Teme - umetna inteligenca

 • Algoritem bo odločal o investiranju v mlada podjetja

  Pri španskem gigantu s področja telekomunikacij, podjetju Telefonica, so predstavili tekmovanje, namenjeno mladim, t.i. »start-up« podjetjem. Pri tem pa bo tako podjetja, ki bodo sodelovala, kot tudi samega zmagovalca, izbral računalniški algoritem. Slednji bo sprva v uporabi prihodne leto, ko bodo s tekmovanjem začeli v različnih mestih. Ciljajo na podjetja, ki se ukvarjajo s strojnim učenjem – da bo algoritem, zasnovan na strojnem učenju izbiral najboljša mlada podjetja, ki se ukvarjajo s strojnim učenjem, je seveda zanimivo že samo po sebi.

  Objavljeno: 12.8.2015 16:00 | Teme: umetna inteligenca
 • Menda bi nas umetna inteligenca lahko – ugonobila

  Naslov se sliši kot iz znanstvene fantastike (Terminator?), vendar se tega menda bojijo zelo ugledna imena iz sveta znanosti. Znanstveniki iz univerze MIT, ekipe okoli računalnika IBM Watson, raziskovalci Microsoft Research in globalnih zvezd, kot sta Richard Hawking in Elon Musk (SpaceX, Tesla) so se namreč podpisali pod odprto pismo s katerim želijo opozoriti na nevarnost, ki nam menda preti v prihodnosti. Obstajala naj bi resna nevarnost, da bo človeštvo v prihodnosti umetno inteligenco razvilo do take mere, da bi jo bilo nemogoče nadzorovati, če bomo to dopustili. Kot primer navajajo samodejno vozeče avtomobile, ki se bi lahko v kriznih primerih samodejno določali, ali je v izogib nesreči bolje zbiti pešca ali kolesarja in samodejno orožje, ki bi se samo odločalo koga in kdaj napasti (pred dvema letoma so strokovnjaki Združenih narodov že pozvali k moratoriju na razvoj tovrstnega orožja).

  Objavljeno: 13.1.2015 13:00 | Teme: umetna inteligenca
 • Googlov kvantni skok pri razpoznavi slik

  Googlovi znanstveniki, ki se ukvarjajo s področjem računalniškega vida, so uspeli naredi veliki preskok na področju računalniškega učenja za razpoznavo in opisovanje fotografij. Novi algoritmi obljubljajo, da bodo računalniki znali pravilno razpoznati predmete na fotografijah in jih obenem samodejno opisati v naravnem jeziku.

  Objavljeno: 19.11.2014 01:00 | Teme: google, umetna inteligenca
 • Microsoftov projekt Adam

  V Microsoftu že dlje časa razvijajo nov sistem strojnega učenja, poimenovan projekt Adam, ki naj bi pri zaznavanju okolice znal posnemati človeške možgane.

  Objavljeno: 23.7.2014 09:30 | Teme: microsoft, umetna inteligenca
 • Računalnik prepričal žirijo, da je človek

  Alan Turing, matematični genij, ki je med drugo svetovno vojno s svojo ekipo v Bletchley parku uspel razvozlati nemški šifrirni mehanizem Enigma (leta 1952 so ga kemično kastrirali, ker je bil homoseksualec, dve leti kasneje pa je naredil samomor), je že leta 1950 definiral, kako odgovoriti na vprašanje ali so računalniki sposobni inteligentnega razmišljanja. Če bi računalnik človeškega sogovornika uspel prepričati, da se pogovarja s človekom, naj bi bil odgovor »da, računalnik je inteligenten«.

  Objavljeno: 9.6.2014 12:00 | Teme: umetna inteligenca

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

WgtTlaQnT-o

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji