Objavljeno: 8.3.2005 21:20 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2005 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus C66

Model C66 je naslednik modela C64, ta pa modela C62 in še prej C60, pri čemer je šele model C64 uvedel ločene kartuše s suspenzijskimi barvili. Pred tem so imeli tiskalniki C6x skupno barvno kartušo.

Med preizkusom nismo mogli ugotoviti, ali je med C66 in starim C64 sploh kakšna razlika, saj sta bila enako hitra, odtisi pa enako kakovostni. Tiskalnik temelji na ločenih kartušah, ki imajo suspenzijsko barvilo (Epson ga imenuje Durabrite), ki je odporno proti bledenju, s posebnim Epsonovim mat papirjem menda celo 80 let, če izdelek hranimo pod stekleno površino (a tega seveda ponavadi ne počnemo). Med delom je dokaj tih (še posebej v primerjavi s cenejšim modelom C46). Žal si po daljšem počitku (npr. čez noč) vzame dobro minuto za čiščenje in pripravo na delo, to pa je lahko moteče.

Zapišemo lahko, da gre za tiskalnik, ki nikakor ne sodi med hitrejše (dve minuti in 20 sekund za pet strani besedila, pet minut in pol za devet strani poslovnega poročila, tri minute in pol za fotografijo), kakovost odtisa pa je povprečna. Še najmanj smo bili navdušeni nad kakovostjo natisnjenega besedila, ki je nekoliko nazobčano, čeprav lepo črno (in ne sivo). Tiskanje poslovnih poročil in grafikonov je dobro, na sploh lahko rečemo, da je tiskanje barvnih odtisov na navaden papir zelo kakovostno. Zaradi suspenzijskih barvil papir ni nič razmočen in ga lahko uporabimo tudi za tiskanje na obe strani (ročno, seveda, saj tiskalnik nima obračalnika). Enako velja tudi za fotografije na svetlečem papirju. Slednje imajo podrobnemu očesu še vedno viden raster, barve pa so dokaj pravilne. Morda le premalo žive in vpadljive, to pa je verjetno posledica suspenzijskih barvil. Fotografije (in tudi bitne slike formata A4) lahko tiskamo do roba, a to je danes običajno pri veliki večini tiskalnikov.

Cena odtisa je razmeroma visoka, čeprav moramo opozoriti, da to velja za priložene kartuše, ki imajo zmanjšano zmogljivost. Če želimo, lahko po izpraznitvi kupimo tudi bolj polne kartuše, ki so sicer dražje, vendar ne toliko, kolikor naj bi se z njimi dalo več natisniti. Cena odtisa bo torej ugodnejša.

Epson Stylus C66

Kategorija: Štiribarvni tiskalniki.

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost in enostavnost dela: 5.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: vzporedni, USB.

Cena besedilne strani: 37 tolarjev.

Cena barvne strani: 97 tolarjev.

Cena: 21.036 tolarjev.

Prodaja: Avtera.

Za: Dokaj dobro tiskanje na navaden papir, predvsem barvno. Ločene barvne kartuše.

Proti: Počasnost. Nekoliko visoka cena barvnega odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji