Objavljeno: 27.1.2015 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2015 | Teme: programiranje

Programsko leto 2014

V prejšnji številki smo povzeli, kako smo leto 2014 doživljali s stališča strojnih izdelkov, ki smo jih preizkusili v reviji, tokrat se posvečamo programskim izdelkom. Ne toliko tistim, ki smo jih preizkusili, kot tistim, ki po našem mnenju ne smejo manjkati na naših napravah.

Bili so časi, ko smo programe za osebne računalnike hranili na disketah (če preskočim kasete za domače mlinčke), na kupih disket. Še več, bili so časi, ko smo (večinoma v podjetjih) programe hranili na polnih policah škatel, v katerih so bile diskete in kupi priročnikov. Bili so časi, ko smo tisti najbolj navdušeni programe dobesedno »hrčkali« – jih preizkušali, nameščali, se z njimi igrali in jih na koncu zavrgli. Vmes pa po potrebi še večkrat na novo namestili operacijski sistem Windows, ki se je ob takem početju dodobra zapacal, upočasnil in – postal neuporaben. Toda ti časi so minili, danes programov prav nihče ne dostavlja več na disketah, tudi ne na CDjih ali DVDjih. Programsko opremo si pretočimo, tako »zaresno« in »drago« kot »zastonjsko« in »poceni«. In, kar je še bolj ključno, danes je programska oprema za Windows dosegla zrelost, zaradi katere so karte že zdavnaj razdeljene. Na osebnih računalnikih se večinoma uporabljajo le nekateri standardni paketi, velika večina prav lepo živi le z Windows (OSX, Linux) in spletnim brskalnikom. In protivirusnikom, v primeru Windows.

In vendar je tudi za Windows moč še vedno najti množico novih in zanimivih programov, vse bolj pa kar spletnih storitev. Nekateri v našem uredništvu jim vestno sledijo in jih preizkušajo, zato smo jih kaj hitro vpregli v tokratni pregled programske opreme. Seveda pa je imel avtor navodilo, naj se izogne programskim paketom, ki so v tem svetu zvezda stalnica že leta. Kot je npr. Microsoftov Office ali morda Adobov Photoshop.

Lažje delo so imeli tisti (in teh je več), ki se danes tako, kot smo se mi igrali s programčki na disketami, danes igrajo s programi/aplikacijami za telefone. Resda o najboljših programih za Android, iOS in Windows Phone pišemo že kar dolgo in v vsaki številki, a je mogoče kljub temu vedno znova zbrati nove in nove skupke zanimivih telefonskih aplikacij. Avtorji imajo v resnici prav nasproten problem, kot smo ga omenili pri Windows – poplava novosti je namreč taka, da je iz nje res zelo težko izbrskati izdelke, ki si zaslužijo še prav posebno omembo.

Ker pa je izbor »najboljše« programske opreme vedno zelo subjektivno delo, smo se tokrat odločili, da ob opisih »najboljših« objavimo tudi zelo osebna mnenja članov našega uredništva. Opisali so nam tisto, kar jim je v zadnjem letu najbolj ostalo v spominu. Nekateri so se najbolj navdušili nad storitvami v oblaku, ki jim omogočajo delo opravljati na več različnih napravah, drugi se navdušujejo nad spletnimi storitvami, spet tretji nad novimi in novimi programčki za različne telefone in tablice. Upamo, da vam bo prav raznolikost našega uredništva pomagala najti tisto, kar ste leta 2014 morda spregledali in kar boste z veseljem uporabljali leta 2015.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji