Objavljeno: 27.6.2006 15:10 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Junij 2006 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

HP Photosmart 2575

Hewlett Packard v zanimivi zbirki večnamenskih naprav ponuja tudi izbor večnamenskih foto tiskalnikov. Photosmart 2575 je najosnovnejši tiskalnik tega razreda. Tako kot pri večini HPjevih tiskalnikov lahko namesto kartuše s črnim barvilom poleg barvne vstavimo tudi foto kartušo in ga s tem spremenimo v šestbarvni foto tiskalnik. Vendar to ni edini razlog, zakaj se uvršča med posebne večnamenske naprave. Bolj izstopa po šest centimetrov velikem zaslonu LCD, s pomočjo katerega lahko popravljamo in za tiskanje pripravimo slike na pomnilniški kartici. Tudi pri kopiranju dokumentov ali slik nam prav pride kakšna dodatna nastavitev oz. možnost kopiranja le delčka slike, za katere bi praviloma že potrebovali računalnik. S tem so v HPju zelo zmanjšali odvisnost tiskalnika od računalnika, saj ta pride prav le še pri tiskanju dokumentov in optičnem branju.

Optični bralnik ima ločljivost 2400 × 4800 pik in je primeren za kakovostno kopiranje fotografij. Priloženi program OCR svojo nalogo opravlja odlično, saj mu slovenščina oz. šumniki ne povzročajo težav. Poskusno besedilno stran prebere brez težav, pri kopiranju pa moti edino preveč vidna vsebina na drugi strani lista.

Hitrost optičnega bralnika ni zavidljiva, barvno zajemanje (300 dpi) traja dobre pol minute. To ga uvrsti nekako v sredino, saj najhitrejši to zmorejo v manj kot deset sekundah. Pri kopiranju se izkaže bolje; za pet barvnih kopij porabi dve minuti in enainpetdeset sekund. To ga zopet uvrsti v sredino, vendar so najhitrejši še vedno dvakrat hitrejši.

Samo tiskanje mu gre bolje. Za pet strani besedila porabi slabo minuto. To je le za trinajst sekund počasneje od najhitrejšega konkurenta. Tudi pri tiskanju slik si ne vzame preveč časa in se uvršča v sam vrh.

Ker gre za foto tiskalnik, je kakovost izpisa fotografije na svetleči papir temu primerna. Prelivi so lepo mehki, barve dokaj pravilne. Tudi podrobnosti so dobro zajete. Na navadnem papirju kakovost tiska ne trpi, le pri temnejših barvah postane papir malce "moker" in naguban. Razočaral pa je pri tiskanju besedila. Tudi po večkratnem nastavljanju in čiščenju glav je izpisano besedilo slabo, saj so robovi črk zelo motni. To na daljavo daje občutek, kot da imajo črke senco ali da jih slabo vidimo. Ker kot večina HPjevih tiskalnikov uporablja klasične barvne kartuše, to pripisujemo le konkretnemu testnemu primerku.

Cena izpisa je dokaj ugodna, saj za črno-belega "porabi" 33 tolarjev, za barvnega pa 86 tolarjev. Tiskalnik pa je glede na zmogljivost in dodatke cenovno ugoden nakup.

HP Photosmart 2575

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 49.782 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: 33 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 86 tolarjev.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Dobra kakovost na svetlečem in navadnem papirju, kakovost optičnega bralnika, hitrost tiska.

Proti: Kakovost besedilnega odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji