Goljufivi stroji

Objavljeno: 29.1.2019 | Avtor: Matej Huš | Kategorija: Nove tehnologije | Revija: Februar 2019 | Teme: umetna inteligenca

Umetno inteligenco, strojno učenje ali digitalno evolucijo pogosto uporabimo, kadar iščemo rešitev problema, ki je z razmislekom in konvencionalnimi algoritmi ne moremo najti – bodisi je preveč spremenljivk bodisi sploh ne vemo, kako se lotiti problema. Tedaj ne poznamo poti do rešitve, poznamo le razmere, ki jim mora ustrezati. Umetna inteligenca bo vedno našla rešitve, ki pa so včasih hudo različne od tega, kar smo želeli. Tudi stroji znajo namreč »goljufati«, če je to v okviru razmer.

V filmih Terminator so Skynet razvili v ameriški vojski kot ultimativni varnostni sistem, ki je imel zelo preprosta navodila: brez vmešavanja ljudi prepreči napade, izboljšuje se in poskrbi za svojo varnost. Seveda je šlo vse skupaj močno narobe, saj je Skynet hitro postajal čedalje pametnejši in kmalu dosegel stopnjo inteligence, ki je prekašala človeško. Ko so ga ljudje poizkusili izključiti, je to razumel kot grožnjo, zato se je obrnil proti ljudem.

Zakup člankov

Ta članek stane le 1 evro!
Nakup je preprost: POŠLJITE SMS z vsebino
MONITOR1 na številko 7890. KODO, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste lahko prebrali članek.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1

Za plačilo lahko uporabite tudi plačilno kartico ali PayPal:

Zakup

Za daljši zakup pregleda člankov je potrebno biti prijavljen.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

ph

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki