Objavljeno: 25.4.2006 00:33 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor April 2006 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, multi, nenehni testi

Epson Stylus Photo RX700

Novi Epsonov model RX700 je na prvi pogled malce podoben svojem manjšemu bratu RX620, vendar se poleg izboljšav v njem skriva še dosti več. Glede na to, da je najzmogljivejši v razredu Epsonovih večnamenskih naprav, bi pričakovali, da se bo tokrat odlično odrezal tudi kot pisarniška večnamenska naprava. Vendar pa tako kot predhodnik tudi RX700 spada med foto večnamenske naprave in pisarnam ni najbolj prilagojen. Ima šest ločenih kartuš, ki nimajo suspenzijskih barvil, zatorej je slika na navadnem papirju malce bleda in zaradi tega tisk ni najprimernejši za pisarniške izdelke.

Prva novost pri RX700 je dodaten podajalnik papirja, ki je spredaj. Namenjen je izključno listom A4. Malce nerodno je nastaviti točno širino lista, pa tudi tiskanje je za nekaj sekund počasnejše, kot če za to uporabimo navaden podajalnik. Je pa zelo priročen, saj lahko imamo v obeh podajalnikih različni vrsti papirja (npr. navadnega in foto). Drugo novost pa opazimo pri vstavljanju barvnih kartuš. Te niso več na glavi, temveč na prednjem delu tiskalnika in s cevkami povezane do glave. Menjava kartuš je tako zelo preprosta.

Tiskalni del ima med vsemi konkurenti najcenejši izpis. Cena črno-belega izpisa je le 15 tolarjev, to je približno za polovico manj od konkurenčnih tiskalnikov, cena barvnega izpisa pa je 43 tolarjev, približno tri četrtine cene konkurenčnih tiskalnikov.

Kakovost tiska na svetleči papir je odlična, tiskalnik pa je tudi najhitrejši izmed Epsonovih večnamenskih naprav. S časom izpisa besedila (5 strani dolg dokument natisne v minuti in pol) se je zelo približal najhitrejšim konkurentom, s časom tiska barvnih slik na posebne papirje pa se uvršča v sam vrh. Ima tudi vse priboljške, ki smo jih vajeni že od Epsonovih predhodnikov: tiskanje do roba, tiskanje oz. kopiranje slik na plošče CD oz. DVD, branje in shranjevanje slik na pomnilniške kartice ter povezavo s fotoaparati, ki podpirajo standard pictbridge. Vse to seveda lahko počnemo brez pomoči računalnika, saj za to poskrbi 2,5-palčni zaslon LCD. Zahtevnejšim uporabnikom pa je na voljo tudi vmesnik bluetooth (ki ga je treba kupiti posebej) oz. možnost priključitve raznih zunanjih pomnilniških enot, od ključev USB do enot ZIP.

Izstopa tudi optični bralnik. Ponaša se z ločljivostjo kar 3200 x 6400 pik na palec in 48-bitno barvno globino. Tako lahko kakovostno natisnemo sliko iz negativa ali diapozitiva na stran A4. Le kopiranju rjavkaste revialne strani se občutljivost čitalnika preveč pozna, saj je kopija zelo rumena. Žal poleg bralnika ne dobimo programske opreme za znakovno branje (OCR).

RX700 je najzmogljivejša Epsonova foto večnamenska naprava. Njen barvni izpis je daleč najcenejši, ima odlične izpise na posebne papirje in najzmogljivejši optični bralnik. Vendar žal ni namenjena tiskanju besedila.

Epson Stylus Photo RX700

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, piezo brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB.

Cena: 106.140 tolarjev

Izmerjena cena ČB strani: 15 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 43 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Najcenejši izpis. Odlična kakovost tiska in fotokopiranja na svetleči papir. Odličen optični bralnik (tudi za diapozitive).

Proti: Slaba kakovost tiska na navaden papir. Nima OCR.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji