Objavljeno: 26.2.2008 00:53 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Februar 2008 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Acer Aspire 7520G

Acerjev 17-palčni velikan Aspire 7520G je namenjen predvsem uporabnikom, ki računalnika ne bodo preveč prenašali, saj je s svojimi merami in težo (pa tudi trajanjem delovanja) mišljen predvsem kot nadomestilo za namizni računalnik.

Središče dogajanja v tem prenosniku zaseda AMDjev dvojedrni procesor Turion 64, ki deluje s taktom 2 GHz. Pri delu mu pomaga 2 GB pomnilnika, kar zagotavlja solidno učinkovitost dela v okolju Vista za domačo rabo. To pa je tudi vse, saj 7520G ni noben hitrostni rekorder. Na vseh hitrostnih preizkusih se je izkazal povprečno.

Močnejša plat tega Acerjevega prenosnika je prikazovanje večpredstavnih vsebin. Pri tem mu izdatno pomaga grafična kartica nVidia GeForce 8400M z 256 MB namenskega pomnilnika. Kartica krmili 17-palčni svetleči zaslon, ki je za to velikost za kakega uporabnika morda premajhne ločljivosti, 1440 × 900 pik. Tisti z manj ostrim vidom pa se ne bomo pritoževali.

O tem, da je temu prenosniku vloga domačega večpredstavnega središča pisana na kožo, govori tudi njegova opremljenost. Na dveh diskih je kar 320 GB prostora, skriti razdelek za povrnitev računalnika v začetno stanje zasede slabih 10 GB. Seveda brez zapisovalnika DVD-RW ne gre. Vgrajen je tudi digitalni tv sprejemnik po standardu DBT-T. A ta bo, vsaj v naših krajih, bržkone neuporaben, saj signala MPEG4, ki ga oddaja RTV Slovenija, sprejemnik ne "razume".

Tudi z vmesniki in priključki je Aspire dobro opremljen. Poleg štirih vtičev USB 2.0, firewire, video izhodov VGA, DVI-D ter S-video je na voljo še komunikacijski komplet - modem, ožičena omrežna kartica, bluetooth ter brezžična omrežna kartica. Ta nas je nekoliko razočarala, ker pozna samo omrežja 802.11 b/g, medtem ko že dodobra razširjeni Intelovi nabori Santa Rosa prepoznajo tudi 802.11 a in draft-N 2.0 omrežne naprave. Nad zaslonom je vgrajena spletna kamera, najdemo tudi bralnik pomnilniških kartic, za morebitne razširitve pa je namenjena reža za kartice ExpressCard.

Akumulator je sorazmerno skromen (4000 mAh) in ob zaslonu, ki je požrešen na energijo, in dveh diskih ni nič čudnega, da zmore zagotoviti energije za zgolj uro in pol delovanja. Ker je na voljo precej prostora, ima tipkovnica tudi številčni del. Nad njo in nad sorazmerno dobrimi zvočniki je še šest hitrih tipk. Tipkovnica ni preveč dobro vpeta, pa tudi občutek pri tipkanju ni prepričljiv. Niti sledilna ploščica nas ni navdušila, res pa opravi delo večinoma korektno, le občasno smo opazili nekaj zatikanja. Njene tri tipke so solidne, srednja bi lahko bila nekoliko mehkejša.

Aspire 7520G je opremljen z res razkošno programsko opremo, ki je obarvana predvsem večpredstavno (Windows Media Center, obilica iger), ne manjka pa niti Nortonov paket za varno uporabo spleta. Njegovo polno učinkovitost bodo kupci uživali tri mesece, potem pa bo treba (spet) odpreti denarnico.

Acer Aspire 7520G

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 69,5.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 67,8.

Trajanje delovanja: 1 ura 32 minut.

Zgradba in oprema: 8,5.

Velikost in teža: 7.

Mere: 40,4 × 29,8 × 4,1cm, 3,7 kg.

Značilnosti: AMD Turion 64 x2, 2,2 GHz, 2 GB RAM, 2 × 160 GB disk, DVD?RW (DL), WLAN 802.11 b/g.

Zaslon: 17-palčni, 1440 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 1169 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Opremljenost, obilica programske opreme.

Proti: Trajanje delovanja, mere, tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji