Objavljeno: 26.9.2006 02:59 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor September 2006 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Canon Lasershot LBP-5000

Doslej edinemu Canonovemu barvnemu laserskemu tiskalniku LBP5200 se je pridružil nov - LBP5000. Malce čudno, da ima novejši model manjšo številčno oznako, a je poglavitni razlog za to zmogljivost. Že na prvi pogled bi rekli, da smo podoben tiskalnik že nekje videli, same lastnosti pa potrdijo, da je skoraj enak kot Hewlett-Packardov LaserJet 2600, ki smo ga preizkusili septembra 2005. Spomnimo se, da sme Canon po pogodbi tehnologijo, ki jo razvija za HP, uporabiti za lastno prodajo šele dosti pozneje.

Za razliko od LBP5200 je LBP5000 enoprehodni model. To (presenetljivo) znatno zmanjša velikost samega tiskalnika in prinese marsikatero lastnost, ne nazadnje tišje delovanje. Vstavljanje kaset z barvilom je otročje lahko (saj se ni treba ubadati z vrtečim se bobnom kot pri modelu 5200), prav tako tudi reševanje problemov z zataknjenim papirjem. Žal lahko kasete z barvili tudi napačno vstavimo, vendar nas tiskalnik z lučkami na čelni plošči opozori, da je nekaj narobe. Opazna razlika je seveda tudi v hitrosti tiskanja, saj barvni izpis ne traja nič dlje kakor črno-beli.

To bi bilo vse lepo in prav, če le ne bi bila hitrost črno-belega izpisa tako majhna. Za petnajst strani dolg dokument se bomo načakali dobri dve minuti, saj ima tiskalnik navedeno hitrost osem strani na minuto (črno-belih tiskalnikov s tako hitrostjo že dolgo ne izdeluje nihče več). Na našo srečo velja enako za barvni izpis. Tako za tiskanje devet strani dolgega poročila porabi minuto in pol; torej je minuto hitrejši od drugega Canonovega modela in to ga tudi uvrsti nekje v sredino konkurenčnih tiskalnikov. Prijetno nas je presenetil čas tiskanja bitne slike, vsega petindvajset sekund. To ga uvrsti precej visoko, v svojem cenovnem razredu pa je daleč najhitrejši. Dokumenti PDF mu tudi ne povzročajo težav, saj naslovnico Monitorja natisne zgolj v šestindvajsetih sekundah.

Z največjo ločljivostjo 600 pik na palec ne gre pričakovati neke nadstandardne kakovosti, pa vendar je za ta cenovni razred povsem zadovoljiva. Kakovost besedila je odlična. Podrobnosti so zelo lepo vidne, zatakne se le pri barvnem izpisu. Slike delujejo občutno zelenkasto; seveda je z gonilniki mogoče nastaviti jakost barv, vendar se od tiskalnika pričakuje, da deluje odlično brez dodatnega truda.

Med delovanjem ne povzroča nepotrebnega hudega hrupa in je zato povsem primeren za namizno rabo. Predal, ki sprejme 250 listov, je ravno prav velik za osebno rabo. Za malce zahtevnejše pa je mogoče dokupiti še en predal in omrežni vmesnik.

Tiskalnik je ugodno poceni, cena izpisa pa nikakor ne. Vsaj zaenkrat so pri nas namreč dobavljivi le "pol prazni" tonerji, s katerimi je tiskanje izredno drago. Večjih, polnih tonerjev žal ni za dobiti.

Canon Lasershot LBP-5000

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni tiskalniki).

Ločljivost: 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 8 strani na minuto črno-belo, 8 barvno.

Tehnične lastnosti: 250 listov (večnamenski podajalnik); GDI; 8 MB.

Cena: 89.980 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 11,52 tolarja (s "pol praznim" tonerjem).

Cena natisnjene barvne strani: 59,58 tolarja (s "pol praznim" tonerjem).

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Kompaktna izdelava, hitrost barvnega izpisa.

Proti: Počasno črno-belo tiskanje, dolgotrajna začetna kalibracija.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji