Teme - pametna ura

 • Padec prodaje pametnih ur

  Sodeč po poročilu analitskega podjetja IDC naj bi pametne ure zabeležile kar občuten padec v prodaji. Število dostavljenih ur naj bi v zadnjem letu padlo za 51,6%. V tržnem deležu sicer vodi Apple s svojo Watch, v tretjem četrtletju 2016 so dostavili dober milijon teh naprav, kar je dobra četrtina v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko so jih dostavili 3,9 milijonov. Edini, ki je med petimi največjimi na tem področju zabeležil rast, je bil Garmin, a so tudi tam številke zelo nizke.

  Objavljeno: 26.10.2016 09:00več
 • Jabolčna ura druge generacije

  Včeraj predstavljeni telefon iPhone 7 (in 7 Plus) bo spremljala jabolčna ura druge generacije Apple Watch Series 2. Nosljiva naprava s pametjo bo imela enak videz in velikost zaslona kot predhodnica. Spremembe tičijo v podrobnostih in prenovljenem operacijskem sistemu watchOS 3. Slednjega bo deležna tudi prva, po novem občutno znižana, Applova pametna ura. Apple Watch 2 bo vodoodporna do 50 metrov globine in primerna za plavalce. Vgrajeni GPS bo poskrbel za natančnejše spremljanje najrazličnejših vadb, posebna izdaja Nike pa navdušila nedeljske tekače.

  Objavljeno: 8.9.2016 07:30več
 • Asus ZenWatch 3

  Asus je v Berlinu na sejmu IFA predstavil novo pametno uro, model ZenWatch 3. Gre za okroglo uro s sistemom Android Wear, uporablja pa novi Qualcommov Snapdragon 2100 procesor, namenjen prav tovrstnim napravam. Po njihovih besedah se bo baterija v petnajstih minutah napolnila na šestdeset odstotkov, zdržala pa naj bi dva dni povprečne uporabe. Zaslon ima ločljivost 400 × 400 pik, po diagonali meri 1,39 palca, gre pa za AMOLED osvetlitvijo. Ura je tudi razmeroma tanka (tanjša od Apple Watch in Huawei Watch), v globino meri slab centimeter, cena naj bi bila okoli 230 evrov, v Evropi bo na voljo oktobra.

  Objavljeno: 2.9.2016 08:00več
 • Prva generacija ur z Android Wear ne bo deležna verzije 2.0

  Operacijski sistem Android Wear še ni dopolnil dveh let, a že izbira med napravami, ki bodo deležne najnovejših posodobitev. Po LGju, ki je opozoril lastnike ure G Watch naj jeseni ne pričakujejo nadgradnje Android Wear 2.0, je podobno opozorilo izdala še Motorola. Uporabniki s prvo uro Moto 360 tako ne bomo deležni tipkovnice, razširjenih lebdečih pripomočkov in drugih dobrot, ki jih prinaša jesenska posodobitev. Čeprav je starejša strojna oprema primerljiva z današnjo, lahko podobno usodo pričakujejo tudi lastniki Samsungove Gear Live in ASUSove ZenWatch.

  Objavljeno: 12.6.2016 09:00več
 • Pametna ura z uporabniškim vmesnikom na roki

  Pametne ure so zmogljive naprave z določenimi omejitvami, ki jih proizvajalci rešujejo na najrazličnejše načine. Največja ovira pri uporabi pameti v sodobnih urah je majhnost pripadajočega zaslona. Kljub zmogljivosti uporabniškega vmesnika je interakcija z njim omejujoča. Uro najlažje nadzorujemo z gestami ali glasom. Pri Samsungu želijo v prihodnosti uporabiti drugačen pristop. Njihova vloga za zaščito patenta razkriva, da želijo Korejci zaslon ure razširiti na roko. Naročno okrasje prihodnosti bo opremljeno s tipali, ki bodo zaznavala dotike na navideznem zaslonu in prilagajala prikaz obliki roke. Kdaj bo ideja zaživela v praksi, ni znano.

  Objavljeno: 15.5.2016 10:00več
 • Prva prava pametna ura podjetja Swatch

  Priljubljen švicarski proizvajalec ur predstavlja svojo prvo pravo pametno uro. Po manjših izletih na trg pametnega naročnega okrasja, Bellamy in Touch Zero One, ki sta z omejenimi zmožnostmi ciljala na nišno ciljno občinstvo (plačevanje in odbojka), bodo Švicarji na trg splavili model Tissot Smart-Touch. Pametni Tissot se bo med drugim lahko sparil z izbranim telefonom, iz pripadajoče solarne vremenske postaje prejel informacije o vremenu, meril višino ter brezžično preverjal točnost časovnega prikaza. Ura, ki je ocenjena med 1100 in 1200 dolarji, bo imela baterijo, ki naj bi zdržala leto dni. V pomoč ji bo solarno polnjenje in prikaz časa, ki deluje tudi po prekinjeni povezavi s telefonom.

  Objavljeno: 21.3.2016 10:00več
 • Pametne ure bolj priljubljene od švicarskih

  Raziskava podjetja Strategy Analytics razkriva, da so prvič v zgodovini pametnih ur prodali več kot švicarskih. V zadnji četrtini lanskega leta jih je posvojilo 8,1 milijona novih uporabnikov, kar je 200.000 več kot v primeru švicarskih ur. Slednjim kljub rasti prodaje na večini svetovnih trgov ni uspelo nadomestiti upadanja zanimanja v Hongkongu in ZDA. Močna denarna enota in upočasnjena ekonomska rast sta Švicarjem na dveh največjih trgih povzročili nemalo preglavic, padec prodaje za odstotek ali dva pa pri tako vrednih izdelkih nikoli ne pomeni, kaj dobrega. Bolj priljubljene ure od švicarskih so tako bile pametne, v prvi vrsti Applove in Samsungove. Kar osem od desetih prodanih pametnih ur je bilo korejskih ali z logotipom ugriznjenega jabolka.

  Objavljeno: 21.2.2016 09:00več
 • Apple Watch že na drugem mestu

  Applova pametna ura je v svojem prvem polnem četrtletju prodaje dosegla soliden uspeh, po podatkih IDCja je dobila 18,6 odstotkov tržnega deleža med napravami, ki jih nosimo na zapestju. To jo uvršča na drugo mesto za napravami FitBit. Slednjih se je v tretjem četrtletju prodalo 4,7 milijonov, Applovih naprav pa 3,9 milijonov. Sledijo naprave podjetja Xiaomi, na četrtem mestu je Garmin, na petem pa kitajski XTC. Slednji je tako prehitel Samsung, kljub splavitvi nove ure Gear S2 (to smo preizkusili v zadnji številki Monitorja).

  Objavljeno: 9.12.2015 11:00več
 • LG je preklical pametno uro Watch Urbane 2nd Edition

  Korejski proizvajalec LG se je odločil za nenavadno potezo in je pametno uro LG Watch Urbane 2nd Edition umaknil iz prodaje le šest dni za tem, ko so začeli sprejemati naročila. Nesrečnim prvim kupcem bodo vrnili celotno kupnino.

  Objavljeno: 21.11.2015 01:00več
 • Nov val pametnih ur in zapestnic

  Pred nami je novi val pametnih ur in zapestnic. V roku le nekaj dni so svoje nove modele predstavili Garmin, Fossil, Polar, za nameče pa pričakujemo tudi novo generacijo ur od Samsunga. Poudarke je predvsem na dodatnih tipalih za merjenje srčne utripa, ki ga vsi po vrsti zdaj merijo tako kot Apple Watch – na zapestju.

  Objavljeno: 24.10.2015 01:00več