Objavljeno: 4.9.2012 09:27 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Julij-avgust 2012 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Lenovo ThikPad Edge E530

Lenovovi prenosniki ThinkPad slovijo po kakovostnem ohišju in dobri tipkovnici in tak je tudi tokrat preizkušeni ThinkPad Edge, ki je je zaprt v nekoliko monotono, a kakovostno črno plastiko.

Na pokrovu prenosnika najdemo ThinkPadov logotip s svetlečo pikico nad i. Ta se po odprtju prenosnika ponovi na istem delu naprave.

Tam najdemo tudi omenjeno kakovostno tipkovnico, na sredini katere je tudi krmilna paličica, prav tako značilna za vse modele ThinkPada. Pod tipkovnico je drsna ploščica, ki je nekoliko zgrešen projekt sodobnih modelov ThinkPada, saj je klik omogočen po celotni površini. Vse lepo in prav, vendar to zmanjša tako njeno natančnost kot tudi čvrstost. Klasična rešitev s tipkami nam je bila bolj všeč.

Nekako v slogu Applovega Launchpada si je Lenovo tokrat zamislil svojo programsko rešitev SimpleTap, ki morda na napravah z zaslonom, občutljivim na dotik, dobi prave razsežnosti, na klasičnem prenosniku pa povečava ikon čez celoten zaslon nima prave prednosti, vsaj v tej izvedenki ne.

Zaslon prenosnika je kljub razmeroma visoki ceni za razred nižje, kot bi pričakovali, saj ponuja le 1366 × 768 pik delovne površine in je opremljen s klasično matriko TN, katere vidni kot je razmeroma omejen.

V notranjosti se skriva zmogljiv Intelov i7 procesor, ki bije pri 2,1 GHz in se skupaj s povprečno odmerjenim pomnilnikom velikosti 4 GB odreže zelo dobro, predvsem pri večpredstavnih opravilih, pri poslovnem indeksu pa bi pričakovali tudi nekaj več. Solidna je tudi grafična plat tega prenosnika, ki jo zastopa grafika nVidia GT520M.

Kljub razmeroma skromnemu akumulatorju pa zmogljivost tokrat ni na škodo avtonomije, saj prenosnik zagotavlja kar slabe 4 ure avtonomije ob povprečni obremenitvi. Poleg izhoda VGA in HDMI najdemo na levi strani prenosnika še tri med seboj dovolj ločene USB vhode in še enega na desni poleg optične enote. Na sprednji strani pa najdemo poleg solidnih zvočnikov še bralnik pomnilniških kartic.

ThinkPad Edge E530 je glede na zmogljivosti in kakovostno izdelavo razmeroma ugodna izbira. Nizka cena pa se pozna predvsem na slabšem zaslonu in skromneje odmerjenem pomnilniku.

Lenovo ThikPad Edge E530

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 136.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 207.

Trajanje delovanja: 3:51.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 7.

Mere: 37,7 × 24,5 × 3,53 cm, 2,45 kg.

Značilnosti: Intel Core i7-3612QM 2,1 GHz, 4096 MB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 x 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64-bit.

Cena: 1066 EUR.

Prodajajo: www.alterna-i.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Za: Dobre zmogljivosti in grafika, skromna poraba elektrike, kakovost izdelave, tipkovnica, cena.

Proti: "Tresoča" drsna ploščica, ločljivost zaslona, odpiranje zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji