Objavljeno: 27.1.2015 | Avtor: Tilen Knaus | Monitor Februar 2015 | Teme: programiranje

Tudi Windows Phone ima najboljše

Leto je naokrog, pa si oglejmo, katere aplikacije za Windows Phone so koristne prav za vsakogar in ne bi smele manjkati na nobenem telefonu. Tudi tokrat bomo igre izpustili.

Branje

Sveto trojico resnih bralcev spletnih vsebin sestavljajo Nextgen Reader, odličen bralnik virov RSS/Atom in odjemalec za Feedly, Tweetium, trenutno najbolj priljubljen odjemalec za Twitter, in Poki, odličen in neverjetno dodelan bralnika člankov, shranjenih na Pocket.

Seveda ne bo šlo brez Amazon Kindla, za vse, ki jim primanjkuje lastnih virov zanimivega čtiva, bo dobrodošla popestritev Fliboard, za ljubitelje stripov pa je več kot priporočljiv Cover.

Ne pozabite namestiti še kakšnega bralnika datotek PDF, za veliko večino bo dober kar PDF Reader. Ne sme manjkati tudi Wikipedia in, ker platforma še vedno nima uradnega odjemalca za YouTube, zelo dober odjemalec MyTube.

Druženje

Za spletne družabneže začnimo pri največjem, priporočamo seveda uradni Facebook. Za manj zahtevne čivkače priporočamo kar uradni Twitter, za zahtevnejše pa veliko zmogljivejši Tweetium. Enako velja za Instagram, manj zahtevni uporabniki bodo zadovoljni z uradnimi odjemalci, zahtevnejši pa prisegajo na zimzeleni 6tag.

Odkar je Foursquare svojo aplikacij razbil na dvoje, ni prav posebnega razloga za uporabo izboljšanih odjemalcev. Če se želite kljub zmanjšani zanimivosti »pofočkati«, ne pozabite namestiti še Swarm. Če ste ljubitelj piva, kot je zadnje čase moderno, poskusite voditi evidenco preizkušenih piv in zbirati značke z Untappd.

Sporočanje

Tudi Facebook je razcepil aplikacijo na dvoje, zato boste za klepet v tem družabnem omrežju potrebovali generično poimenovani Messenger. Da boste v stiku še s prijatelji v drugih klepetalnih omrežjih, namestite Skype, Viber in WhatsApp. Poslovni uporabniki pa bodo za sestanke v avtu namestili Lync.

Orodja

Aplikacije, ki bodo vaš telefon naredile še uporabnejši ali pa izboljšale storitve, ki jih telefon omogoča z vgrajenimi aplikacijami, so med najbolj priljubljenimi. Ker je Windows Phone v primerjavi z Androidom veliko bolj zaščiten, je za ceno varnosti uporabnika teh aplikacije manj, zelo podobno kot pri iPhonu. Kljub temu je izbor v tej kategoriji pester.

RapDialer Pro omogoča hitro iskanje po stikih z vnosom številke, ki predstavlja eno izmed treh črk na tej številčni tipki, podobno kot smo nekoč pisali sporočila SMS, iskanje so poimenovali tudi T9.

Celotno zbirko orodij, kompas, štoparico, pretvornik enot, snemalnik zvočnih posnetkov in še kup drugih orodij sestavlja #1 Toolkit, ki namesto nameščanja cele kopice aplikacij vse te funkcionalnosti priročno združuje. Lumia Beamer omogoča projiciranje slike zaslona na računalnik, Remote Desktop pa priklop na oddaljen strežnik po protokolu RDP.

Novost med orodji je Nokiin Gestures, ki omogoča samodejno oglašanje z dvigom telefona, aktivacijo zvočnika z odlaganjem na mizo in utišanje zvonjenja z obratom telefona ob odlaganju na podlago.

Analog Clock Tile na številne načine prikazuje uro na živi ploščici. Chronos Calendar izboljša vgrajeno koledarsko aplikacijo, predvsem je zmogljiv in prilagodljiv način prikaza prihajajočih zapisov v koledarju na živi ploščici.

Če vas vgrajeni Internet Explorer kljub sinhronizaciji nastavitev, vsebin in gesel ne zadovolji, preverite priljubljeni UC Browser ali pa nekoliko bolj klasično rešitev v obliki Opera Mobile.

Dokler v polni različici ne izdajo legendarnega predvajalnika VLC, ki je na voljo na številnih platformah, za Windows Phone pa je trenutno v fazi polodprtega preizkušanja, priporočamo, da za ogled video vsebin uporabite MoliPlayer Pro, ki bo brez težav zavrtel prav vsak film. Resni poslušalci glasbe po  telefonu naj namesto vgrajene aplikacije namestijo MusiXmatch.

Pisarna in dom

Office Lens poskrbi, da čim enostavneje in bolje prenesete podatke s table, papirja ali drugega fizičnega nosilca v digitalni svet, njegov bratranec Office Remote pa omogoča upravljanje pisarniške zbirke na daljavo, kar je koristno predvsem kot pripomoček za predavatelje s PowerPointom.

Med številnimi beležkami velja izpostaviti OneNote, za zapisovanje opravil pa vsenavzoči Wunderlist.

Šolarji in drugi, ki se srečujemo z matematiko, si lahko pri reševanju nekaterih enačb pomagamo kar s Photo Math. Resnejše matematične probleme pa lahko pomaga rešiti Wolfram Alpha.

Ena najboljših rešitev za obvladovanje množice gesel, ki jih potrebuje že nekoliko dejavnejši uporabnik spleta, je LastPass, čigar mobilna aplikacije je na voljo tudi na Windows Phone. Za računalniško pomoč na daljavo bo koristen Team Viewer.

Da bo v žepu čim manj kartic, a boste lahko kljub temu izkoričali ugodnosti, ki jih z uporabo teh ponujajo trgovci in drugi, priporočamo mobile-pocket, ki med drugim omogoča sinhronizacijo in deljenje kartic med več uporabniki, kar je še posebej uporabno v družinah.

Vreme in pot

Vremenske aplikacije dobesedno rastejo kot gobe po dežju. Vsak si bo zbral svojo, ali pa tri, med najboljše na platformi pa sodita minimalistična Appy Weather in Blue Skies.

Vrhunski Here Drive, ki je nedavno skočil tudi na druge platforme, je še vedno daleč najboljša navigacija na Windows Phonu, od družinskih članov pa izpostavimo Here Maps, ki je klasična kartografska aplikacija, in Here Transit, ki vam bo pomagal kar najbolje izkoristiti javni prevoz, koristen pa bo v tujini.

Za uporabnike letalskih prevozov omenimo aplikacijo Lufthansa, ki omogoča preglede letov in uporabljanje z računom Miles and More, in Flightradar24, ki vam množico informacij o letih in letališčih po svetu prinese na dlan.

Glasba

Poleg že prej omenjenega predvajalnika MusiXmatch velja med glasbenimi pripomočki omeniti AudioCloud, ki je odjemalec za priljubljeno storitev SoundCloud. Glasbenikom, ki morajo uglasiti glasbilo, pa priporočamo Guitar Tuna.

Zahtevnejši poslušalci spletnih oddaj oz. podcastov bodo s Podcast Lounge poslušali najbolje in našli največ.

Slike in fotografija

Mobilni fotografi imajo na Windows Phone »težko« nalogo, saj je že vgrajena Lumia Camera vrhunski izdelek. Kljub temu konkurenca ne počiva in na voljo sta vsaj dve vrhunski fotografski aplikaciji, ProShot in Camera360, med njima pa zelo težko izberemo zmagovalko. Nemara bo najbolje, če namestite kar obe, potem pa sami ugotovite, kakšne so njune prednosti in slabosti v posameznih razmerah.

Ker so telefoni Nokia fotografsko nadarjeni, je temu primerno tudi veliko zanimivih fotografskih aplikacij iz istega hleva. Omenimo Lumio Storyteller, ki omogoča zgodbo iz fotografij, pa Lumio Selfie, ki je fotografska aplikacija, namenjena slikanju samega sebe in obdelavi slik s poudarkov na polešanju motiva. Lumia Video Trimmer je zelo soliden mobilen urejevalnik video posnetkov. Lumia Creative Studio bo zelo enostavno poskrbel za osnovno obdelavo fotografij brez pretirane uporabe filtrov. Aplikacij, ki poskrbijo za korenito drugačen videz fotografij, je cel kup, težko je oceniti, katera je boljša, saj ima vsak svoj okus, a kljub temu omenimo Phototastic, ki bo zadovoljil marsikoga.

Microsoftov Xim je nekaj posebnega, saj omogoča skupinski ogled fotografij s telefona avtorja na telefonih prijateljev, pa brez skrbi, deluje tudi v Androidu in iOSu.

Po domače

Ponudba domačih aplikacij je precejšnja, a zares uporabnih, ki jih bomo omenili, je le peščica. Si Vreme bo poskrbel za podrobno seznanjanjem z vremensko napovedjo in vremenskimi podatki, ki jih izbira domača agencija za vreme. Slovenski vrhovi je aplikacija izpod tipk istega avtorja in bo ob pomoči izboljšane realnosti pomagala spoznavati domače vrhove.

SiTraffic združuje prometne informacije, ki bi jih utegnili potrebovati na poti ali pred potjo, RadarShare! pa vas bo obveščal o kontrolah prometa. Potem so tu še vsem potrebni TV spored, Kino vzporednik, Ljubljana Bus in World Bikes.

Med novičarskimi aplikacijami se najbolje obnese RTV 4D, ki prikazuje novice nacionalne televizije, pa tudi živ TV in radijski program. Za ogled televizije v živo poskrbi TVIN, seveda, če ste naročnik.

David Vidmar

Po mojem mnenju je leto zaznamovalo to, da uporabljamo vedno več naprav hkrati. Uporabljam prenosnik Lenovo X1, sestavljen namizni PC, Nokio Lumio 930 in nekaj različnih tablic različnih ekosistemov, predvsem Dell Venue Pro 8, Surface Pro 2 in iPad 3, pa še Lumio 1520, čeprav se včasih pretvarja, da je telefon. Krasno je, da lahko enake aplikacije uporabljam ne glede na platformo, vsebina in nastavitve pa se sinhronizirajo!

Letos sem postal dejavnejši na Twitterju, kar nekaj zaslug za to ima aplikacija Tweetium za Windows in Windows Phone, ki mi omogoča sinhronizirano branje na različnih napravah. Za brskanje uporabljam Internet Explorer 11, obogaten z LastPass in Ad Block Plus, pa seveda Chrome.

Za zbrano pisanje člankov sem (spet) začel uporabljati WriteMonkey. Vsi zapiski, osnutki in naloge so shranjeni v OneNote, vsebina se seveda sinhronizira med napravami, saj je shranjena v oblaku. Zasebno pošto prebiram na Outlook.com, službeno z nameščenim Outlookom, vse zasebne datoteke brez izjeme so na OneDrive, poslovne pa na OneDrive for Business.

Sem velik uporabnik storitve Pocket, daleč najboljši odjemalec pa je Poki za Windows Phone in kmalu za Windows. RSS vire bere s Fiddlyjem, na napravah pa z Nextgen Readerjem. Tu in tam se zatečem k stripom, ki jih kupujem na Comixology, prebiram jih v njihovi aplikaciji ali pa s Cover na napravah Windows.

Programerski podvigi se še vedno dogajajo v Visual Studio, vedno bolj pa si pomagam z ogrodjem Xamarin. Koda se, jasno, hrani, prevaja in preverja na Visual Studio Online. Tja jo spravi git, ki teče v obogateni konzoli, ki jo omogoča Cmder. Za hitro urejanje tekstovnih datotek prisegam na Notepad2. Do oddaljenih strežnikov, največkrat so v Azure, mi pomaga Royal TS.

Za fotografijo ostaja samo eno orodje, to je Adobe Ligthroom, z dodatkoma slike izvažam v oblak in na Zenfolio. Na namenskem predvajalniku teče Kodi (nekdanji XBMC), glasbo pa streže Subsonic.

Nad shranjevanjem lokacij s Foursquarom sem obupal, še vedno pa z njim iščem dobre gostilne in druge lokale. Če je treba, mi do njih pomaga Here Maps in preostala druščina. Vsa piva, ki jih poskusim, pa se popišejo v Untappd.

Še vedno ostajam velik ljubitelj in uporabnik draguljev, ki me delajo hitrejšega in produktivnejšega, kot so Launchy, Paint.NET, AutoHotKey pa Everything in ArsClip.

Marko Kovač

Kljub vzponu sprva prenosnikov in nato tablic večino resnejšega dela še vedno postorim na starejšem stacionarnem računalniku. Dovolj zamisli resda dobim tudi drugje in za izmenjavo teh domislic uporabljam Evernote. Nemara ni ravno po mojem okusu, a zaenkrat deluje.

V zadnjem letu je bilo dovolj dela z gradnjo hiše. Čeprav marsikdo misli, da je treba imeti programe za branje vsakovrstnih načrtov, je bilo največ dela postorjenega kar v Excelu. Terminski načrti (načeloma so zanje namenski programi, kot je MS Project ali zastonjski ProjectLibre, a že po prvem stiku z obrtniki je dokaj hitro jasno, da lahko na prefinjen pristop kar pozabimo), razpredelnice s cenami, opomniki in podobno. Za spremljanje projektov se uporablja kar dobro urejena knjižnica fotografij, pri čemer sam prisegam na ACDSee. Naj omenim še Microsoftov ICE za izdelavo panoramskih fotografij, ki pride še posebej prav pri fotografiranju notranjščine.

V zadnjem letu sem se poizkusil tudi v trirazsežnem tiskanju. Dober povezovalnik med svetom fotografij in 3D oblik je Autodesk 123D Catch, ki kopico fotografij spravi v trirazsežno obliko. To lahko pilimo s programi, kot sta Meshmixer in MeshLab, prvi je nekoliko bolj prijazen do uporabnika, slednji pa omogoča malo več možnosti. Za bolj tehnične predmete pa je najuporabnejši OpenSCAD, ki omogoča gradnjo trirazsežnih predmetov z geometrijskimi primitivi in skriptnim jezikom. Za manj pustolovske pa sta dovolj tudi SketchUp in Sweet Home 3D, s katerima je lažje izvesti realne predmete.

Nekateri programi so pravi švicarski noži, tak je, recimo, Calibre za pretvorbo elektronskih knjig, ki pravzaprav izniči potrebo po dodatnih programih za elektronske knjige. Pri drugih hobijih pa je programov cel kup. Recimo za sestavljanje legokock. Najprej so tu programi za povezavo z vsemi različicami robotov Mindstorms, nato so programi za alternativne programske jezike (BricxCC) in programi za sestavljanje legokock v virtualnem svetu.

Lahko bi omenil še prastari matematični program Derive, ki še vedno odlično deluje, a potem bi lahko kdo že zlobno sklepal o moji starosti …

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji