Objavljeno: 5.12.2007 10:41 | Avtor: Vlado Robar | Monitor November 2007 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Anni Compal FL90

Po daljšem premoru smo spet preizkusili tako imenovani "okleščeni" (ang.: barebone) prenosni računalnik. Ti sistemi so prenosniki zgolj z ohišjem, zaslonom in matično ploščo. Preostale dele - procesor, disk, optično enoto, grafično kartico, brezžično omrežno kartico - doda prodajalec (in po možnosti proda računalnik pod sv blagovno znamko). Če imamo žilico za poseganje v drobovje računalnika, lahko dele kupimo in prenosnik sestavimo sami. Tako pridemo sorazmerno poceni do zelo zmogljivega prenosnika.

FL90 izdelujejo v kitajskem podjetju Compal, in sicer po Intelovih specifikacijah VBI (Verified by Intel). Sami smo preizkusili model, ki so ga sestavili pri Anniju. Procesorski nabor je trenutno vroči Intelov Santa Rosa, procesor pa dvojedrni Core 2 Duo, ki deluje s taktom 1,8 GHz. Pri delu se procesor opira na 2 GB pomnilnika, kar bo očitno postalo prag za uporabnike, ki si želijo v okolju Vista normalno delovanje brez zatikanja. Pri hitrostnih preizkusih je FL90 dosegel dobre rezultate v okoljih Windows XP (preizkusi Winstone) in Vista (SYSmark 2007).

Resnično zmogljiva je grafična kartica nVidia GeForce 8600M GT, ki ima vgrajenih kar 512 MB grafičnega pomnilnika. Nič čudnega, da je prenosnik v okolju Windows XP pri preizkusu s programom 3DMark2001 dosegel 20.994 točk, enega najvišjih rezultatov med vsemi prenosniki doslej. 15,4-palčni svetleči zaslon prikazuje sliko širokega formata ločljivosti 1440 × 900 pik. Zaslon je nekoliko neenakomerno osvetljen.

Pri zbiranju zmogljivostnih skalpov ne smemo pozabiti na vgrajeni bliskovni pomnilnik (flash), za 1 GB ga je. Pomnilnik nadomešča počasnejši disk pri začasnem shranjevanju (paging) pomnilniških strani, ko primanjkuje sistemskega pomnilnika. Ta tehnologija se imenuje ReadyBoost, deluje pa samo v okolju Windows Vista. V resnici nam kake pohitritve ni uspelo izmeriti ...

Diska (160 GB) se ne bi sramoval nobeden od tekmecev, vsestranski zapisovalnik optičnih nosilcev (CD, DVD) pa je v današnjih prenosnikih praktično neizbežen. Tudi z vmesniki in priključki je FL90 spodobno opremljen. Poleg štirih vtičev USB, modema, ožičene omrežne kartice in priključka VGA sta na voljo še izhod S-video ter vmesnik firewire. Za brezžično komunikacijo lahko izkoristimo bluetooth in brezžično omrežno kartico (standard 802.11a/b/g/N).

Vgrajeni akumulator sodi v povprečje in zagotavlja energijo za dobri dve uri delovanja. Tipkovnica ni najbolje vpeta in se na levi strani precej upogiba, ima pa originalno natisnjene slovenske znake. Sledilna ploščica s pripadajočima (nekoliko pretrdima) tipkama opravlja svoje delo korektno. Pod tipkovnico najdemo bralnik prstnih odtisov, na zgornjem robu nad zaslonom pa je spletna kamera (ločljivost 2 megapiki).

Prenosnik lahko kupimo brez operacijskega sistema, na priloženi plošči CD-ROM pa najdemo gonilnike za okolji Windows XP ter Vista. Drugih programov se pri takem notesu ne moremo nadejati. Če upoštevamo še ceno operacijskega sistema, pa cena tako "sestavljenega" prenosnika niti ni več tako nizka in dobimo za podobno vsoto tudi že kak podobno zmogljiv model katerega od uveljavljenih izdelovalcev.

Anni Compal FL90

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 80,9.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 75,3.

Trajanje delovanja: 2 uri 9 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 5.

Mere: 36,2 × 26,6 × 3,9 cm, 2,9 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7100, 1,8 GHz, 2 GB RAM, 160 GB disk, DVD?RW (DL), WLAN 802.11a/b/g/Draft-N, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1440 × 900 pik.

Operacijski sistem: Ni ga.

Prodaja: Anni, www.anni.si.

Cena: 999 EUR.

Za: Zmogljivost, grafična kartica.

Proti: Slabo vpeta tipkovnica, trajanje delovanja, pomanjkanje dodatne programske opreme.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji