Objavljeno: 30.4.2019 | Avtor: Miran Varga | Monitor Maj 2019

Ko se dokumentov loti (Googlova) umetna inteligenca

Na nedavni konferenci Google Cloud Next je spletni velikan najavil novo storitev, ki bo tehnologiji strojnega učenja in umetne inteligence uporabila v namene razumevanja dokumentov. Storitev, poimenovana Document Understanding AI, je trenutno še v preizkusni (beta) fazi.

Nova Googlova storitev meri na področje upravljanja vsebin v poslovnih okoljih (ECM), saj podjetjem omogoča, da organizirajo, razvrščajo in ekstrahirajo ključne vrednosti in informacije iz nestrukturiranih vsebin. V ozadju storitve namreč delujejo napredni algoritmi umetne inteligence (AI) in strojnega učenja (ML).

Analitski družbi Gartner in Forbes ocenjujeta, da je danes okoli 80 odstotkov podatkov v podjetjih v nestrukturirani obliki, od tega 70 odstotkov predstavljajo besedila proste oblike, kot npr. e-pošta, na roko napisani dokumenti in komentarji. Google v ogromni količini podatkov v dokumentnih vseh vrst in oblik vidi priložnost za uporabo umetne inteligence, ki bo pomenljivo reševala izzive sodobnih poslovnih okolij. Levent Besik, produktni vodja v Googlu, je pojasnil: »Številna podjetja vidijo potencial in vrednost rabe tehnologij umetne inteligence in strojnega učenja pri reševanju svojih poslovnih izzivov, vendar nimajo vsa potrebnih sredstev zanje. Naš cilj je že od vsega začetka narediti umetno inteligenco dostopno čim več podjetjem. Navdušeni smo, da lahko objavimo številne nove rešitve, ki zagotavljajo enostaven način rabe najsodobnejše tehnologije za reševanje skupnih poslovnih izzivov.«

Razumevanje dokumentov in z njimi povezanih pravil ter omejitev

Evropske (in druge) uredbe in regulative od številnih podjetij zahtevajo tesnejši nadzor nad dokumentacijo, kar je toliko bolj očitno v panogah zdravstva, financ in energetike. Postopek razvrščanja in organiziranja dokumentacije od organizacij pogosto zahteva veliko ročnih posegov. A tudi to »sizifovo delo« bi lahko tehnologija v prihodnje odpravila oziroma vsaj močno omilila. Googlova storitev Document Understanding AI meri na prav to, saj želi z razumevanjem vsebine in njenega konteksta izboljšati učinkovitost pri upravljanju vsebin v podjetjih.

Omenjena rešitev namreč omogoča avtomatizacijo ključnih postopkov obdelave dokumentov in pridobivanje dragocenih znanj iz teh dokumentov. Google je vanjo vgradil tudi razumevanje dokumentov, ki deluje v navezi s tehnologijami prepoznavanja naravnega jezika, optičnega prepoznavanja pisav in v zaledju premore ogromne zbirke znanja, na katerih se uči.

Spletni velikan za svojo storitev pravi, da bo sposobna prebaviti in razumeti najrazličnejše podatke iz dokumentov, obrazcev in pogodb. Pri tem naj bi iz njih znala izluščiti ključne informacije in povezave, Google pa že načrtuje tudi trženje dodatnih storitev, za zdaj znanih kot storitve znanja – te so še globoko v razvojni (alfa) fazi.

Sodelovanje specialistov

Ne glede na to, kje vse ima prste vmes Google in kako velike podatkovne zbirke ter podatkovne centre premore, se je pri soočanju z razumevanjem vsebine dokumentov povezal s podjetji in z organizacijami, kot so Iron Mountain, Box, Egnyte, UiPath, Accenture in Taulia, ter tako razširil svoj ekosistem znanja in funkcionalnosti. Podjetje Taulia danes že uporablja storitev Google Document Understanding AI za razumevanje dokumentov za branje in interpretacijo nestrukturiranih podatkov iz računov dobaviteljev (teh je v globalni platformi za izdajanje računov resnično ogromno). T. i. zavedno (kognitivno) fakturiranje s pridom izkorišča z umetno inteligenco nadgrajeno optično prepoznavanje znakov (OCR). V podjetju Taulia menijo, da lahko na ta način zmanjšajo stroške obdelave računa iz evrov na cente.

»Z uporabo umetne inteligence smo dokončno razrešili vprašanja obdelave nezdružljivih računov, s katerimi se srečujejo številna podjetja. Zdaj lahko v celoti uresničimo svojo vizijo, da kupcem in dobaviteljem omogočimo prosto izmenjavo informacij. Hitreje kot lahko obdelamo račun, prej ga lahko uporabimo v strategiji obratnega kapitala podjetja in s tem podjetjem zagotovimo več možnosti za sprostitev gotovine. To bo finančnim ekipam podjetij omogočilo novo dimenzijo delovanja,« je napredek kognitivnega izdajanja in obdelave računov komentiral Brady Cale, tehnični direktor podjetja Taulia.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji