Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2014 | Teme: pametna ura

Kitajski Švicarji

Nekoč davno so se začele širiti govorice, da bo Apple predstavil svojo pametno uro, in kar naenkrat so hoteli pametne ure izdelovati vsi. Razen tistih, ki v svetu ur pomenijo največ – Švicarjev. Do zdaj.

Švicarski Swatch, največji izdelovalec ur na svetu (med njegovimi blagovnimi znamkami je, recimo,  tudi luksuzni Tissot), je že pred časom dal vedeti, da se mu ne mudi z vstopom na trg pametnih ur. Za razliko od leta 2004, ko je z Microsoftom skočili na vagon novo predstavljenih »skoraj pametnih« ur in se opekel (ura Paparazzi in Microsoftova storitev zanjo sta dokaj hitro propadla), je tokrat bolj previden. Glede na to, da ga je v sedemdesetih letih povozila japonska revolucija baterijskih kvarčnih ur, je zdaj pripravljen; tehnologijo imajo, pravijo. A bodo najprej počakali in videli, kaj bodo s trgom naredili drugi izdelovalci (Samsung, LG, Motorola, navsezadnje Apple), in se šele nato odločili za morebitni vstop. Skratka, Švicarjev med pametnimi urami še nekaj časa ne bo.

Vsaj ne »velikih« Švicarjev. Čast, biti med prvimi, so se namreč lotili reševati v majhnem švicarskem podjetju Kronoz. Vprašanje pa je, ali so se tega lotili na pravi način. Ura ZeSplash, ki smo jo preizkusili, namreč meri predvsem na dovolj nizko ceno, da bo našla pot v vsak žep, malo manj pa temelji na natančni izdelavi in dobri uporabniški izkušnji.

Preizkušeni ZeSplash je živo rumene barve in že na otip »plastičen«, z zaslonom vred, ki je občutljiv za dotik in nima za telefone zdaj običajnega steklenega zaslona. Tudi kakovost zaslona (LCD, 240×240 pik) ni primerljiva z npr. Samsungovo uro Gear (2), a ne smemo pozabiti, da je slednja dvakrat dražja. Pohvalno pa je, da je polnilec že vgrajen in nam ni treba nositi s seboj še dodatne škatlice, kot na primer pri Gearu. Žal vanj ne gre katerikoli kabel mikro USB, saj je vtičnica nekaj globlja, kot smo vajeni pri telefonih in tablicah. Po besedah izdelovalca je tako, ker je ura vodotesna, tega pa z navadno vtičnico menda ne bi bilo mogoče doseči (no, vodotesni telefoni, kot je npr. Galaxy S5, teh težav nimajo). Vodotesnost je sicer le približna, slovenski zastopnik se je med preizkušanjem kar ustrašil, da bomo šli z uro v morje ali se morda oprhali. Ne, za to ZeSplash (kljub imenu) ni primerna.

S telefonsko aplikacijo nastavljamo, kaj vse bo ura znala prikazovati. Žal je izdelek precej neroden in hroščat.

S telefonsko aplikacijo nastavljamo, kaj vse bo ura znala prikazovati. Žal je izdelek precej neroden in hroščat.

Ura se s telefonom (iPhone ali Android) poveže prek povezave bluetooth, upravljamo pa jo prek zaslonskega vmesnika, ki je zelo podoben tistemu na uri Gear, in ob pomoči stranskih tipk. Telefonska aplikacija rabi le za nadzor, kako in katere informacije naj ura prikazuje, od elektronskih sporočil in SMSov do opozoril, naj se malce športno razmigamo. Žal je aplikacija zelo »kitajska« in precej nedodelana. Elektronsko pošto zna, recimo, prikazovati le prek vmesnikov POP3 in IMAP, ne pa tudi potisno, slednje je v današnjem času vendarle že standard. »Športni del« ure se ne zna povezovati z znanimi športnimi storitvami, kot je npr. Endomondo, temveč temelji zgolj na krajevni povezavi telefon-ura (nič povezave v oblak). Pa še merilec korakov (pedometer) je preveč občutljiv.

Lepo pa deluje povezava s Facebookom (prikazovanje stanja), ko bi bil le zaslon kaj večji … Tudi neposredni sprejem telefonskega klica na uro oz. klicanje iz nje deluje zelo dobro, čeprav je vprašanje, ali ni morda enostavneje vzeti telefona iz žepa.

Zanimivo, da ZeSplash ponuja tudi možnost pisanja sporočil, SMSov in stanja, saj na zaslonu prikaže tudi tipkovnico. Zaradi majhnega zaslona resda ni tipa QWERTY, pa tudi sicer so tipke tako zelo majhne, da majhni prsti ne bodo odveč.

V resnici najbolj moti hroščata programska oprema. Začetna prijava na telefonu npr. nima polja za potrditev gesla. To pomeni, da če ste se zatipkali (mi smo se), se naslednjič ne boste mogli več prijaviti. Vse povezave v aplikaciji (pomoč, stiki, navodila) se sklicujejo na spletno domeno, ki ni zasedena (wime.com). To kaže na to, da je bil programer (oz. njegov nadzornik) zelo površen. Prikaz vremena na uri nam prav tako ni deloval, ker uri nismo mogli vpisati mesta, za katero smo želeli vremensko napoved (ne, kraja telefona ne zna uporabiti). Aplikacija je sporočala, da vremenski podatki niso na voljo; morda zato, ker jih je iskala na neobstoječi domeni wime.com? Ura se nam je med delom tudi nekajkrat znova zagnala, aplikacija na telefonu pa je po tem, ko smo se oddaljili od ure, redno (in moteče) sporočala, da ne najde povezave. Za nameček je iskanje po telefonskem imeniku na uri nadvse počasno, prikaz šumnikov pa nekoliko nenavaden, kot bi imel sistem težave s pisavami (da, leta 2014).

Skratka, ZeSplash je res kar ugodno poceni, to pomeni, da si ga lahko veliko lažje privoščimo, kot dražje Samsungove izdelke, a je tudi veliko slabši. Tako zelo slabši, da ga res zelo težko priporočimo.

ZeSplash

Pametna ura.

Prodaja: eventus.si

Cena: 140 EUR.

✓    Cena, vgrajen polnilec.

✗    Plastična izdelava, nadvse površno izdelana programska oprema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji