Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Januar 2015 | Teme: pametna ura

Od zaslona se zvrti

Samsung je v zadnjem letu izdal toliko pametnih ur Gear, da jim je že skoraj težko slediti. Tokrat smo preizkusili model Gear S, ki je predvsem po zaslugi vrhunskega zaslona požel največje odobravanje.

Zaslon Gear S ima diagonalo kar 5 cm (dva palca), je tipa AMOLED in je za povrh še lepo ukrivljen.  Posebnost ure je tudi to, da je lahko nekoliko samostojna, saj ji lahko vgradimo telefonsko kartico nano SIM, da postane pravi pravcati ročni telefon. Kljub temu se za večino zmogljivosti, ki jih obvlada,  še vedno opira na bluetooth povezavo s telefonom. Pri tem mora biti slednji še vedno eden izmed zmogljivejših Samsungovih modelov. To ji štejemo za hudo pomanjkljivost, saj bi uporabniku, ki bi za uro morda še dal 400 evrov, res težko namignili še, da bo moral kupiti tudi pametni telefon, ki stane vsaj še enkrat toliko.

Združljivost Gear S (na kateri teče operacijski sistem Tizen) je omejena tudi programsko, saj dodatne programe zanjo najdemo le na »pododdelku« Samsungove trgovine z aplikacijami, čeprav je treba priznati, da je aplikacij vendar kar nekaj.

Je pa kar nekaj programov že nameščenih, tako lahko poslušamo glasbo (če si jo na uro pošljemo s telefona), se gremo šport (vgrajen je števec korakov in merilec srčnega utripa) in celo navigacijo, kajti nameščen je Nokiin navigator Here. Uri lahko tudi narekujemo, a S-Voice prepoznava le ukaze za klicanje stikov iz imenika, že pri urejanju koledarja pa se mu zatakne. Slovensko seveda ne razume.

Sicer pa lahko z Gear S telefoniramo, beremo in odgovarjamo na SMSe in elektronsko pošto (prek zelo drobne tipkovnice) in se nasploh gremo Jamesa Bonda, pardon Dicka Tracyja.  

Samsung Gear S

Pametna ura.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

✓    Odličen ukrivljen zaslon AMOLED. Delna samostojnost z lastno kartico SIM. Zaslonska tipkovnica.

✗    Zaslonska tipkovnica je zelo drobna. Nezdružljivost z Googlom, oz. Android Wear.

4396391

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji