Objavljeno: 17.5.2005 15:08 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2005 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Canon LBP-3000

Canon med laserskimi tiskalniki ni niti približno tako prodoren kot med brizgalniki. Razlog je bržkone v pogodbi s Hewlett-Packardom, ki mu narekuje, naj lastnih izdelkov ne promovira preveč, temveč naj tehnologijo "ohrani" za HPjeve tiskalnike (ki uporabljajo Canonov mehanizem). Nekaj Canonovih modelov pa je na trgu vendarle mogoče najti, predvsem v nižjem cenovnem razredu. Doslej sta bila na slovenskem trgu najopaznejša modela LBP-1120 in LBP-3200, zdaj pa se je nekako vrinil mednju LBP-3000. In hkrati LBP-1120 izrinil oz. nadomestil.

Tiskalnik po obliki nekoliko spominja na LBP-3200, le da je manj zaobljen in nekoliko bolj "plastičen". Nima kasete za papir, temveč (vodoravni) podajalnik, ki na sprednji strani gleda iz tiskalnika in ga pokrijemo z nekoliko cenenim plastičnim pokrovom. V njem je prostora za 150 listov, nad njim pa je še podajalnik za posamezne liste oz. kuverte.

Tiskalnik ni ravno med najtišjimi, toda tudi ne med najglasnejšimi (najbolj je slišati podajalni mehanizem). Je pa med najhitrejšimi glede hitrosti tiskanja prve strani, saj je ta vedno natisnjena v približno desetih sekundah. Deklariranih 14 strani na minuto skorajda dosega (izmerili smo 12,9 strani na minuto) in čeprav se to ne sliši veliko, je (zaradi hitrosti tiska prve strani) tiskalnik pri tiskanju krajših dokumentov med najhitrejšimi v nižjem cenovnem razredu. 15 strani besedila natisne v minuti in 15 sekundah, devet strani poslovnega poročila pa v 46 sekundah. Tiskalnik uporablja opisni jezik GDI, kar pomeni, da je pri obdelavi kompleksnih dokumentov zelo hiter (če le nimate počasnega računalnika). Praktično katerikoli dokument, natisnjen le na eni strani lista, natisne med 10 in 12 sekundami, z veliko bitno sliko (25 MB) in kompleksno naslovnico v formatu PDF vred.

Kakovost tiska je povprečna, vendar nič več kot to. Izvzemši besedilo, ki je odlično, in bitne slike, ki so zelo zrnate in neenakomerne. Ločljivost je namreč povprečnih 600 dpi, programska oprema pa to poveča na 600 × 2400 dpi. Zanimivo, da ločljivosti sploh ni mogoče spreminjati, temveč tiskalnik stalno tiska v 600 × 2400 dpi.

Tiskalnik med preizkušanjem še ni bil naprodaj, zato cene zanj še ne vemo, enako tudi ne cene odtisa.

Canon LBP-3000

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa: 37.680 tolarjev.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (osnovni ČB tiskalniki).

Ločljivost: 600 × 600 (2400 × 600 alg.).

Navedena hitrost: 14 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 150 (večnamenski podajalnik) + podajalnik za posamezne liste; GDI; 2 MB.

Cena: Še ni znana.

Cena natisnjene strani: Še ni znana.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji, (01) 585 34 11.

Za: Zelo hitro delovanje, ugodna cena.

Proti: Moteči vodoravni rastri v odtisu, nima večnamenskega podajalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji