Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2015 | Teme: pametna ura

Android na zapestju

Pametne ure so z nami že nekaj časa, a se niso razvijale s hitrostjo pametnih telefonov. Glavni krivec je pomanjkanje osrednje platforme, ki bi navdihovala tako izdelovalce strojne opreme kot razvijalce programskih pripomočkov. Pomanjkanje se je kazalo pri različnih usmeritvah, končni izdelki, ki so na policah zaman čakali kupce, so bili popolnoma različni, neprivlačni in, milo rečeno,   zmedeni. Neužitno godljo nameravajo izboljšati Googlovi kuharji.

Osrednja zamisel spletnega velikana prinaša na področje pametnih ur (in drugih nosljivih naprav) svež veter. Android Wear je operacijski sistem (platforma, ekosistem), ki predpostavlja, da naprave z njim ne bodo zamenjava za telefon, temveč ga bodo zgolj dopolnjevale. Ali drugače, zaradi njih bomo mobilnega pametnjakoviča večkrat pustili v žepu. Nosljivim napravam prilagojeni Android je naletel na topel sprejem. Logično, saj izdelovalcem zagotavlja poceni in preprost prehod na hitro razvijajoči se trg. Priznana imena, izdelovalci ur, ki ponavadi nimajo močnega oddelka za programski razvoj, lahko z malo stroški zlahka splavijo lastno pametno uro, spet drugi platformo posvojijo za napad na nižji cenovni trg. V vsakem primeru smo uporabniki na boljšem kot pred prihodom Googlovega Weara. Povečala se je izbira, naprave pa postajajo vedno bolj ustrežljive. Kljub temu da se je Google na podlagi slabih izkušenj z Androidom tokrat odločil, da Weara izdelovalci ne smejo spreminjati po lastnem okusu, ga je doslej posvojilo tudi precej imen, ki jim pametne ure še zdaleč niso tuje, med njimi Samsung, Sony, LG in Asus.

Ura, ki je zanetila ogenj

Pebble – ura z zaslonom iz elektronskega papirja

Pebble – ura z zaslonom iz elektronskega papirja

Pebble je pametna ura z zaslonom iz elektronskega papirja. Njen razvoj so omogočili podporniki kampanje na inkubatorju Kickstarter. Uspeh slednje je zunanjim opazovalcem razkril, da zanimanja za te izdelke ne manjka. Nizkocenovni Pebble je do končnih kupcev prispel, a jih je pustil precej hladne. Njegovi razvijalci se trudijo naprej in z novimi izdelki utirajo pot  posnemovalcem. Njihove ure uporabljajo lasten operacijski sistem Pebble OS in s pomočjo spremne aplikacije delujejo tako z napravami iz Googlovega kot Applovega sveta. Za ure Pebble je spisanih že več kot 3000 aplikacij. Osrednja privlačnost ur je, poleg nizke cene,  avtonomnost. Ure Pebble polnimo enkrat na teden, tekmeci pa povečini z enim polnjenjem stežka zdržijo ves dan.

Naprava s sistemom Android Wear uporabniku omogoča, da sprejema ali zavrača klice (vendar se klic nato opravi s telefonom in ne z uro!), bere in odgovarja na elektronsko pošto in besedilna sporočila (slednje le prek prepoznave govora, ki slovenščine seveda ne pozna!), vsak dan spremlja razne telesne dejavnosti, nadzira predvajanje glasbe, narekuje zapiske in opozorila (ne, nič slovenščine!), uporablja koledar, dobi odgovor na tisoč in eno vprašanje ter še mnogokaj, odvisno od razvijalcev programske opreme oziroma programov, ki si jih posameznik omisli. Naprava z Android Wearom je sopomenka za informacijo, ki je vedno z uporabnikom. V osnovi gre za opozorilno središče s telefona v obliki ure ali pomočnika Google Now na zapestju. Ko se posamezna sporočila prikažejo na zaslonu ure, jih s potegom prsta desno odstranimo s seznama in naredimo prostor novim. Če posamezno sporočilo zahteva nadaljnje dejanje, na primer pošiljanje odgovora na prejeti SMS, izberemo nasprotno prstno gesto. Poteg prsta z desne na levo nam prikaže razpoložljive akcije, ki so na voljo ob trenutno prikazani informacijski kartici.

Če je uporabnik, lastnik ure z Android Wearom, obenem tudi oboževalec digitalnega pomočnika Google Now, toliko bolje, saj se pametni ročni okras z Googlovim sistemom močno opira nanj. Ura zna prikazati informacije o vremenu, nogometnih tekmah, rojstnih dnevih prijateljev, gneči na cestah do priljubljenih destinacij in še kaj. Seveda ne manjka niti najmočnejša plat Googlovega pomočnika, iskanje najrazličnejših podatkov po spletu. Kot v primeru rabe Google Now je tudi z uro zahtevano znanje angleščine ali drugega bolj razširjenega jezika. Na mestu je informacija, da moramo zaradi podcenjenosti naše materinščine za napredno rabo pomočnika Google Now na uri tuji jezik nastaviti tudi matični napravi v obliki izbranega (in s povezavo Bluetooth sparjenega) pametnega telefona. Napredna raba pomeni lično podane odgovore na naključna vprašanja tipa, kako visok je Roger Federer, kdaj je bil prvi wimbledonski turnir ali koliko ljudi živi v Afriki. Google Now o vprašanjih, na katera ne ve odgovora iz prve roke, poišče informacije v spletu in jih postreže v obliki zadetkov na Googlovem iskalniku.

Jabolčna ura

O Applovi uri izvirnega imena (Watch) je znanega precej, še vedno pa ne vemo, kdaj jo bo moč kupiti.

O Applovi uri izvirnega imena (Watch) je znanega precej, še vedno pa ne vemo, kdaj jo bo moč kupiti.

Apple Watch bo na voljo v dveh velikostih (1,5 in 1,65 palca), različnih barvah, s številnimi paščki in dodatki. Domišljeno oblikovani uri sta namenjeni lastnikom Applovega telefona iPhone. Vanju bo vgrajeno mnoštvo tipal, nabrita pomočnica Siri ter inovativni nadzorni gumb, ki ga bo veselje vrteti. Kdaj, še ni znano.

Videz ure (številčnice) po želji prilagajamo. Početje je neverjetno privlačno in zabavno, zato se hitro privadimo, da imamo vsak teden (skoraj) novo uro. Nežnejši spol je nad kameleonsko močjo ure z Android Wearom še bolj navdušen, saj jo zlahka prilagaja trenutni kombinaciji oblačil. Funkcionalnost je bržčas najzaslužnejša za hiter uspeh Googlove platforme in razmah nosljivih naprav. Zmožnost, ki dvesto evrov vredno napravo v hipu spremeni na 15.000 bruseljčanov ocenjeno uro, je zlata vredna. Ni čudno, da so med najbolj prodajanimi programi za naprave z Android Wearom dostojni posnetki ur, med katerimi ne manjkajo Rolex, Cartier, Fossil in Swatch. Različni modeli so na voljo tudi zastonj, na spletiščih, kakršno je FaceRepo, lahko pa si jih naredimo sami ob pomoči programov, med katerimi vodi Facer.

Ponudbi na spletišču FaceRepo se že pozna, da je sodno prečiščena. Brezplačni Rolexi niso dolgo pluli mimo radarja lastnikov prestižne znamke.

Ponudbi na spletišču FaceRepo se že pozna, da je sodno prečiščena. Brezplačni Rolexi niso dolgo pluli mimo radarja lastnikov prestižne znamke.

Android Wear dodatno zasije s tujimi aplikacijami, ki jih dobimo na tržnici Google Play. Med njimi najdemo pripomočke znanega porekla (Microsoftov Bing Torque), dokazana orodja s telefonskega in tabličnega Androida (Evernote), nadobudne novince (Bring!) in igre (2048).

V divjini

Kljub trudu velikanov je prostora tudi za outsiderje. V Googlovem okolju se trudijo predvsem izdelovalci, ki so že užili uspeh z Androidom (Samsung, Sony, LG). Izdali so plejado ur, Samsung serijo Gear (nazadnje z ukrivljenim zaslonom), Sony SmartWatch in LG G Watch, a  niso spodbudile večjega zanimanja kupcev. Da niti v zaprtem okolju podjetja Apple ne manjka nadobudnih idej, smo odkrili z uro I’m Watch, ki pa je na testu pokazala hibe v obliki premajhnega zaslona, občasne hroščatosti, zmogljivosti akumulatorja in previsoke cene. Kljub temu velja vedeti zanjo in še naprej oprezati za posnemovalci. Izbire je vedno več, to pa koristi samo enemu v kupčiji – kupcu.

Najboljše aplikacije

Čeprav je Android sorazmerno novo okolje, kakovostnih aplikacij v njem ne manjka. Z naslednjimi izdelki dodobra razširimo obzorja izbranemu zapestnemu okrasju. Prvi tak je Wear Mini Launcher, zaganjalnik na uro nameščenih programov. Ker je privzeta pot do slednjih precej zamudna, obsega glasovni priklic pomočnika, ustrezno gesto in izbiro ukaza Start, je tuji tak pripomoček dobrodošel. Z Wear Mini Launcher ustvarimo bližnjico, za zagon nameščenih programov ni treba drugega kot poteg prsta z leve na desno, ki prikliče magični, na uri z Android Wearom tako pogrešani seznam. Za nameček je program izdatno nastavljiv, usmerjamo tako način prikaza seznama kot vnose na njem, obenem pa vsebuje nekaj hitrih bližnjic za pogosto rabljene nastavitve telefona. Z njimi poiščemo izgubljeni telefon (alarm), če smo ga založili v bližnji okolici, ga utišamo, nastavimo glasnost, mu vklopimo (ali izklopimo) brezžično povezavo in ustvarimo brezžično dostopno točko. Vse našteto naredimo, ne da bi telefon enkrat samkrat prijeli v roke. Wear Mini Launcher je popolnoma brezplačen, nakup v aplikaciji je namenjen le dobrovoljnim prispevkom, ki avtorje programa nagradijo za trud.

O Applovi zamudi (z uro) pričajo tudi izdelovalci pametnih ur, ki upajo na uspeh v sicer precej tesno zaprtem okolju z jabolčnimi izdelki. Med njimi smo pred časom vzeli pod drobnogled uro I’m Watch.

O Applovi zamudi (z uro) pričajo tudi izdelovalci pametnih ur, ki upajo na uspeh v sicer precej tesno zaprtem okolju z jabolčnimi izdelki. Med njimi smo pred časom vzeli pod drobnogled uro I’m Watch.

Daljinsko upravljanje telefona si poenostavimo z aplikacijo Toggles Wear (1 EUR). Z njo preprosto nadziramo glasnost osrednje mobilne naprave, ji omogočimo povezavo Bluetooth ali WiFi, omejimo podatkovni prenos in podobno. Zelo preprost uporabniški vmesnik nam prihrani nemalo časa in stikanja za napravo v žepu. Brezplačne ali demo različice programa žal ni, a je zadeva tako enostavna, da hitro uvidimo, ali nam je pisana na kožo. Ob morebitni negativni izkušnji smo tako še vedno v časovnem okviru, ki ga določa tržnica Play za povračilo kupnine.

Pravkar spoznano daljinsko upravljanje telefona nadgradi aplikacija Tockle. Z njo med drugim vklapljamo in izklapljamo povezave, pošiljamo sporočila in se povežemo s programom Tasker, ki obilje zmožnosti poveča do nerazumnih meja. Pozna tudi govorne ukaze in je zastonj. Kljub nespornim razlogom, ki govorijo v prid programa Tockle, uporabnikom, ki stavijo precej na integracijo z vsemogočnim Taskerjem, priporočamo različico slednjega za nosljive naprave. WearTasker – Tasker for Wear je zvest osnovni premisi mobilnega programa Tasker. Če nam strma učna krivulja Taskerja ne dela preglavic, bo nosljiva različica za nas mana z neba. Postopek izdelave svežih nalog je preprost, načrtujemo in izdelamo jih v osrednjem programu Tasker (za telefone in tablice), nato izvajamo ob pomoči WearTaskerja na uri. Malo muje se nam hitro obrestuje, saj z navezo obeh aplikacij uri dodamo nesluteno moč. Preizkus za nameček ne stane nič, saj WearTasker brezplačno omogoča tri naloge. Kot prodajalec droge nas na nepredvidene dobrote najprej dobrohotno navaja, nato, ko želimo več, pa udari po žepu (1 EUR).

Facer ni samo pomoč pri uvažanju v spletu ulovljenih ur, temveč zmogljivo orodje za izdelovanje svojih oblikovalskih ambicij.

Facer ni samo pomoč pri uvažanju v spletu ulovljenih ur, temveč zmogljivo orodje za izdelovanje svojih oblikovalskih ambicij.

Pametne ure se zavedajo priljubljenosti družabnih povezav sodobnega sveta, zato tudi Android Wear izdatno podpira družabna omrežja. Med vsemi je za manjši zaslon nosljivih naprav najprimernejše omrežje Twitter, saj z omejitvijo objav na 160 znakov nehote objame filozofijo aplikacij, pisanih za pametna zapestna okrasja. Med aplikacijami, ki podpirajo tudi ure z Android Wearom, izpostavljamo plačljivo lepoto z imenom Talon for Twitter (Plus). Resda nas bo olajšal za 3 evre, ob predpostavki, da imamo na telefonu nameščen zadnji Android Lollipop 5.0, a se bo odkupil z oblikovnimi smernicami Material Design ter bliskovitim razvojem, ki je program v kratkem času ponesel v vrh tovrstne ponudbe na trgu.

Wear Mini Launcher je nujen pripomoček, ki uri z Android Wearom doda prepotrebno bližnjico do seznama nameščenih programov in razpoložljivih akcij. Obnašanje in spekter mu določimo s spremno aplikacijo na povezanem telefonu.

Wear Mini Launcher je nujen pripomoček, ki uri z Android Wearom doda prepotrebno bližnjico do seznama nameščenih programov in razpoložljivih akcij. Obnašanje in spekter mu določimo s spremno aplikacijo na povezanem telefonu.

Med zanimivejšimi pripomočki, ki jih lahko privoščimo zapestnemu prijatelju, so domiselne zamisli tipa LookBehind for AndroidWear (slab evro), ki nam ob pomoči ure v navezi s kamero na telefonu pričara pogled, ki se ga nismo nadejali. Na uri se vedno kaže prizor, kot ga vidi izbrana kamera na povezanem telefonu. Pripomoček nam omogoča na primer, da z očesom dosežemo sicer težko dostopne predele ob naključnem hišnem opravilu, pri vzdrževalnih delih na strežniku ali ob nespodobnih vzgibih v priljubljenem lokalu. Uporaba je odvisna od želja uporabnika, ki dela z orodjem. Isto počne aplikacija PixtoCam for AndroidWear (dober evro), le da je raba nagnjena bolj na fotografsko stran. Pripomoček je zamišljen kot desna roka domačega ljubitelja zamrznjenih slikovnih pik. Čeprav ga bržčas ne bomo potrebovali na dnevnem redu, izdatek PixtoCam for AndroidWear opraviči s številnimi zmožnostmi in rednimi nadgradnjami. V dodatno oko se pametna ura spremeni tudi s programom tinyCam Monitor PRO for IP Cam (3 EUR), ki sicer ni zgolj zadeva Wear, se pa zna povezati z nosljivo napravo in uporabniku omogočiti, da z njeno pomočjo nadzira področje pod nadzorom nameščenih kamer IP.

Poleg sistemskih se med programi za nosljive naprave z Android Ware najdejo tudi orodja za druga opravila. Njihovo iskanje olajša filter na tržnici Play.

Poleg sistemskih se med programi za nosljive naprave z Android Ware najdejo tudi orodja za druga opravila. Njihovo iskanje olajša filter na tržnici Play.

Med orodji, ki postanejo nepogrešljiva na zapestju, ne sme manjkati žepni računalnik. Nosljivih kalkulatorjev je na pretek, med boljšimi, če ne najboljši, je CalcWear (brezplačno), ki zna poiskati rezultate enostavnih matematičnih problemov, matric, pretvorb in drugih. Ker za zdaj podpira le kvadratne oblike ur, ljubiteljem okroglih (Moto 360) svetujemo alternativo Calculator For Android Wear, ki je prav tako zastonj in več kot sposobna reševanja pogostih matematičnih zagat.

Duolingo je ena izmed poučno zabavnih mobilnih aplikacij, ki povezavo z Android Wearom že privzeto vsebuje.

Duolingo je ena izmed poučno zabavnih mobilnih aplikacij, ki povezavo z Android Wearom že privzeto vsebuje.

Pri naštevanju najvidnejših pripomočkov, ki uro osmislijo v luči prostega časa, ne moremo mimo glavnega razloga, zakaj pametno zapestno okrasje večina ljudi sploh nosi. Rekreacija oziroma spremljanje telesnih dejavnosti, vnosa hrane, porabe kalorij, kakovosti spanca in podobne zadolžitve so med osrednjimi zadolžitvami pametnih ur (in drugih nosljivih naprav) zadnje generacije in pretežen razlog za njihov razmah v tako hitrem času. Med vidnejšimi predstavniki sta (v osnovi) brezplačna Runtastic Running & Fitness in Strava Running and Cycling GPS. Oba programa se povežeta z napravo porekla Android Wear, podpirata glasovne ukaze in prikažeta kopico rezultatov brez potrebe po delu s telefonom. Učenje tujih jezikov na telefonu omogoča Duolingo, igranje igri 2048 in Flopsy Droid.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji