Objavljeno: 28.5.2012 11:10 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2012 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Dell XPS 14Z

Dellov mali elegantnež želi z aluminijasto zunanjo podobo nekoliko spomniti na Applovo serijo MacBook Pro, skupaj z zaobljenimi linijami, režo za enoto CD in prefinjenimi petimi lučkami na robu ohišja, ki prikazujejo napolnjenost akumulatorja. Njegovo aluminijasto ohišje je kakovostno grajeno, pa čeprav daje s prožnostjo na spodnjih režah za zračenje celo nekoliko plastični občutek. Aluminij je na zunanji strani pristen, iz "jabolčnega sveta" pa je Dell povzel tudi pomanjkljivost, saj akumulator lahko zamenja le serviser.

Na notranji strani prenosnika, ki se gladko in enoročno odpira, najdemo kakovostno plastiko in od spodaj osvetljeno čvrsto tipkovnico z nekoliko mehkejšimi tipkami. Na notranji strani oblikovno ni tako prefinjen, a je zato toliko bolj zanimiv, skupaj z narebričenimi tečaji pokrova in nekoliko bolj kvadratno obliko črk na tipkovnici.

Drsna ploščica je velika, vendar po kakovosti žal ne izstopa in kazalec na zaslonu v skrajnih primerih občasno rad skoči po svoje.

V notranjosti se kljub majhnim meram prenosnika skriva nVidiina grafika GT520, ki premore 1 GB lastnega pomnilnika in je zmogljivejša od Intelove konkurence. Za procesno moč skrbi Intelov i7, ki je ob pomoči 6 GB pomnilnika postregel z zelo dobrimi rezultati na tokratnem preizkusu, a kljub temu ne dosega hitrosti večjih, najzmogljivejših bratov.

Ohišje na desni razkriva režo optične enote in razen vhodov zvočne kartice in bralnika pomnilniških kartic na levi na straneh ne ponuja vmesnikov. Vsi so skriti zadaj, kar je pri delu nekoliko odročno in je velika pomanjkljivost modela XPS 14Z. USB priključka sta 2, zraven pa so še HDMI, mini DisplayPort in omrežni priključek.

Dell XPS 14Z je prenosnik solidnih zmogljivosti, majhnih mer, prefinjene oblike in se ponaša z avtonomijo pet ur in pol, zaradi česar bi mu ceno 1086 evrov težko oporekali. Žal pa nekoliko pogrešamo več priključkov USB ali pa vsaj tista dva, ki sta na dostopnejšem mestu.

Dell XPS 14Z

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 141.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 253.

Trajanje delovanja: 4:24.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 4.

Mere: 33,5 × 23,4 × 2,3 cm, 1,87 kg.

Značilnosti: Intel Core i7-2640M 2,8 GHz, 6144 MB RAM, 750 GB disk, WLAN 802.11a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 14,0-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 1086 EUR.

Prodaja: www.fmc.si.

Za: Kakovost ohišja, dizajn, avtonomija, zmogljivosti.

Proti: Opremljenost in postavitev priključkov, onemogočena menjava akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji