Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus Office BX-600fw

BX-600fw je še ena Epsonova večopravilna brizgalna naprava, ki pa je razmeroma zmogljiva in ima kar nekaj dodatnih funkcij. Dobro so poskrbeli predvsem pri vmesnikih, saj imamo poleg navadnega USB tudi omrežni priključek in celo brezžični vmesnik WLAN (dodan pa je tudi faks). Naprava ima tudi samodejni podajalnik za papir, spredaj pa še bralnik pomnilniških kartic ter še en vmesnik USB za tisk neposredno iz digitalnih fotoaparatov. Oblikovno sledi drugim Epsonovim napravam, na zunanjosti se menjata svetleča in mat črna plastika. Na sprednjem delu je tudi zaslon, ki je večji kot pri sestrski napravi BX-300f in to olajša delo z menuji.

Žal pa je bil naš prvi vtis o napravi negativen. Pri preizkusu smo imeli namreč kar nekaj težav s tiskom daljših dokumentov. Pri devet strani dolgem poslovnem poročilu je Epson večkrat sporočil, da se je zamašil papir, nato smo morali prekiniti tiskanje tako na napravi kot na računalniku (to je seveda trajalo nekaj minut) in spet poslati dokument v tisk. Kos papirja se je enostavno ustavil na pol poti, kjer ga smo ga morali fizično odstraniti. Po kakih štirih poizkusih nam je vendarle uspelo, a občutek ni najboljši, sploh ker je šlo za povsem novo napravo.

Sicer pa se hitro opazi razlika v hitrosti v primerjavi s cenejšimi Epsoni iz iste družine. Naprava je hitra tako pri tisku besedila kot pri tisku grafike. Pri tisku pet strani navadnega besedila potrebuje 26 sekund, pri najvišji hitrosti pa le še 21. Tudi poslovno poročilo, ki ima vključene še barvne grafikone, natisne v manj kot eni minuti - konkretno v 41 sekundah. Pri teh treh preizkusih je ta hip najboljša naprava v svoji kategoriji. Tudi pri grafiki je v samem vrhu - bitno sliko velikosti A4 natisne na svetleči papir v dveh minutah in 34 sekundah, fotografijo velikosti 10 × 15 cm pa v dobri minuti.

Kakovost tiska je zelo dobra, sploh pri uporabi svetlečega papirja (seveda moramo pri tisku pravilno izbrati vrsto papirja). Besedilo sicer ni nič posebnega, ob podrobnem pregledu opazimo nazobčanost črk. Prehodi so na splošno dobri, le pri sivinskih se vidi nekaj malega rastra. Barve so žive, a pravilne, črna pa zelo enakomerna.

Epsonov BX-600fw je dobra izbira za zahtevnejše domače uporabnike, ki iščejo predvsem hiter in kakovosten barvni izpis. Žal pa je ta tudi razmeroma drag, saj velja barvna stran velikosti A4 kar 56 centov, cena natisnjene črno-bele strani pa je bistveno ugodnejša - le 9 centov.

Epson Stylus Office BX-600fw

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, faks.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, faksirni, omrežni, wlan.

Cena: 237 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 9 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 56 centov.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Kakovost izpisa na svetleč papir, hitrost izpisa.

Proti: Občasne težave s tiskom, cena barvnega izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji