranje optične enote na dotik, kakovost izdelave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji