Objavljeno: 27.3.2006 23:21 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Marec 2006 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Lexmark T640n

Serija T je pri Lexmarku že skoraj stalnica, enako kot njegova nenavadna zaobljena oblika. Z novim modelom v tej seriji, T640, zaobljenost sicer ostaja, a ni več tako izrazita. Na voljo je več modelov T640, razlike pa so v dodanih predalih, možnosti omrežne povezave in tiskanju na obe strani. Preizkusili smo model z oznako "n", torej model z omrežnim vmesnikom.

Vse različice modela T640 imajo velik pregleden zaslon, s katerima lahko pregledujemo in spreminjamo lastnosti tiskalnika. V tiskalnike z omrežno povezavo je vgrajen tudi spletni strežnik, tako da lahko namesto zaslona uporabljamo kar spletni brskalnik.

V Lexmarku so poskrbeli, da je tiskalnik do uporabnika čim bolj prijazen. Nastavitve so nadvse preproste, prav tako tudi menjava barvila (tonerjev). Med delovanjem je razmeroma tih, pa tudi na izpis ni treba čakati dolgo, saj zmore 50 strani dolgo besedilo natisniti v vsega minuti in sedemintrideset sekundah, 15 strani dolgo besedilo pa v pičlih dvaintrideset sekundah, najhitreje med vsemi srednje zmogljivimi črno-belimi tiskalniki. Malenkost počasnejši je le pri tiskanju devet strani dolgega poročila. Najhitrejši v konkurenci je tudi pri tiskanju datotek PDF, saj za Monitorjevo naslovnico PDF porabi le minuto in šest sekund.

Kakovost natisnjenih besedil je zelo dobra. Pri tiskanju vektorske slike pri največji možni ločljivosti 1200 pik na palec nas je presenetila odlična kakovost že v načinu PLC. Mimogrede, naleteli smo na zanimivo težavo - pri tiskanju našega preizkusnega vektorskega dokumenta se je papir med tiskanjem v 90 % primerov ustavil v mehanizmu, tiskalnik pa je sporočil zastoj (paper jam). Zanimivo, da se je to dogajalo le pri tiskanju v najboljši kakovosti in samo, če smo izbrali jezik postscript. Prav nič logično, a resnično.

Tiskalnik se nekoliko slabše odreže pri tiskanju bitnih slik, saj je izpis malce pretemen, najtemnejši odtenki pa niso enakomerni, temveč vzorčasti.

Cena izpisa je razmeroma nizka, saj za natisnjeno stran porabi 3,27 tolarja.

Lexmark T640n

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: Vzporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (srednje zmogljivi črno-beli).

Ločljivost: 1200 pik na palec (2400 programsko).

Navedena hitrost: 33 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), 100 (večnamenski podajalnik); PCL6, PPDS, postscript 3, PDF 1.5; 64 MB.

Cena: 301.832 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 3,27 tolarja.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si.

Za: Hitrost, opremljenost, cena izpisa.

Proti: Kakovost izpisa bitnih slik, neenakomerno tiskanje rastrov, vzorec pri črnih odtisih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji