Objavljeno: 28.1.2008 15:46 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Januar 2008 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Epson AcuLaser C3800

Epson v svoji srednje veliki ponudbi ponuja precej širok spekter laserskih tiskalnikov. AcuLaser C3800, ki je za stopnjo zmogljivejši od že pred leti opisanega AcuLaser C2600, je namenjen že nekoliko bolj zahtevnim uporabnikom. Podobnosti med šibkejšim modelom in AcuLaserjem C3800 skorajda ni, saj slednji uporablja precej zmogljivejšo tehnologijo, podobna sta si le v pomanjkljivostih z gonilniki, ki jih po dobrem letu in pol še vedno niso odpravili, vendar o tem pozneje.

Pri tokratnem modelu so se odločili za uporabo enoprehodne tehnologije in največjo ločljivost 1200 pik na palec, oz. 4800 z Epsonovo programsko izboljšavo "4800 RIT". Da bi tiskalnik na pisalni mizi ne zasedel preveč prostora, so valje namestili drugega na drugega in s tem res prihranili pri globini, a pridobili pri višini. Z dodatnimi predali pa mize oz. stojala za tiskalnik sploh ne bi potrebovali. Že vgrajeni predalnik shrani do 550 listov, dokupimo pa lahko še enega z dodatkom za tiskanje na obe strani. V preizkušeni model je že bil vgrajen modul za tiskanje na obe strani. Tako kot se za tiskalnik višjega cenovnega razreda spodobi, je tudi AcuLaser C3800 opremljen z omrežnim vmesnikom in klasičnim USB.

Začetna nastavitev tiskalnika ni tako preprosta, kot bi pričakovali pri današnjih napravah. Ker gre za omrežno različico tiskalnika, priklop ni najbolj preprost, sama programska oprema pa nam ni preveč v pomoč. Še vedno je treba ročno ustvariti tiskalniška vrata, na tiskalniku ročno nastavljati naslov IP itd. Precej begajoče in zamudno za laične uporabnike. Večji podvig predstavlja tudi prepričevanje gonilnikov, da ima tiskalnik dejansko dodatno vgrajen modul za tiskanje na obe strani. Pohvalna razlika v primerjavi s slabšim modelom pa je precej tiho delovanje med samim tiskanjem, po tiskanju pa se zelo hitro spravi v stanje pripravljenosti in postane dobesedno neslišen.

Epson navaja, da zmore tiskalnik natisniti po petindvajset strani na minuto, žal smo jih našteli precej manj, le 18 na minuto. Predvsem zaradi pogostega kalibriranja, ki se skoraj vedno zažene po končanem tiskanju, pri daljšem delu pa tudi vmes. Barvno poslovno poročilo natisne v dvainštiridesetih sekundah, kar je primerljivo s konkurenčnimi tiskalniki, precej hiter pa je tudi modul za tiskanje na obe strani, saj za sedemindvajset strani poslovnega poročila porabi le slabih štirideset sekund več, torej dve minuti in dvanajst sekund, to pa je primerljivo tudi z nekaterimi dražjimi konkurenti.

Tiskanje besedilnih strani ni za laserske tiskalnike noben izziv. AcuLaser C3800 ponuja tudi način hitrega oz. ekonomičnega tiskanja besedila, ki pa na koncu izpade slabše kot izdelki iz matričnega tiskalnika. Kakovost barvnega izpisa je zaradi večje ločljivosti temu primerna. Barvni prelivi so lepo mehki, pa tudi raster je zelo malo viden. Morda so barve za odtenek pretemne, v postscriptnem načinu pa malce blede. Na žalost smo imeli tudi tokrat težave pri tiskanju bitne slike s posnemanjem postscripta. To priča o površno spisanih gonilnikih.

AcuLaser ima glede na opremljenost še kar ugodno ceno, za ceno izpisa pa tega ne moremo trditi. Za črno-beli izpis bomo po podatkih izdelovalca odšteli 0,031 evra na stran, pri barvnem izpisu pa kar 0,178 evra.

EPSON AcuLaser C3800

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 3.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 1200 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 25 strani na minuto (črno-belo), 20 strani na minuto (barvno).

Tehnične lastnosti: 750 listov (predal), 128 MB, PLC, PLC6, Postscript 3.

Cena: 1399,73 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,031 EUR.

Cena barvne strani: 0,178 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Kakovost tiska, opremljenost.

Proti: Težavna namestitev, cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji