Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2015 | Teme: pametna ura

Najboljše ta hip

Motorolina pametna ura Moto 360 se od predhodnic, ki niso imele vidnejšega uspeha, razlikuje predvsem po obliki in osnovni usmeritvi. Prvič je ura okrogla in prvič je videz pomembnejši od zmožnosti.

Prva in vse nadaljnje nastavitve ure potekajo prek programa Android Wear.

Prva in vse nadaljnje nastavitve ure potekajo prek programa Android Wear.

Dve stvari, ki sta v preteklosti že osmislili ročno okrasje, nameravata enako storiti tudi s pametnimi izvedenkami. Svežo usmeritev potrjujejo uporabljeni materiali, ura Moto 360 je iz stekla in nerjavečega jekla, tako kovinski kot usnjen pas pa nadstandardna in daleč od plastičnih/gumijastih primerkov, s katerimi so nižali stroške nekateri od tekmecev. Pas je zamenljiv, a je treba opozoriti, da se menjave načeloma ne lotevamo sami. Potreben je obisk urarja ter nakup točno določenega paščka, saj je Moto 360 po Motorolinih besedah združljiva zgolj z namenskimi zamenjavami.

Moto 360 je prva pametna ura na trgu, ki je dejansko videti kot ura.

Moto 360 je prva pametna ura na trgu, ki je dejansko videti kot ura.

Dobri poldrugi palec velik zaslon LCD premore 320 × 290 slikovnih pik, je jasen in barvno zadovoljiv. Obenem je kriv za največjo pomanjkljivost ure, črn košček zaslona, ki se nikoli ne prižge. Moto 360 namreč ni zares ura z okroglim zaslonom, saj se na spodnjem delu ohišja skrivajo določena tipala, ki so potrebna za napredno delovanje naprave. Med drugim je v spornem koščku dom tipala za zaznavanje svetlobnih razmer v okolici, po katerih zna ura uravnavati delovanje in varčevati s priloženo baterijo ter hkrati zagotavljati berljivost zaslona po vseh možnih scenarijih. Ker so tipala razvijalci ure Moto 360 združili na spodnjem delu ohišja, so pri obrobi potrebovali bistveno manj prostora. Ura je zaradi nedvomno težke odločitve videti odlično, čeprav ne zanikamo, da mrtev spodnji rob zaslona moti. Zaslon se privzeto ugaša, zbudi se ob pogledu na uro, ko jo z roko približamo očesu. Če nam tako delovanje ni všeč, nam je na voljo nastavitev Ambient screen, ki zaslona nikoli zares ne ugasne, če imamo uro na roki. Tako nastavljena naprava pametno sopotnico sicer najbolj približa klasični sorodnici, a hkrati terja krut energijski davek. Poleg geste z roko nam zaslon obudi/osvetli dotik s prstom ali pritisk gumba na desni strani ohišja. Slednji nam z daljšim pritiskom prikliče urne nastavitve, kar je dobrodošla bližnjica, ko enkrat spoznamo, koliko korakov je sicer potrebnih do njih.

Zmožnosti ure so praktično neomejene, za to poskrbi Googlov operacijski sistem Android Wear in aplikacije, pisane z njim v mislih. Ura se s telefonom poveže z istoimensko aplikacijo, v kateri nastavimo večino zastavljenih stvari. Glasovnim ukazom pripnemo želene aplikacije, iščemo dodatne programske izdelke za uro, izbiramo opozorila, ki se bodo posredovala na zapestje, ukažemo takojšnjo sinhronizacijo z uro in še kaj bi se našlo. Lastnikom ure Moto 360 pride prav tudi Motorolina aplikacija Connect, s katero lažje spreminjamo videz same ure, spremljanje telesnih dejavnosti in lokacije. Poleg štetja korakov nam Moto 360 meri še srčni utrip. Meritve so natančne in hitre. Z informacijami, ki jih vnesemo v aplikacijo Motorola Connect, tako dobimo zanesljive rezultate, ki nas ženejo naprej.

Težave z vsakdanjim polnjenjem ure pri Motoroli rešujejo z brezžičnim polnjenjem in priloženo polnilno indukcijsko postajo.

Težave z vsakdanjim polnjenjem ure pri Motoroli rešujejo z brezžičnim polnjenjem in priloženo polnilno indukcijsko postajo.

Baterija je težava. Ni problem v dobrih 300 mAh zmogljivi ploščici, temveč v navadah ljudi. Če je posameznik vajen obiskati urarja, ki mu vsakih nekaj let menja baterijo ali, še bolje, zapestno napravo navija sam (se navija sama), potem mu bo vsakdanje polnjenje pametne ure precejšen trn v peti. Motorola skuša težavo omiliti z brezžičnim polnjenjem (Qi), ki je s priloženim stojalom resda udobnejše, za nameček pa z njim pridobimo ponoči prijazno spalnično kazalo časa, saj zaslon v hipu, ko je ura položena na sedež, potemni in diskretno prikaže zgolj trenutno vrednost kazalcev v digitalni obliki ter stanje baterije, da laže sledimo učinkovitosti polnjenja. Hvalevreden trud, če pomislimo, da tekmeci polnjenje izvajajo po kablu, pripadajočemu vhodu pa dodajajo plastična vratca, ki zagotavljajo odpornost proti prahu in vodi (ki ju vztrajno zavrača tudi Moto 360).

Težava je tudi dejstvo, da ura ne premore zvočnika. Niti »beeperja«, ki ga običajne digitalne ure premorejo že desetletja. Kot budilka torej ne deluje najbolje.

Ura, ki jo poganja (ne najnovejši) procesor TI OMAP3630, izvaja naloge urno in dovolj tekoče, je udobna, prijetnega videza in mer ter bogato opremljena z najrazličnejšimi tipali ter priboljški tako strojne kot programske narave. Ker slednje zaradi narave platforme Android Wear zlahka nadgradimo do neslutenih meja domišljije (in trenutne ponudbe na tržnici Play), je jasno, da Moto 360 predstavlja prvo pametno uro, ki se jo splača imeti. Prišel je čas, ko pametne ure niso več kategorija za radovedna zijala, temveč hitro rastoča panoga, s katero se bomo v bližnji prihodnosti vedno pogosteje srečevali.  

Motorola Moto 360

Pametna ura z operacijskim sistemom Android Wear.

Prodaja: www.amazon.de.

Cena: 250 EUR.

✓    Oblika, udobnost, tipalo za zaznavanje svetlobe, brezžično polnjenje, Android Wear.

✗    Črn košček (navidez) okroglega zaslona, (ne)dolgoživost baterije, cena. Nima zvočnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji