Objavljeno: 17.5.2005 15:08 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2005 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

Hewlett-Packard Deskjet 3845

Količinsko gledano, se gotovo najbolje prodajajo brizgalniki najnižjega razreda, predvsem zato, ker so njihove cene že kar neverjetno nizke. Pričakovati je, da bodo nekoč, morda čez nekaj let, ti tiskalniki kar zastonj in bomo uporabniki plačevali le potrošni material zanje. Pa vendarle, nizka cena pomeni, da morajo izdelovalci pri njihovi izdelavi uporabiti vse možne "varčevalne" ukane. Na primer to, da uporabijo starejšo tehnologijo, ki so jo v zmogljivejših izdelkih že nadomestili z novo.

Pri Hewlett-Packardu sta taka tiskalnika Deskjet 3745, ki smo ga že preizkusili, in malenkost dražji model Deskjet 3845, ki smo ga preizkusili tokrat. 3845 za tiskanje uporablja tiskalne glave predzadnjega rodu, in sicer modela 27 in 28, ki sta le delno napolnjena z barvilom. Zato je tiskanje z njima zelo drago, saj smo izmerili, da polna stran besedila stane 60 tolarjev, cena polne barvne strani (naši testni trije barvni pravokotniki) pa je kar 157 tolarjev. Oboje je dvakrat dražje kot pri nekaterih sicer cenovno primerljivih konkurentih. Prednost modela 3845 v primerjavi s 3745 je med drugim v tem, da lahko po želji dokupimo foto glavo številka 58 (ta ni "polprazna") in tiskalnik s tem spremenimo v šestbarvni foto model. Žal je tiskanje brez roba (ki je pri tiskanju fotografij ključno) tudi pri tem modelu možno le do velikosti 10 × 15 cm.

Ohišje je nekoliko bolj kompaktno, čeprav še vedno ne tako trdo kot pri dražjih modelih. Na voljo je preprosta kaseta za vodoravno vstavljanje papirja, česar marsikateri konkurent nima. Tiskanje je razmeroma glasno, tiskalnik pa je slišati tudi po koncu tiskanja, ko "pospravlja" tiskalne glave. Naj omenimo, da tiskalnik ne prepoznava tipa papirja, tako kakor to znajo močnejši Hewlett-Packardi, vendar tega ne ponuja niti konkurenca.

Tiskalnik se izkaže kot nekoliko hitrejši od 3745 (tako navaja tudi izdelovalec). To pomeni, da je predvsem pri tiskanju besedila med najhitrejšimi v nižjem cenovnem razredu (pet strani na minuto in 15 sekund). Pri tiskanju poslovnih izdelkov ni več med hitrejšimi (nekaj več od štirih minut za devet strani dolgo poslovno poročilo), enako lahko rečemo tudi za celostranske grafične predloge (več kot sedem minut).

Kakovost izdelkov je za ta cenovni razred zelo visoka. Predvsem nad besedilom nismo imeli pripomb, enako dobri so tudi poslovni izdelki oz. sploh vsi izdelki na navadnem papirju. Tiskanje na poseben papir je razmeroma počasno, po kakovosti pa ga nekateri konkurenti prekašajo. Vseeno bo z izdelki (fotografijami) zadovoljna večina uporabnikov. Še posebej ob nakupu foto glave, s katero so fotografije (še posebej odtenki neba in kože) še nekoliko boljše.

Če povzamemo, zelo poceni tiskalnik z zelo dobrim odtisom in možnostjo nadgradnje v foto model, ki pa je nekoliko "plastičen", predvsem pa je cena izpisa zelo visoka.

Hewlett-Packard Deskjet 3845

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost in enostavnost dela: 3.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB.

Izmerjena cena ČB odtisa: 60 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 157 tolarjev.

Cena: 16.616 tolarjev.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners, 080 17 30.

Za: Dobro tiskanje tako na navaden kot poseben papir. Kaseta za papir. Hitrost tiskanja besedila.

Proti: Precej "plastična" izvedba, zelo visoka cena odtisa. Zunanji napajalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji