Objavljeno: 28.9.2005 14:31 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Kyocera Mita FS-C5030N

Kyocerin novi barvni laserski tiskalnik sodi med manjše modele. Če ne bi imel zajetne kasete za papir (do 500 listov), bi sodil celo med najmanjše. Namenjen je srednje zahtevnim delovnim okoljem in naj bi zmogel tiskati do 85.000 strani na mesec, s hitrostjo 24 strani na minuto.

Gre za enoprehodni model, zato so valji in posode z barvilom postavljeni vzporedno, na zgornji strani tiskalnika. Ko odpremo pokrov, je dostop do posod z barvilom zelo enostaven. Kot smo pri Kyocerinih tiskalnikih že navajeni, valji niso dostopni, saj ne sodijo med potrošni material in jih ne menjujemo. Barvilo zadostuje za 8000 strani (5 % pokritost), računati pa moramo še na redno vzdrževanje, ki je predvideno vsakih 200.000 strani in nas bo stalo približno 150.000 tolarjev. Če vse to povzamemo oz. seštejemo, je cena za črno-beli izpis 3,4 tolarja na stran in 19,5 tolarja na barvno stran. V konkurenci dražjih barvnih tiskalnikov je to zelo dobro, tako da sta cenejša le večji in dražji Kyocerin model ter Nashuatecov tiskalnik.

Tiskalnik lahko razširimo še s tremi kasetami za papir in mu skupno zmogljivost tako povečamo na 2000 oz. 2100 listov, če štejemo še zmogljivost večnamenskega podajalnika na sprednji strani. Kot dodatek mu lahko dokupimo obračalnik za dvostranski tisk in disk, medtem ko večnamenski dodatki niso predvideni.

Spletni uporabniški vmesnik barvne Kyocere

Kot se za tiskalnik tega razreda spodobi, gre za omrežni model, ki pa ima tudi vmesnik USB. Namestitev prek omrežja je samodejna in sama najde tiskalnik. Vgrajen je spletni vmesnik, ki omogoča pregled porabe potrošnega materiala, spremembo omrežnih nastavitev, pa tudi spremembo nastavitev tiskalnika, npr. tega, ali naj bo barvni odtis svetleč ali ne. Privzeto je svetleče tiskanje, kar zna marsikoga motiti. Po spremembi je odtis precej bolj mat.

Sicer tiskalnik tiska z jezikom PCL ali postscript, pri slednjem gre za posnemanje (kar velja za večino tiskalnikov). Kakovost besedila je zelo dobra, enako smo bili navdušeni tudi nad izpisom podrobnosti, saj je besedilo z velikostjo dveh pik dobro vidno. Tudi barvni prelivi so lepo mehki, čeprav so v postscriptni izvedenki sivinski prelivi videti rjavi. Je pa zato tisk bitnih slik v tem jeziku boljši, saj je izdelek PCL izdatno vzorčast.

Modelu C5030 zamerimo dokajšnjo glasnost, še posebej med ogrevanjem in kalibracijo. To je še posebej moteče, ker je ogrevanje kar dolgo (po daljšem počitku kar minuto), 15-sekundne kalibracije pa so relativno pogoste (prvo ponovitev smo doživeli že po 50 natisnjenih straneh).

Ta tiskalnik je med najhitrejšimi (15 strani besedila v 47 sekundah, 20 strani barvnega PDF v treh minutah in pol) in tudi prva stran je natisnjena v spodobnih 17 sekundah. Res pa je, da smo mu pri tisku 50 strani besedila namerili le 17 strani na minuto (namesto deklariranih 24). To pa zato, ker so tiskanje redno prekinjale krajše kalibracije.

Kyocera Mita FS-C5030N

Hitrost: 8

Kakovost izpisa: 8

Opremljenost: 6

Cena izpisa: 8

Vmesniki: Vzporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni tiskalniki).

Ločljivost: 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 24 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal) + 100 (večnamenski podajalnik); PCL 6, postscript 3, PDF; 128 MB.

Cena: 551.880 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 3.27 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 19,5 tolarja.

Prodaja: Xenon Forte, www.xenon-forte.si, (01) 548 48 00.

Za: Hitrost, dobra kakovost odtisa, majhnost.

Proti: Glasnost, dokaj pogoste kalibracije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji