Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Klemen Stepišnik | Monitor Marec 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

HP Compaq 2230s

V poplavi lahkih, bolj poslovno naravnanih prenosnikov se Hewlett Packard med drugim predstavlja z bleščeče črnim malčkom preprostih linij, ki ga lahko kupimo pod imenom Compaq 2230s. Oblikovanju res ni kaj očitati: sijajno temno podobo elegantno dopolnjuje za dotik občutljiva površina za upravljanje zvoka, ki jo osvetljujejo diskretne LEDice.

Zanimivemu videzu se pridružuje tudi dobra uporabniška izkušnja. Tipkovnica je dobro vpeta, vendar nas je zmotilo, da na njej ni bilo slovenskih znakov. 12-palčni zaslon je kakovostno izdelan, premore pa ločljivost 1280 × 800 pik, ki je bolj kot ne običajna pri tej velikosti. Nimajo pa vsi prenosniki "lahkega" razreda optične enote ali pa še manj vmesnika HDMI, ki skrbi za sodobno visokoločljivostno povezljivost z zunanjimi napravami. Seveda so po ohišju nanizani tudi vmesniki USB (3 ×), VGA, omrežni in drugi, prav tako pa ne gre zanemariti tudi brezžičnih komunikacij, ki jih omogočata WLAN (802.11a/b/g/Draft-N) in bluetooth. Za bralnik pomnilniških kartic pravzaprav niti ne vemo, ali bi ga izpostavili, saj že kar težko najdemo prenosnik brez njega.

Kljub temu da je govor o napravah, lažjih od 2 kg (temu primerno majhnih), nas je kar malce razočarala bera pomnilnika: (na preizkusnem modelu) z enim gigabajtom in današnjo programsko opremo žal ne pridemo več daleč (če pa že, pa precej počasneje). Čeprav je vgrajeni Intelov dvojedrni mlinček naravnan na 2 GHz, na preizkusih nismo pričakovali izstopajočih številk. Integrirana grafika Intel GMA 4500MHD še dodatno govori v prid tej ugotovitvi. Zlata sredina je torej tista besedna zveza, ki najbolje opiše njegovo zmogljivost v odnosu do drugih lahkih "sotrpinov".

Na koncu pa ne gre pozabiti vgrajenih rešitev, ki dajejo prenosniku nekakšno dodano vrednost. Poleg bralnika prstnih odtisov vam lahko podatke reši tudi merilnik pospeška, ki zavaruje glavo diska ob nenadnih premikih (beri: padcih), prav gotovo pa ne more škoditi niti šifriranje podatkov.

Varnost podatkov je tematika, ki se vse bolj prebija v ospredje pri načrtovanju prenosnih naprav. Tega se zavedajo tudi veliki igralci. Pri tem pa vam žal ne bo ravno v veliko pomoč logotip blagovne znamke HP na nahrbtniku, ki ga ob nakupu dobite kot darilo, zato se ga le trdno držite.

HP Compaq 2230s

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 80.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 74.

Trajanje delovanja: 2 ure 28 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 3.

Mere: 33,8 × 24,6 × 3,1cm, 1,85 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7250, 2 GHz, 1024 MB RAM, 160 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 12-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home.

Cena: 670 EUR (nekoliko močnejši model, model z 2 GHz procesorjem ni več naprodaj).

Prodaja: HP partnerji, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Mere, optična enota.

Proti: Notranji pomnilnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji