Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2017

Aktualni izziv IT: zagotavljanje nepretrganega poslovanja

Unistarjev RoglIT je že tradicionalno dogodek, ki vsako leto začne sezono domačih konferenc IT. Letošnji poslovno- izobraževalni dogodek je bil že 12. po vrsti, rdeča nit pa je izpostavila pomen nepretrganega poslovanja.

Na konferenci RoglIT 2017 se je ob vznožju Pohorske strmine zbralo več kot 200 udeležencev. Najprej jih je pozdravil uspešni kajakaš Nejc Žnidaršič in spomnil, da divje vode pozna tudi panoga IT. Sodobno digitalna in poslovna okolja so še kako aktivna, na trenutke tudi agresivna, temu primerno pa mora biti prilagojena tudi infrastruktura IT, posebej tista, ki mora zagotavljati nepretrgano poslovanje.

Miran Boštic, predsednik uprave družbe Alterna, ki je lastnica podjetja Unistar PRO, je spomnil, da podjetje na trgu deluje že skoraj 30 let. »V našem poslu bronastih in srebrnih medalj ni, je le zlata. Ali dobiš posel ali pa ne. Če si vse naredil prav, uspeš. In mi očitno delamo stvari prav,« je dejal Boštic.

V nadaljevanju je vodstvena ekipa podjetja, na čelu s Pavletom Jazbecem, generalnim direktorjem Unistar PRO, predstavila ključne trende na področju IT. Računalniški oblak, informacijska varnost, internet stvari ter umetna inteligenca so trendi, ki bodo v letošnjem in prihodnjih letih krojili prihodnost okolij IT. Tudi digitalna preobrazba že kaže, kako bo močno spremenila sleherni posel, saj se že oblikujejo očitni digitalni ekosistemi. Analitsko podjetje Gartner napoveduje, da bodo leta 2020 tudi največja svetovna podjetja močno odvisna od lastne sposobnosti oblikovanja digitalnih izdelkov, storitev in izkušenj. In seveda prodaje le-teh.

Teorija postaja praksa

Kako poslovati kar najbolje? Bržkone tudi tako, da poslujemo stalno. Zagotavljanje nepretrganega poslovanja je v praksi velik izziv za vsako informacijsko okolje in oddelek IT. Od podjetij, ki želijo resnično poslovati nepretrgano, oziroma vsaj v načinu 24/7/70/225, namreč zahteva nadvse zanesljivo infrastrukturo IT in storitve. To pa je v času, ko podjetja od svojih okolij IT zahtevajo skrajno prilagodljivost poslovnim potrebam, skladno z digitalno preobrazbo poslovanja, ter kar najboljšo stroškovno učinkovitost, zahtevna naloga.

»Nepretrgano poslovanje je nekakšen sveti gral informatikov. Tisti ultimativni cilj, ki ga v zadnjih letih podjetjem skorajda ni uspe(va)lo doseči. Vse večja zapletenost informacijske infrastrukture, stalno povečevanje kibernetskih groženj po številu in obliki, pa tudi poslovne potrebe po obdelavi vedno večje količine varnostnih dogodkov, so izzivi, s katerimi se spoprijema vsaka organizacija, ki pri svojem delu uporablja opremo IKT in je povezana v svetovni splet,« je povedal Jazbec in dodal: »Viri, tako finančni, še bolj pa človeški, so omejeni. Oddelki IT v podjetjih imajo zato vrsto težav pri zagotavljanju nepretrganega poslovanja, saj jim jo lahko zagodejo tako strojna kot programska oprema pa tudi zunanji dejavniki – izpadi komunikacijskega omrežja ponudnika, hekerji itd. Unistar PRO je prav zato že pred leti postavil svoj napreden podatkovni center, iz katerega številne storitve IT ponuja strankam – varno in zanesljivo. Oblak PRO.cloud smo zgradili prav zato, ker verjamemo v hibridno obliko sodobne informatike.«

Domača realnost IT

Domača podjetja že danes veliko večino proračunov IT porabijo za plače informatikov in dejstvo, da infrastruktura sploh deluje (karikirano: da so luči prižgane). Tudi v prihodnjih letih analitska podjetja napovedujejo, da se stanje ne bo bistveno spremenilo, čeprav je recept za napredek na področju IT znan – več bi morali vlagati v razvoj. Kljub temu bosta po ocenah Gartnerjevih analitkov kar dve tretjini naložb v IT še vedno tesno povezani z infrastrukturo IT. V ospredju bodo naložbe v napredno (in pametno) programsko opremo ter storitve iz računalniškega oblaka. Slednji je že danes najenostavnejša in najhitrejša pot do zagotavljanja nepretrganega poslovanja, a se morajo podjetja odločiti za selitev poslovanja v oblak. Torej podatke prenesti v »računalnik nekoga drugega«. Izbira partnerja IT bo tako še kako pomembna. A kompleksnost aktualnih okolij IT in vedno težje obvladljivi izzivi, povezani z zagotavljanjem informacijske varnosti, bodo podjetja prej ali slej privedli do tega, da bodo primorana informatiko vendarle zaupati pravim strokovnjakom in podatkovnim centrom.

Informatiki so na letošnjem RoglITu pridobili vrsto znanj, kako zagotoviti visoko razpoložljivost infrastrukture ter doseči nepretrgano poslovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji