Objavljeno: 31.10.2005 15:05 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2005 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

Lexmark Z735

Lexmark je na področju brizgalnih tiskalnikov že kar dolgo usmerjen predvsem na del trga, ki je cenovno najobčutljivejši, kot se reče. Se pravi, da izdeluje tiskalnike, ki so kar najcenejši in kot taki potencialno priljubljeni pri kar najširših množicah.

Tak je tudi najnovejši model Z735, ki je komaj kaj več kot ohišje s podajalnikom, nekaj malega elektronike in tiskalno glavo. Čeprav smo pred časom prerokovali, da so časi tiskalnikov, ki tiskajo le z barvno (tribarvno) glavo, minili, Lexmark vanje očitno še vedno verjame. Z735 ima le barvno glavo, ki je tudi ne moremo nadomestiti s črno (kakor je bil včasih mogoče). Ker tiskalnik nima posebne črne barve, mora le to sestaviti iz treh barv (svetlo modra, vijolična, rumena). Izkaže se, da Lexmarku Z735 pri počasnejšem tiskanju na poseben, svetleč papir to zelo dobro uspeva, na navadnem papirju pa mu ne gre najbolje. To pomeni, da je besedilo na navadnem papirju sivo (namesto črno), oz. da pogled pod povečevalnim steklom odkrije posamezne barvne pike. Enak problem je opazen pri vseh odtisih na navadnem papirju, tudi na fotografijah, ki vsebujejo črne oz. sive površine. Tudi sicer so odtisi na navaden papir dokaj svetli in neizraziti. Odtis na svetleč papir je popolnoma druga zgodba in tam so odtisi (za tiskalnik tega cenovnega razreda) zelo dobri. Podroben pogled sicer še vedno odkrije raster, pa tudi sledi pogonskega kolesca, vendar so barve dokaj pravilne in polne.

Sestavljanje črne barve so pokaže kot problematično tudi pri hitrosti tiskanja. Predvsem pri tiskanju besedila, kjer je mali Lexmark eden najpočasnejših modelov na trgu (dve minuti in pol za pet strani besedila). Presenetljivo hiter pa je pri tiskanju v barvah oz. sploh na poseben papir. Naj kot zgled navedemo dve minuti, kolikor potrebuje za tiskanje fotografije 10 × 15 cm. Slednjo lahko natisne tudi brez roba, in sicer do velikosti A4. Tiskalnik ne zna prepoznavati papirja, a to je od tako poceni modela utopično pričakovati (tega ne premorejo niti nekateri veliko dražji konkurenti).

Presenetljivo je, da cena odtisa besedila ne odstopa zelo od konkurentov, in to kljub temu da za tisk troši kar tri barve. S polno kartušo smo natisnili 108 strani. To pomeni, da je cena posamezne strani (polno besedilo, brez odstavkov) 44 tolarjev. Tiskalnik s tem sodi med dražje modele, vendar je na trgu tudi nekaj modelov, ki tiskajo še dražje. Pohvaliti pa moramo ceno barvnega odtisa, saj je s 65 tolarji na stran (natisnili smo 73 naših preizkusnih strani) skoraj najnižja na trgu.

Lexmark Z735

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 4.

Opremljenost in enostavnost dela: 5.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB.

Izmerjena cena ČB odtisa: 44 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 65 tolarjev.

Cena: 10.429 tolarjev.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, (01) 520 28 00.

Za: Razmeroma hitro tiskanje na poseben papir, ugodna cena, ugodna cena barvnega odtisa.

Proti: Slaba kakovost besedila, počasnost tiskanja besedila. Vidna sled pogonskega kolesca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji