Objavljeno: 27.1.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2015 | Teme: programiranje

Ducat najboljših za Android

Android je leta 2014 prehodil dolgo pot. Med vidnejšimi dosežki sta različica za nosljive naprave Wear in nadgradnja sistema na različico 5. Dogajanja je bilo precej tudi na področju dodatne programske opreme, zato preglejmo dvanajst kategorij in izberimo najboljše aplikacije.

Sistem

Začnimo s sistemom. Poleg orodij za uporabnike s korenskim dostopom so najvidnejši predstavniki kategorije programi, s katerimi spremljamo obremenjenost procesorja, zasedenost pomnilnika, porabo prostora in podobno. Med njimi še vedno kraljuje odlično zasnovani System Monitor (poltretji evro na razprodaji), ki v živo prikaže kup dragocenih podatkov. Poleg privlačnega uporabniškega vmesnika in filigransko podanih informacij ponudi še številne lebdeče pripomočke, ki dodatno osmislijo nakup. Za nameček ostane skromen in med delovanjem varčuje z dragocenimi sistemskimi viri in baterijo. Za nejeverne Tomaže je na voljo brezplačna različica Lite, ki na nobenem telefonu ne zdrži dolgo, saj jo uporabniki brž nadomestijo s plačljivo različico. Tudi vi jo boste!

Komunikacija

Komunikacijskih programov na telefonih in tablicah mrgoli. Največ se jih ukvarja z brezplačnimi klici in sporočili, nekaj pa jih želi rešiti tudi druge težave, ki se porajajo pri vsakdanji rabi dežurnega pametnjakoviča. Odlična naveza računalnika s telefonom, ki sliši na ime Pushbullet (brezplačno), je prava mana z neba za vse odvisnike od velikega zaslona. S pravim dodatkom za izbrani spletni brskalnik zna Pushbullet obvestila s telefona prikazati na računalniškem zaslonu. Poleg koledarskih vnosov nas na monitorju pričakajo še obvestila o prispelih klicih in prejetih sporočilih, na katera lahko za nameček tudi odgovarjamo. Da ne bi bila gneča na računalniškem zaslonu prevelika, Pushbullet poskrbi z možnostjo preslišanja neželenih aplikacij. Promet s programom Pushbullet je dvosmeren, iznajdljiva aplikacija digitalno robo z računalnika prav tako preprosto pošlje na telefon. Le v brskalniku kliknemo ustrezno ikono, izberemo želeno datoteko ali informacijo (npr. spletno povezavo) ter jo potisnemo z namizja na mobilno napravo.

Privlačen videz in preproste, a napredne akcije Googlov Inbox ustoličijo za poštarja prihodnosti, ki ga bodo najbolj veseli manj zahtevni uporabniki (z obilo nadležne pošte).

Privlačen videz in preproste, a napredne akcije Googlov Inbox ustoličijo za poštarja prihodnosti, ki ga bodo najbolj veseli manj zahtevni uporabniki (z obilo nadležne pošte).

Internet

V kategoriji Internet ne moremo mimo zmožnosti Gmaila, ki je končno pridobil sposobnost povezovanja s strežniki Exchange. Boljši uporabniški vmesnik Googlovega odjemalca za elektronsko pošto je prevladal, zato smo se s solzami v očeh poslovili od dolgoletnega prijatelja z imenom TouchDown. Gmail kljub temu ni tisti Googlov program, ki smo ga z naježenimi dlakami po telesu poganjali preteklo leto. Googlov poskus predrugačenja elektronske pošte z odjemalcem Inbox by Gmail (brezplačno) se je med prvake leta 2014 vpisal z novo filozofijo, ki elektronsko korespondenco obravnava kot seznam opravil. Pripelo pošto razvršča po predalih, jo po želji prestavi na kasnejši čas ali prikaže s priponkami vred, označi s tako imenovanimi bucikami, ki ločijo pomembnejša sporočila od drugih. Privlačen videz in sveže zamisli, ki uspešno ločijo zrnje od plev, so odjemalca Inbox ustoličile za nabiralnik prihodnosti, ki ga bodo veseli predvsem manj zahtevni uporabniki elektronske pošte.

Oblak

V času, ko digitalno življenje praviloma shranjujemo v oblak in zaradi varčevanja pri početju uporabljamo več takih storitev, nam pride prav program, kot je Unclouded (brezplačno). Slednji združi dve najbolj priljubljeni oblačni storitvi ta hip, Googlovo shrambo Drive in pionirja shranjevanja datotek v oblak, velikana z imenom Dropbox. Datoteke iz obeh oblakov enotno prikaže znotraj preprostega uporabniškega vmesnika, ki med drugim poenostavi iskanje dvojnikov in spremljanje porabe razpoložljivega prostora. Aplikacija morda ni prelomna kot nekatere druge predstavljene v tokratnem pregledu, a jo je užitek uporabljati. Za redne uporabnike omenjenih oblačnih shramb je namestitev pripomočka nujna.

Intervjuji iz omrežja Reddit so na voljo tudi na zaslonu izbrane naprave z Androidom.

Intervjuji iz omrežja Reddit so na voljo tudi na zaslonu izbrane naprave z Androidom.

Družabna omrežja

Podaljšana roka družabnega omrežja Reddit, aplikacija Ask Me Anything - reddit AMA (brezplačno), nas je prepričala s sodelovanjem brez uporabniškega računa, učinkovitim in preprostim uporabniškim vmesnikom, s katerim je pregledovanje najrazličnejših vprašanj in odgovorov iz priljubljenega omrežja pravi užitek. Čeprav se osredotoči zgolj na del družabnega omrežja Reddit, intervjuje, je Ask Me Anything hitro postala obvezna oprema slehernega radovedneža.

Navigacija

Finski Nokii po ločitvenem postopku od ameriškega soproga (Microsoft) ni ostalo veliko. Mati samohranilka večino energije nameni otroku z imenom HERE (brezplačno). Gre za brezplačne zemljevide, ki so na voljo tudi uporabnikom naprav z operacijskim sistemom Android. Kup zmožnosti, med katerimi izstopa uporaba zemljevidov brez povezave z internetom, postavi aplikacijo HERE ob bok vodilnim programom v kategoriji navigacijskih pripomočkov, kjer se tudi vsemogočnemu Googlu tresejo hlače.

Domača videoteka Plex je najmočnejša v navezi s predvajalnikom Chromecast in aplikacijo Plex for Android.

Domača videoteka Plex je najmočnejša v navezi s predvajalnikom Chromecast in aplikacijo Plex for Android.

Glasba

Mobilna glasba je v preteklem letu pod Alpami doživela svojevrsten zagon. Kot gobe po dežju so zrasle zmogljive storitve, ki za mesečno naročnino ponujajo milijonske zbirke priljubljenih skladb in z veseljem vzamejo tudi slovenski evro. Med njimi izpostavljamo Deezerja, ki se slovenskemu življu udinja v navezi z največjim mobilnim ponudnikom, ter Googlovo storitev Play Music. Če nam plačevanje mesečne naročnine ne diši in še vedno raje uporabljamo brezplačni YouTube, si omislimo FireTube Premium (poltretji evro), ki nam omogoča poslušanje glasbe z Googlovega spletišča v ozadju.

Filmi in TV

V kategoriji gibljivih sličic ne moremo mimo vsenavzočega Plexa. Plex for Android (brezplačno) je odjemalec, ki nam filme in televizijske nadaljevanke iz domačega računalnika predvaja v slogu. V navezi s predvajalnikom Chromecast, pametnim televizorjem ali drugo podprto napravo dobimo s tem programom videoteko, pred katero se tresejo hlače vsem pretočnim storitvam na trgu, z ameriškim Netflixom na čelu, ki ga gledamo po ovinkih, in slovensko ponudbo, ki sliši na ime Voyo.

Hearthstone uradno podpira zaslone, ki so večji od šest palcev, a ga lahko s precej iznajdljivosti namestimo tudi v poljubni telefon. Navodila in potrebne datoteke najdemo v spletu.

Hearthstone uradno podpira zaslone, ki so večji od šest palcev, a ga lahko s precej iznajdljivosti namestimo tudi v poljubni telefon. Navodila in potrebne datoteke najdemo v spletu.

Vsakdanji pripomočki

Med pripomočki za vsakdanjo rabo smo lani največ uporabljali nakupovalni seznam Bring! Shopping List (brezplačno). Odličen uporabniški vmesnik, ki s sličicami omogoči sestavljanje lističa z manjkajočimi živili, pijačami, čistili in podobnim, poenostavi in z redno rabo pohitri vnos stvari, ki jih nujno moramo kupiti. Za nameček podpira povezavo s pametno uro iz družine Android Wear, s katero se še lažje sprehodimo med policami priljubljene špecerije.

Ure

Leta 2014 so pustile velik vtis pametne ure. Očiten napredek je predvsem zasluga Googlovega operacijskega sistema Android Wear, ki omogoča doslej nevideno prilagodljivost nosljivih naprav. Najbolj se je prijela zmožnost spreminjanja številčnice. Poleg priloženih so na voljo samostojni izdelki, ki jih ponuja tržnica Google Play, in umotvori spletnih skupnosti, med katerimi izstopa FaceRepo. Uporaba slednjega je pogojena z namenskim programom, kot je Facer (brezplačno). Z njim uro predrugačimo do obisti, dokaj preprosto pa izdelamo tudi lastno številčnico.

Tablice

Posebna kategorija med programskimi izdelki za operacijski sistem Android so tablice. Večje zaslone izkorišča vedno več aplikacij, nekatere pa so namenjene samo njim. Izdelek leta je mobilna učilnica tujih jezikov Learn Languages: Rosetta Stone (brezplačno). Priznana metoda je za poljuben jezik spočetka na voljo zastonj, nato lahko dodatne lekcije dokupimo znotraj aplikacije. Slednja dobro izkorišča prednosti zaslona, občutljivega za dotik, zato je učenje prijetno in učinkovito.

Največ izdelkov, ki so spisani s tablicami v mislih, najdemo med igrami. Največja droga med njimi je v osnovi zastonjski Hearthstone (brezplačno), spletna igra s kartami, ki so jo ustvarili fantje (in dekleta) legendarnega Blizzarda, znanega po množični spletni pustolovščini World of Warcraft in še nekaterih biserih (Starcraft, Diablo). Igra je uravnotežena, redno posodobljena in z rednim dotokom dodatkov, ki poskrbijo, da zasvojenost nikoli ne popusti.

Igre

Med igrami so (za nas) leta 2014 prevladovali nadvse priljubljeni digitalni peskovnik Minecraft - Pocket Edition (5,5 EUR), odrasli RPG The Banner Saga (8 EUR) in manjši možganski biser Twisty Hollow (slabe tri evre). Kljub nespornim odlikam naštetih podeljujemo naslov igre leta  Monument Valley (3,5 EUR), ki nas je povsem prevzela s čudovitim videzom, nadzemeljskim zvokom, domiselnimi ugankami, zagonetno zgodbo in preprostim nadzorom. Monument Valley je čutna izkušnja, ki je preprosto ne želite zamuditi.

Čutna izkušnja Monument Valley je za nas in še marsikoga igra leta 2014.

Čutna izkušnja Monument Valley je za nas in še marsikoga igra leta 2014.

Primož Gabrijelčič

Kot programer stare šole še vedno največ časa preživim za osebnim računalnikom in v Windows (trenutno v sedmici in nič ne kaže, da bi me kaj kmalu zamikalo nadgraditi). Moje glavno delovno orodje je Delphi, ker se tu in tam posvečam tudi JavaScriptu, pa ga semtertja nadomesti Smart Mobile Studio. Seveda ne gre brez Microsoftove pisarne – Word, Excel, Outlook in OneNote so redno na dnevnem redu. Od brskalnikov še vedno uporabljam Opero in Chrome, tu in tam pa tudi druge. Za zasebno pošto skrbi The Bat!, za urejanje fotografij Lightroom, preostalo pa se pretežno skriva v ozadju. Dropbox, Evernote, ClipX, Divvy, Autokey, WinSplit, PureSync in f.lux so obvezni dodatki, brez katerih bi težko živel.

Moj telefon je moj žepni nož in zato poganja Android. Polovico časa so seveda pognani programi za družabna omrežja, pri katerih od neprivzetih uporabljam le Carbon za delo s Twitterjem (ker je lep in ker lepo vodi dva računa). Od omrežnih orodij pogosto poženem ezNetScan, OpenSignal, TracePing in ConnectBot, kdaj pa kdaj pa tudi RD Client, VMLite VNC Server in Web Server Ultimate. Ja, Android je lahko tudi spletni strežnik. Za predvajanje vsebin skrbijo Pocket Casts, Pandora, Netflix in TuneIn Radio. Seveda tudi tu ne gre brez nujno potrebnih dodatkov – programov za trenutno sporočanje, ki jih je (žal) preveč, da bi jih našteval, pa pripomočkov vrste Evernote, Shazam, Compass 360, Clinometer, pa obvezne baterijske svetilke (Flashlight) ... Vse skupaj pa je povezano na Dropbox in Google Drive. Tudi kakšna igrica se najde – trenutno še največkrat poženem TwoDots.

Moja tablica poganja iOS in je bila že od vsega začetka mišljena kot naprava za branje revij. Prvotno enko je sicer nadomestil sodoben iPad, osnovni namen pa je ostal – branje revij. Večino prostora zasedejo sinove igrice, pa tudi jaz kdaj kakšno poženem, poleg obveznih Angry Birds sta mi pri srcu igri slovenskih avtorjev Dream of Pixels in Roll Back Home. Seveda je tudi ta naprava povezana na Dropbox, za Twitter pa na njej skrbi Tweetbot. Nameščenih je še kakih sto programov, a jih tako redko poženem, da jih raje ne bom omenjal.

Boris Šavc

V preteklem letu sem se popolnoma predal Googlovim spletnim storitvam. Jem, pijem in diham operacijski sistem Chrome OS, zato na vseh napravah največ uporabljam aplikacije spletnega velikana. Moja fanatičnost je prišla že tako daleč, da Applov računalnik MacBook Air največkrat uporabljam kot Chromebook. Ni čudno, da so tudi na telefonu največkrat pobožane ikone aplikacij strica Googla. Čeprav sem Božičku pisal za Nexus 6, je moj zvesti spremljevalec še vedno Samsung Galaxy S5.

Aplikacija številka ena na telefonu je Gmail, ki je z nekaj zvijačami končno pridobil možnost prejemanja pošte iz strežnikov Exchange. Druge potrebe mi zadovoljujejo Bird Quiz Alarm Clock Premium, ki me zbuja s ptičjim petjem, WeatherPro, ki mi pove, kako naj se oblečem, zemljevide HERE, ki me popeljejo v službo, če sem preveč zaspan, da bi našel pot, ter FireTube, ki mi v ozadju vrti glasbo s spletišča YouTube. Na vseh napravah (pametni televizor, računalnik, telefon, tablica) imam nameščen Plex, ki poskrbi za večerno zabavo ob dobrem filmu ali seriji. Kljub prepričanju, da so zastonjske igre slabše od plačljivih, se v prostem času največ ukvarjam z Blizzardovim biserom Hearthstone. Čeprav je kvartopirska igra v osnovi brezplačna, sem vanjo zmetal že nekaj mesečnih honorarjev. Drugo so še ure, na katerih preizkušam vse, saj so še preveč sveže, da bi kateri izmed programov prevladal. Morda Facer, ki ponuja kameleonsko preobrazbo kakršnekoli ure z operacijskim sistemom Wear in omogoča, da priljubljene številčnice izdelujemo sami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji