Teme - Intel

 • Intelov izvršni direktor odstopil "zaradi zapleta s sodelavko"

  Intelov izvršni direktor je nepričakovano sporočil, da odstopa s položaja in da se umika tudi iz upravnega odbora podjetja. V izjavi za javnost so v Intelu zapisali, da so bili nedavno obveščeni, da je imel Intelov dosedanji šef Brian Krzanich v preteklosti (sporazumno) razmerje z osebo, ki je zaposlena v podjetju.

  Objavljeno: 22.6.2018 05:00več
 • 40. obletnica prvega procesorja za računalnike PC

  8. junija je minilo natanko 40 let od uradne objave Intelovega procesorja 8086, prvega 16-bitnega procesorja, ki je obenem postal temelj za računalnike PC. Resnici na ljubo so prvi računalniki IBM PC uporabljali procesor 8088, nekoliko okrnjeno različico procesorja 8086, ki je bila predstavljena leto kasneje. Neposredni nasledniki te prve Intelove x86 platforme so še vedno dominantna računalniška platforma na svetu.

  Objavljeno: 9.6.2018 08:00več
 • Computex 2018 – razkazovanje mišic namiznih procesorjev

  Vsakoletna razstava Computex, ki jo prirejajo na Tajvanu, je zdaj že nekako tradicionalno posvečena računalniški železnini, ključni proizvajalci procesorjev tam tudi najavljajo nove generacije izdelkov.

  Objavljeno: 6.6.2018 14:00več
 • Intelova devetica prispela v prenosnike

  Pa smo le dočakali prvi procesor Intel Core i9, ki je namenjen prenosnim računalnikom. To smo tudi pričakovali, saj so procesorji Core i9 lani prispeli v namizne računalnike, za prenosnike pa Intel ni imel nobene pametne novosti. Kaby Lake sedme generacije je bil lani komajda kaj hitrejši od tistega izpred dveh let. Sedaj je pred nami Intel Core i9-8950HK.

  Objavljeno: 4.4.2018 05:00več
 • Apple se (bojda) razhaja z Intelom

  Bloomberg poroča, da Apple z letom 2020 v svojih računalnikih ne bo več uporabljal procesorjev podjetja Intel.

  Objavljeno: 3.4.2018 07:00več
 • Intel zaradi Meltdowna in Spectra zadelo več kot 30 tožb

  Intel si je zaradi ranljivosti Spectre in Meltdown, ki sta v začetku leta poskrbeli za pravi škandal, nakopal veliko tožb. Do sredine februarja je bilo proti podjetju samo v ZDA vloženih že 32 skupinskih tožb, razkrivajo v rednem poročilu.

  Objavljeno: 18.2.2018 05:00več
 • Še vedno ni brezhibnega popravka za Spectre

  Dogajanje, ki sledi razkritju hudih varnostnih ranljivostih Meltdown (v Intelovih procesorjih) in Spectre (v procesorjih vseh proizvajalcev), postaja čedalje bizarnejše. Medtem ko so Meltdown sorazmerno hitro zakrpali, je ranljivost Spectre precej zahrbtnejša. Resda jo je veliko težje izkoristiti – najboljši Googlovi inženirji so uspeli izdelati delujoč primerek, ki mora pol ure teči na procesorju, da mu lahko začne krasti podatke iz pomnilnika – a jo je še teže zakrpati.

  Objavljeno: 25.1.2018 05:00več
 • Nove Intelove kamere omogočajo računalniški vid

  Intel je predstavil novo generacijo prostorskih kamer, ki omogočajo napredno zanavanje globine in računalniški vid. S pomočjo nove generacije procesorjev RealSense D4 zmorejo procesirati podatke v realnem času, kar jih umešča kot idealni pripomoček za cel niz drugih računalniških naprav in primerov rabe. IBM kot primere navaja drone in robote, ki s pomočjo računalniškega vida in algoritmov umetne inteligence samostojno opravljajo naloge na podlagi analize zaznanega okolja.

  Objavljeno: 20.1.2018 01:00več
 • Nova stranska vrata v Intelovi tehnologiji AMT

  Škandal okoli ranljivosti procesorjev, ki ga poznamo pod imeni Spectre in Meltdown, se še ni polegel, a na plan je prišla že nova varnostna luknja povezana z Intelovimi tehnologijami. Varnostni inženirji družbe F-Secure so našli stranska vrata v Intelovi tehnologiji AMT (Advanced Managamenet Technology), ki omogoča dostop do računalnikov kljub uporabi gesel v BIOSu, sistemu TPM ali varnostni tehnologiji Bitlocker.

  Objavljeno: 17.1.2018 01:00več
 • Ranljivost Meltdown načenja odnose med Intelom in Microsoftom

  Navezava Intel – Microsoft je desetletja kraljevala svetu osebnih računalnikov in nekoč je bilo videti, kot da je neuničljiva. Toda v zadnjih letih, ko sta tako Microsoft kot Intel zamudila dobršen del poslovnih priložnosti na mobilnih napravah, nekdanja trdna partnerja vse bolj pogosto navezujeta nove stike.

  Objavljeno: 15.1.2018 01:00več