Objavljeno: 1.9.2005 01:47 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Hewlett-Packard Color Laserjet 2600n

Naj se izdelovalci še tako trudijo z nasprotnim prepričevanjem, smo v poslovnem tiskanju še vedno "v tranziciji" - večinoma tiskamo črno-belo in se dokaj počasi prilagajamo novim možnostim, ki omogočajo barvno tiskanje. Da je res tako, kaže tudi ponudba osnovnih barvnih laserskih tiskalnikov, ki so namenjeni manjšim delovnim skupinam, ki naj bi počasi prešli na barvno tiskanje. Vsi ti modeli so namreč zasnovani tako, da blestijo predvsem v črno-belem tisku in se le do neke mere trudijo tudi v barvah. Navsezadnje je večina cenejših modelov večprehodnih in črno-belo tiskajo nekajkrat hitreje kakor barvno.

In vendar nekateri menijo, da se takim časom bliža konec. Med njimi je tudi Hewlett-Packard in to nakazuje z najnovejšim tiskalnikom Color Laserjet 2600n. Gre za zelo majhen barvni laserski tiskalnik, še posebej, ker gre za enoprehodni tiskalnik; ti so zaradi načina tiskanja ponavadi dokaj veliki. Vgrajena je kaseta za do 250 listov, ki ima na sprednji strani režo, v katero lahko vlagamo po en list (ali kuverto) za posebno tiskanje. Menjava kaset z barvilom je enostavna, saj so nameščene na sprednji strani, kakor pri modelih 35xx in 4650. Pravzaprav so videti kot pomanjšane različice omenjenih večjih modelov. Kasete so edini potrošni material, grelec pa ima življenjsko dobo enako kakor tiskalnik.

Ker gre za enoprehodni model, CLJ 2600n tiska enako hitro v črno-beli in barvni tehniki, vendar oboje dokaj počasi - 8 strani na minuto. Če tiskamo (večinoma) v barvah, je to še kar hitro, črno-belo tiskanje s to hitrostjo pa je že kar zelo počasno. Kot rečeno - HP meni, da bomo zelo kmalu tiskali le še v barvah.

Tiskalnik nam ni povzročal nobenih težav (omrežna namestitev je popolnoma samodejna), enako tudi ne gonilnik GDI. Zaradi slednjega je obdelava dokumentov hitra (ob hitrem računalniku) - za zapleteno stran PDF tiskalnik potrebuje le 42 sekund. Vendar pa tiskalnik zato deluje le v Oknih (vendar ne v starejših NT) in MacOS 10.x (ne pa tudi 9.x). Zmotila nas je le občasna kalibracija (resda smo je bili deležni šele po približno 200 straneh), ki traja kar nekaj minut in brez katere barvni laserji očitno ne morejo.

Kakovost odtisa je za ta cenovni razred povprečna. Barve so preveč žive in "navite", gonilnik ima težave tudi s tiskanjem sivinskih delov fotografij, ki jih natisne opazno rdečkasto. Nekoliko je viden tudi raster, vendar le na fotografijah, na poslovnih izdelkih (grafikoni) pa ne. Škoda, da so barvni izdelki opazno svetleči, česar pri drugih Hewlett-Packardovih modelih nismo zasledili. Po drugi strani je kakovost besedila odlična in so vidne tudi podrobnosti velikosti dveh pik, pa tudi manj. Besedilo ni svetleče.

Simpatično majhen barvni Laserjet 2600 meri na najmanj zahtevne poslovne uporabnike, ki bi želeli tiskati v barvah. Glede na to, da nosi tudi zelo agresivno ceno, bi znal biti pri tem uspešen. Žal cene potrošnega materiala še nismo mogli izračunati, saj cene še niso znane.

Hewlett-Packard Color Laserjet 2600n

Hitrost: 6

Kakovost izpisa: 7

Opremljenost: 6

Cena izpisa: 6

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni tiskalniki).

Ločljivost: 600 pik na palec (2400 programsko)

Navedena hitrost: 8 strani na minuto črno-belo in barvno.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + večnamenski podajalnik; GDI.

Cena: 97.000 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 5,88 tolarjev.

Cena natisnjene barvne strani: 29,93 tolarjev.

Prodaja: Partnerji HP, 080 17 30, www.hp.com/si/partners

Za: Velikost, tiho delovanje, razmeroma hitro barvno tiskanje. Cena.

Proti: Slaba barvna pravilnost, svetleči barvni odtisi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji